Front of the House (FOH) Διοίκηση

Μπάρμαν-Μπάρτεντερ ή Μιξολόγος

Είναι μια ερώτηση που συζητήθηκε για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ένας μπάρμαν (Barmaid για τις γυναίκες), είναι ένας επαγγελματίας μπαρ που επικεντρώνεται περισσότερό στη φιλοξενία καθώς και στα ποτά. Αν αυτό σας χτυπήσει ως μικρή διαφορά, δεν είστε μόνοι.

Η ορολογία Bartender ξεκίνησε δειλά δειλά αρχές του 19ου αιώνα όταν πολλές γυναίκες ξεκίνησαν να ακολουθούν το επάγγελμα του Μπαρ. Στην αρχή ξεχωρίζαμε Barman και Barwoman.  Και στην συνέχεια για να καλύπτει και τα 2 φύλα ξεκίνησε η ορολογία Bartender.Με την αναγέννηση του κοκτέιλ του 21ου αιώνα της Αμερικής έχει έρθει και η άνοδος του ‘Mixology’ . Ο ίδιος ο όρος χρονολογείται από το 1800, αλλά, με τη σύγχρονη χρήση, τείνει να σηματοδοτήσει την τέχνη και το θέατρο των εξειδικευμένων κοκτέιλ.

Αν σκεφτείς για τη λέξη mixology ως ομπρέλα για τη« μελέτη των κοκτέιλ », τότε ένας Mixologist είναι κάποιος που είναι αφιερωμένος στη μελέτη αυτή.

Ένας Bartender είναι κάποιος που εργάζεται και τείνει στους επισκέπτες πίσω από ένα μπαρ. Ένας μπάρμαν μπορεί να είναι ένας Μιξολόγος, αλλά ένας Mixologist δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι Bartender. Αυτό είναι ένα ευμετάβλητο θέμα στην κοινότητα μπαρ, επειδή ήταν ένας όρος που δημιουργήθηκε για να δώσει στην καριέρα των Bartender κάποια κοινωνική αξία.

Γιατί όταν σε ρωτούσε κάποιος: “Τι δουλεία κάνεις” και του απαντούσες: “Μπάρμαν”, δεν ακουγόταν και τόσο καλά. Οπότε εφευρέθηκε η λέξη Mixologist .

Τώρα σε ρωτά: “Τι δουλεία κάνεις;” και του απαντάς με περηφάνεια: Mixologist .

Mixologist; Tι είναι αυτό; Oπότε αμέσως δημιουργείς την περιέργεια του άλλου και γίνεσαι αυτόμαστα “ενδιαφέρον” πρόσωπο και πιάνεις κουβέντα.

Ωστόσο, ο Bartender ήταν πάντα ένα πολύτιμο μέλος της κοινωνίας, πολύ πριν υπάρξει ο όρος Mixologist. “

Ας αναλύσουμε όμως λίγο καλυτέρα τους ορισμούς

Ένας Mixologist  νοιάζεται περισσότερο για το ποτό.

Ενώ Ένας Bartender νοιάζεται περισσότερο για τον πελάτη.

Προσωπικά δεν βλέπω πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του Mixologist και του Bartender. Θεωρώ τον εαυτό μου ένα Bartender που κάνει κοκτέιλ, κλασικά ποτά, ρίχνει μπύρες … Θέλω να φτιάξω κάτι και να φτιάξω καλά ότι και αν μου παραγγέλλει ο πελάτης  .

 Είμαι Bartender και κάθε καλό μπαρ έχει μόνο Bartender. Η λέξη mixologist ναι, δημιουργήθηκε για να ανυψώσει το επάγγελμα, αλλά κάπου χάσαμε τον έλεγχο.

Στην Κύπρο Ττου σήμερα για να είσαι Mixologist πρέπει να “κτυπιέσαι” στα γυμναστήρια 6 φορές την βδομάδα, να έχεις μεγάλο κύκλο, πάνω από 1000 φίλους στα κοινωνικά δίκτυα Instagram, να έχεις κερωμένο στριφτό μουστάκι, ή μούσι!

Να φοράς Designer ποδιά Mixology, με σετ εργαλεία όχι πιο φθηνά από “LUMIAN”, παπιγιόν ξύλινο, να είσαι σοβαρός και πλήρες αφοσιωμένος στο κοκτέιλ σου που χεριάζετε περίπου 15 λεπτά να γίνει, με το λιγότερο 10 υλικά και το φινάλε να αρωματίζεις επιδεικτικά με την φλούδα πορτοκαλιού με αρτιζιανάλ κινήσεις .

Μήπως ξεχάσατε τον όρο ‘Φιλοξενία’ που πρέπει να κάνετε τον πελάτη να νιώθει καλά ?   Μήπως χάνουμε το παιχνίδι?

Αλλά φταίνε και σε ένα μεγάλο βαθμό και οι ιδιοκτήτες μαγαζιών που όταν πας για συνέντευξη το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: αν έχεις κύκλο και πόσους πελάτες μπορείς να φέρεις κάθε μέρα για να γεμίζει το μαγαζί και δεν τους ενδιαφέρει αν έχεις καθόλου γενικές γνώσεις από ποτά.

Και το καινούριο της εποχής, όλοι οι μαγαζάτορες σχεδόν προτιμάνε «κολώνες» ή αλλιώς «γλάστρες»  πίσω από το μπαρ και δεν πειράζει αν δεν ξέρουν τι είναι η Βότκα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χάλασε η ποιότητα του τουρισμού μας .

Μην ξεχνάμε ότι ο πελάτης του 21ου αιώνα έγινε πολύ πιο απαιτητικός και επίσης με περισσότερες γνώσεις γιατί ταξιδεύει πολύ περισσότερο από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες. Διαβάζει για το κρασί για την μπύρα , ξέρει τι είναι το single malt ουίσκι και ζητάει συγκεκριμένο Βερμούτ για το Negroni.

Οπότε δεν τον αρκεί απλά να περάσει ωραία , αλλά θέλει και ποιότητα και γνώση.

Για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες αυτές τις ανάγκες πρέπει να γίνουμε Bartender με γνώσεις Mixology και όχι μόνο. Ο Bartender  δεν είναι και τόσο εύκολο επάγγελμα όπως νομίζουν όλοι. Έχει 8 ώρες (το λιγότερο) ορθοστασία την μέρα.

Χρειάζεται Γνώσεις Γεωγραφίας , Ιστορίας, Ψυχολογίας. Μαγειρικής, Πολεμικές Τέχνες κτλ.

Θα μου πείτε τώρα… Εγώ Μπάρμαν θέλω και όχι πυρηνικό επιστήμονα!

ΟΚ, αλλά τι γίνετε όταν ο πελάτης σου ζητήσει ρούμι από Κούβα και του πεις δεν έχω και να βλέπει το Havana Club μπροστά του; Και να μην ξέρεις ότι η Αβάνα είναι η πρωτεύουσα της Κουβάς και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής με περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους . Να σου και που χρειάζεται και η Γεωγραφία

 Ή να έχεις Αμερικάνο ( Νεοϋορκέζο ) πελάτη και να θέλει κουβανέζικο ρούμι γιατί δεν έχει στη χώρα του και εσύ να του κάνεις το τυπικό αστείο, «Μα ολόκληρη Αμερική δεν έχετε κουβανέζικο Ρούμι;»

 Ενώ αν διάβαζες και λίγο ιστορία θα ήξερες ότι η Αμερική με την κούβα έχουν εμπάργκο  και ότι το εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας είναι ένα εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο που ξεκίνησε το 1960

Να σου που σου χρειάζετε και λίγο Ιστορία.

Όσο για την ψυχολογία, πρέπει να έχεις γνώσεις και για αυτό. Έχεις να κάνεις με διάφορες κουλτούρες, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικούς τύπους πελατών, πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι παράπονα, να ανέχεσαι διάφορα “έκτακτα” που βλέπεις και ακούς καθημερινά.

Σ’ αυτό θα σε βοηθήσουν και οι πολεμικές τέχνες για δύο λόγους: Για αυτοάμυνα γιατί κακά τα ψέματα όλοι οι καυγάδες, νύκτα γίνονται, αλλά και επίσης με τις πολεμικές τέχνες σε βοηθάνε να αποκτήσεις ψηλού επιπέδου καρδιοαναπνευστική λειτουργία, να έχεις αυτοέλεγχο, ηρεμία και αρμονία.

Λόγω του ότι οι συνθήκες ζωής ενός Bartender δεν είναι και οι καλύτερες για την υγεία πρέπει να φροντίζουμε την διατροφή μας, ύπνο και άσκηση.

Ένας καλός  Bartender είναι ίσος και το πιο πολύτιμο πρόσωπο της πόλης.

Όταν όλοι οι άλλοι  σχολάνε από την δουλειά και θέλουν να ξεσκάσουν ή να περάσουν καλά μετά από μια δύσκολη μέρα, θέλουν ένα ποτό, ή να πουν σε κάποιον τα παράπονα της μέρας, Θα πάνε όλοι στον αγαπημένο τους Μπαρ να βρούνε τον αγαπημένο του Bartender.

Related posts

Mike Ευριπίδου: O Bartender που ξέρει σωστά την τέχνη του bar

Ψυχολογία των χρωμάτων και πώς επηρεάζουν το brand σας

Taste and Hospitality

Σάββας Περδίος: Μπορούμε να αναδειχθούμε ως χειμερινός προορισμός

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!