3000 επιχειρήσεις, 45 ξενοδοχεία δυναμικότητας 6.164 κλινών…
Νοιώθω απέραντη θλίψη μόνο και μόνο που μπαίνω στη διαδικασία να γκουγκλάρω, να μεταφράσω, να ρωτήσω για να μάθω, όσα περισσότερα μπορώ για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ντόπιοι και ξένοι νοσταλγούν και θυμούνται μεταφέροντας μας εικόνες, συναισθήματα από την πόλη που για σχεδόν 46 χρόνια παραμένει εγκαταλελειμμένη, στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του χρόνου. Μπορεί δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου πριν από δύο χρόνια να αναφέρουν ότι ένα κομμάτι της πόλης «κατοικείται», αλλά από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες, οι νόμιμοι κάτοικοι βρίσκονται μακριά από την πόλη, στην ουσία αυτή παραμένει μια πόλη χωρίς ψυχή, χωρίς ζωή. Ούτε μπορεί κανείς να μιλά για τουρισμό και φιλοξενία, στις διαστάσεις των όρων που προσδίδει η διαδικτυακή εφημερίδα «Taste and hospitality».
Πριν την εισβολή η πόλη των Βαρωσίων είχε πληθυσμό 39.000 κατοίκων και τη δεκαετία του ’70 η Αμμόχωστος ήταν ο υπ’ αριθμό ένα τουριστικός προορισμός στην Κύπρο. Ήταν τόσο γνωστός και δημοφιλής που αποτελούσε τον αγαπημένο προορισμό διασημοτήτων όπως: η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ράκελ Γουέλς και η Μπριζίτ Μπαρντό.
Τα διάσημα πολυώροφα ξενοδοχεία
Κατά μήκος της γνωστής οδού Κένεντι υπήρχαν πολλά διάσημα πολυώροφα ξενοδοχεία μεταξύ των οποίων: το King George Hotel, το Asterias Hotel, το Grecian Hotel, το Florida hotel και το Argo Hotel που ήταν το αγαπημένο της Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Ένα από τα αγαπημένα μου site είναι το Famagusta Νews το οποίο στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αμμόχωστος ήταν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που έσφυζε από ζωή και που χιλιάδες τουρίστες εύρισκαν φιλοξενία στα άνετα και πολυτελή της ξενοδοχεία και απολάμβαναν τη ζεστή γαλανή της θάλασσα με την ανεπανάληπτη χρυσή αμμουδιά της. Παντού σε όλη την Αμμόχωστο αναγείρονταν πριν από την εισβολή νέες κατοικίες, νέα δημόσια κτίρια και εκπαιδευτήρια, νέα ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά διαμερίσματα, νέα μεγάλα γραφεία με εντελώς σύγχρονο εξοπλισμό. Το λιμάνι της το μεγαλύτερο της Κύπρου. Τα 75% των εισαγωγών και εξαγωγών περνούσαν από το λιμάνι της Αμμοχώστου».
Η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 αναφέρει χαρατκηριστικά για την Αμμόχωστο: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν – τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου».
Η Αμμόχωστος σε αριθμούς
- Από τα 100 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν στην Κύπρο το 1974, τα 45 βρίσκονταν στην Αμμόχωστο, δυναμικότητας 6.164 κλινών.
- Υπήρχαν 60 apartment hotels
- 3000 επιχειρήσεις
- 99 κέντρα διασκέδασης
- 21 τράπεζες
- 24 θέατρα
- 25 μουσεία
- 4,649 κατοικήσιμα σπίτια
- Οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο το 1973 έφτασαν στις 264,06
Ευχαριστίες στο συνάδελφο Τάσο Δημητριάδη για το μοντάζ του βίντεο το οποίο επιμελήθηκε αποκλειστικά για τους αναγνώστες του Taste and Hospitality