Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Σε πόλεις φαντάσματα έχει μετατρέψει ο κοροναϊός τα μεγάλα αεροδρόμια

Σε πόλεις φαντάσματα έχει μετατρέψει ο κοροναϊός τα μεγάλα αεροδρόμια, με τις αεροπορικές εταιρείες και τους διαχειριστές αεροδρομίων να ζητούν από τις κυβερνήσεις οικονομική στήριξη.

Οι αεροπορικές διεθνώς έχουν καθηλώσει στο έδαφος την πλειονότητα των αεροπλάνων τους προκειμένου διατηρήσουν τα μετρητά τους, εν μέσω των αυξανόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Delta Air Lines 737 passenger planes are seen lined up on a runway where they are parked due to flight reductions made to slow the spread of coronavirus disease (COVID-19), at Atlanta Hartsfield-Jackson International Airport in Atlanta, Georgia, U.S. March 21, 2020. Picture taken March 21, 2020. REUTERS/Elijah Nouvelage

Ενδεικτικό είναι ότι το Hartsfield-Jackson International της Ατλάντα, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, έχει μετατρέψει έναν διάδρομο σε χώρο στάθμευσης καιθηλωμένων αεροσκαφών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το 80% των υπαλλήλων του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης είδε το ωράριό του να μειώνεται αισθητά και πολλοί εξ αυτών πλέον δεν πηγαίνουν καθόλου στη δουλειά.

Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ έχει κλείσει δύο από τα τρία τερματικά του και το εξειδικευμένο σε κοντινά δρομολόγια London City Airport έχει αναστείλει όλες τις πτήσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Το αεροδρόμιο Orly κοντά στο Παρίσι κλείνει επίσης προσωρινά.

H ξαφνική κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ταμειακές ροές των αεροδρομίων. Τα τέλη που εισπράττουν από τις αεροπορικές εταιρείες έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση, όπως και τα εμπορικά έσοδα από υπηρεσίες όπως είναι η στάθμευση αυτοκινήτων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εάν οι παραχωρήσεις λιανικής ή οι αντιπρόσωποι ενοικίασης αυτοκινήτων σταματήσουν και αυτοί θα μπορούσε να εξαλειφθεί ακόμη μία πηγή μια άλλη πηγή εισοδήματος. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων εκτιμούν ότι θα έχουν απώλειες 14 δισ. ευρώ.

Όπως και οι αεροπορικές και οι διαχειριστές αεροδρομίων ζητούν από τις κυβερνήσεις οικονομική στήριξη. Για όσα αεροδρόμια είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένα αυτό θα είναι πιο δύσκολο.

Οι διεθνείς επενδυτές που χρηματοδότησαν την τεράστια επέκταση του κλάδου τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να κάνουν και εκείνοι θυσίες. Ωστόσο όπου τα αεροδρόμια παραμένουν στα χέρια του δημοσίου, όπως στις ΗΠΑ για παράδειγμα, τα σχέδια διάσωσης δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει βοήθεια 10 δισ. δολαρίων για τα αεροδρόμια της χώρας.

Τα κεντρικά αεροδρόμια σε Παρίσι και Φραγκφρούρτη, αν και μερικώς εισηγμένα, έχουν επίσης το δημόσιο στη μετοχική τους σύνθεση και μπορούν να βρουν ευήκοα ώτα. Πιο δύσκολα όμως είναι τα πράγματα για τα αεροδρόμια της Βρετανίας.

Πηγή: Bloomberg

Related posts

«Θολό τοπίο» ο τουρισμός στην Αμμόχωστο (Δηλώσεις)

Taste and Hospitality

Δήμαρχος Λεμεσού: Κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα με τη Γιορτή του Κρασιού φέτος

Taste and Hospitality

Oύτε νερό να πιουν δεν βρίσκουν οι επισκέπτες στο Κούριο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!