Νέα Νεα της Αγορας

H πρώτη Κύπρια επιχειρηματίας…και το café της Μαρικκούς που τα Λεύκαρα (Φωτός)

Κάπου στα μέσα του 2000 ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αλήθεια» ανακοινώνουμε στον Αρχισυντάκτη μας Πάμπο Χαραλάμπους ότι μαζί με τον σκιτσογράφο θα επιχειρήσουμε να μάθουμε ποια ήταν η Μαρικκού που τα Λεύκαρα. Η δημοσιογραφική έρευνα από την μια και η συνεχής συνεννόηση με τον σκιτσογράφο για να σκιαγραφήσουμε την γυναίκα μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτή όπως όλα έδειχνα ήταν η πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας του νησιού και καμία σχέση έχει με μύθο.

Φωτο από Κυπριακό Χρονογράφο

Γεννημένη το 1900 στα Λεύκαρα, έπιανε αρχικά το γαϊδουράκι της και πουλούσε την πραμάτεια της σε πολλά χωριά της Κύπρου. Σύμφωνα με μαρτυρίες δεν πρόκειται για ένα φανταστικό πρόσωπο αλλά υπαρκτό το οποίο περιγράφεται μοναχικό και απόμακρο. Τα επιχειρηματικά της πλάνα δεν σταμάτησαν εντός των συνόρων του νησιού, αφού ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου με καράβια κάνοντας ανά το Παγκόσμιο γνωστό το Λευκαρίτικο κέντημα.

Λέγεται ότι ήταν μια όμορφη γυναίκα για την εποχή και πώς επέστρεψε στο χωριό της  γύρω στα 45 χρόνια. Δεν παντρεύτηκε ποτέ της. Με τις λίρες που έφερε μαζί της κατάφερε να κτίσει ένα σπίτι τριών ορόφων και έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη δυναμική και πρωτοπόρος γυναίκα επιχειρηματίας για την εποχή.  

Το café της Μαρικκούς

O χώρος στον οποίο στεγάζεται η «Μαρικκού που τα Λεύκαρα» Cafe είναι το οίκημα του Κέντρο Νεότητας Λευκάρων. Το οποίο μετά από απόφαση του συμβουλίου του Κέντρο Νεότητας Λευκάρων δόθηκε το όνομα στο οίκημα έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, να γνωρίσουν το χωριό μέσω της Μαρικκούς που τα Λεύκαρα’’ Cafe.

. «Με φαντασία και καλή διάθεση από όλους μας, καταφέραμε να φτιάξουμε με παλαιά αντικείμενα τους όμορφους και αναπαυτικούς καναπέδες μας που σας συνιστούμε να μην διστάσετε να τους απολαύσετε», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα παιδιά που έστησαν το café.

Σερβίρονται τα κρύα και ζεστά ροφήματα μας καθώς και τα ζεστά σνακ.  Λειτουργεί καθημερινά και Σαββατοκύριακα  από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 01:00 π.μ.

Ενδεικτική φωτό της τοπικής παράδοσης της Κύπρου από το προσωπικό αρχείο του Αντώνη Πέτρου

Related posts

Νέα διαδρομή από το κέντρο της Λάρνακας στο αεροδρόμιο

Taste and Hospitality

Το ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου θα έχει ύψος 360,4 μέτρα (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Από 28 σε 18 προβλέπεται να μειωθούν οι «δήμοι» στα κατεχόμενα (Aναλυτικά)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!