Νέα Νεα της Αγορας

Μασουλούσε νυχτερίδες και την «πλήρωσε» ολόκληρος ο πλανήτης

Νυχτερίδες και «αράχνες», φίδια και κατσαρίδες, μπαίνουν σε πρώτη γραμμή στα social media με τον υπόλοιπο κόσμο να σχολιάζει ή και ακόμα να χλευάζει τις βλακώδεις επιλογές των Κινέζων να τρώνε ό,τι «κινείται», με ουρές, φτερά και δεν ξέρω και  ‘γω τι άλλο.

Όλα αυτά μια μέρα πριν αποχαιρετήσουμε το 2019.  Στις 11 Ιανουαρίου του 2020, οι Αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο.  Την 20ή Ιανουαρίου, Κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κλείσιμο σχολείων ανά το παγκύπριο, απαγόρευση εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς και ακύρωση όλων των μαζικών εκδηλώσεων, συναυλιών και παρελάσεων, είναι μερικά από τα μέτρα που αποφάσισε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κύπρο. Τα κρούσματα αυτή την ώρα έχουν φθάσει τα δέκα.

Τουρισμός και εστίαση δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα για στη χώρα μας (όπως άλλωστε σ’ όλο τον πλανήτη). Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, που μάλλον θα θυμίζουν εποχές «κουρέματος».

Η βιομηχανία της φιλοξενίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Ιδιαίτερα στην χώρα μας ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους καθώς παράγει ένα από το βασικότερο ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού ο επισιτιστικός τομέας που αποτελεί πηγή εσοδών στον οποίο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Αρχίζουν τα μέτρα…

Όπως δημοσίευσε το Cyprus Times, μετά τις οδηγίες που δόθηκαν από πλευράς Kυβέρνησης όσον αφορά τις μαζικές συναθροίσεις προσώπων στον ίδιο κλειστό χώρο λόγω κορωνοϊού, η αστυνομία ξεκίνησε από χθες βράδυ τις περιπολίες και τους ελέγχους σε διάφορα υποστατικά.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Στέλιο Στυλιανού «χθες βράδυ ελέγχθησαν από μέλη του ΟΠΕ, αλλά και μέλη τοπικών αστυνομικών σταθμών 65 υποστατικά σε παγκύπρια βάση». Όπως επισήμανε ο κύριος Στυλιανού «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αλλά αυτό είναι κάτι που η Αστυνομία πράττει καθημερινά και στο πλαίσιο πάταξης του εγκλήματος».

Παρ’ όλα αυτά, από μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο παρατήρησα πως μικρές σε χωρητικότητα επιχειρήσεις  εστιατορίων ή και μπαράκια, βάζουν προσωρινά λουκέτο. Άλλα ανακοινώνουν ότι θα τηρήσουν πλήρως τις οδηγίες της κυβέρνησης με στόχο τον περιορισμό της νόσου COVID-19.

Εξάλλου, Sold out συναυλίες στη χώρα μας έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει με εγκαίνια και συνέδρια. Δεν θα σταθώ στις οικονομικές επιπτώσεις,  που είναι πασιφανείς. Αξίζει όμως να τονισθεί ότι   την μερίδα  επιχειρηματιών με πραγματικό κόστος και σε βάρος των συμφερόντων τους επιμένουν να κρατούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους και να συνεχίζουν να εργοδοτούν τους υπαλλήλους τους.

Αυτό ας αποτελέσει μάθημα και για τους υπόλοιπους, αλλά και όλους εμάς. Οφείλουμε όλοι μακριά από τον πανικό και την υστερία, να συμπεριφερόμαστε ψύχραιμα και με σύνεση, συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων από το κτύπημα του ιού και στην πιο σύντομη εξουδετέρωσή του. 

Related posts

Τουρισμός: “Πάρτι τέλος” στα AirBnB διαμερίσματα

Taste and Hospitality

Τα TGI Fridays επιστρέφουν και με take away (Ανακοίνωση)

Βρετανός υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας «έκανε» τον άρρωστο και βρέθηκε Αγ.Νάπα – Απολύθηκε

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!