Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

«Καταρρέουμε»…κραυγή απόγνωση από τους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες Kύπρου

Στις 11 Μαρτίου 2020, πριν ακόμη ακούσουμε το πρώτο διάταγμα από τον ΠτΔ, ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Βασίλης Σταματάρης, σε διάσκεψη τύπου ανέφερε ότι κλάδος απειλείται με κατάρρευση, μετά την εξαγγελία για Πανδημία του COVID-19.  Oι κρατήσεις ήταν στο απόλυτο μηδέν για το μήνα που φεύγει, ενώ άγνωστο παραμένει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στον τουρισμό, όπου όλα δείχνουν θα είναι μια «χρονιά χαμένη».

H σχετική ανακοίνωση στις 11 Μαρτίου

Μετά την ανάκαμψη της οικονομίας μας από την οικονομική κρίση του 2012 – 2013, έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός παραμένει ο σημαντικότερος μέχρι στιγμής πυλώνας της οικονομίας μας, καθώς συνεισφέρει κάθε χρόνο πέραν των €2 δις. 

Τα μέλη του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία μας, καθώς αντιπροσωπεύουν πέραν του 70% του εισερχόμενου τουρισμού μας και σχεδόν το σύνολο του εξερχόμενου τουρισμού της Κύπρου.

Πρώτη φορά ζητείται οικονομική στήριξη ή/και μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Στα πλείστα ταξιδιωτικά γραφεία η επικερδότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μετά την οικονομική κρίση τα μέλη μας αντιμετώπισαν το κλείσιμο πολλών αεροπορικών εταιρειών, ξένων αλλά και δικών μας. O τερματισμός των εργασιών των Κυπριακών Αερογραμμών, της Eurocypria και της Cobalt, επέφεραν μεγάλο πλήγμα στα μέλη μας. Οι ζημιές μόνο από το κλείσιμο της Cobalt ανέρχονται σε πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα (Γρίπη Α, SARS) ο κλάδος μας δεν έτυχε καμίας οικονομικής στήριξης ή κάποιων υποστηρικτικών μέτρων.

Οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες σεβόμενοι το ταξιδιώτη και τον επισκέπτη, καθώς και νομοθεσίες στη χώρα μας, καταβάλλουν υψηλές εγγυήσεις για εξασφάλιση άδειας εργασίας προς το Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και προς την ΙΑΤΑ, για να μπορούν να εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια. Επίσης καταβάλλουν τραπεζική εγγύηση ή ασφάλεια για να διοργανώνουν πακέτα προς το εσωτερικό/εξωτερικό σύμφωνα με ευρωπαϊκή Οδηγία, ενώ για κάθε προσφορά ή άλλη εργασία που αναλαμβάνουν τους ζητείται επιπλέον εγγύηση απόδοσης, καθιστώντας την λειτουργία τους πάρα πολύ δύσκολη με τόσες εγγυήσεις και δέσμευση κεφαλαίων. Το ίδιο ισχύει και για τον εισερχόμενο τουρισμό. Καθώς επίσης τα μέλη μας δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης αναφορικά με την εποχικότητα. 

Στην παρούσα κατάσταση, θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στα προβλήματα που προκύπτουν με τις ανακοινώσεις των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας βάση των οποίων το επιβατικό κοινό ακυρώνει τα ταξίδια του και αναμένει από τον Ταξιδιωτικό Πράκτορα να επιβαρυνθεί όλο το κόστος. Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία δεν επιστρέφουν λεφτά όταν δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία που να απαγορεύει ρητά ένα προορισμό. Καθώς επίσης και τη σχέση μας με τις κύριες χώρες όπου έχουμε το μεγαλύτερο ρεύμα εισροής επισκεπτών.

Σήμερα με μεγάλη μου λύπη σας ενημερώνω ότι ο κλάδος των Ταξιδιωτικών Γραφείων απειλείται με εξαφάνιση λόγω της σοβαρότερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Έχουμε προς το παρόν κάποιες μειώσεις αεροπορικών δρομολογίων. Ακυρώσεις συνεδρίων, Οργανωμένα Σύνολα (Groups). καθώς και μειώσεις σε καλοκαιρινούς σχεδιασμούς. Δεν υπάρχουν καθόλου ταξιδιωτικές κρατήσεις, ενώ οι υφιστάμενες για τις οποίες είχαμε προχωρήσει σε πληρωμές ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών ακυρώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μεγάλες ζημιές.

Η επιβίωση μας πλέον καθίσταται αμφίβολη χωρίς οικονομική στήριξη, ενώ πολλά από τα μέλη μας επεξεργάζονται τρόπους για να ανταπεξέλθουν, συμπεριλαμβανομένου και απολύσεων προσωπικού.

Δυστυχώς διαφαίνεται ότι αρκετά Ταξιδιωτικά Γραφεία θα σταματήσουν την λειτουργία τους, με αποτέλεσμα ο κυπριακός τουρισμός να δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα.

Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη για να κρατηθούμε ζωντανοί, και να πολεμήσουμε για τη συνέχεια όπως κάναμε το 2013, και όπως κάνουμε πάντοτε.

Εισηγηθήκαμε μέτρα στο παρελθόν, χωρίς ανταπόκριση, τα οποία είναι:

α. σχέδια ασφάλισης; αφερεγγυότητα αερογραμμών

β. Πάταξη παρανομίας

γ. Σχέδια αναβάθμισης των μελών μας σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

δ. Εποχικότητα

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΕΕ: Εγκρίθηκαν έντομα ως νέα τρόφιμα για την αντιμετώπιση «επισιτιστικής κρίσης»

Taste and Hospitality

Το πιο πολυτελές τροχόσπιτο στον κόσμο είναι διώροφο (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

ΕΟΤ: Νέα καμπάνια για το City Break (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!