Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Φ. Λεβέντης: «Ο εσωτερικός τουρισμός θα σώσει την παρτίδα»

Ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει τη συμφορά αυτή την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα περνά και βέβαια και η δική μας χώρα με πολλές  απρόβλεπτες αλλά και πολλές άλλες προβλεπτές και καταστροφικές συνέπειες. Αυτό που είχαμε ή θα έπρεπε να είχαμε πάντοτε  κατά νου βέβαια είναι κατά τους σχεδιασμούς της εκάστοτε εθνικής στρατηγικής τουρισμού να λαμβάνονται υπόψη και παράγοντες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να επηρεάσουν μερικώς η και ολόκληρη τη τουριστική βιομηχανία. Έχουμε σαν δεδομένο πλέον ότι κάθε μερικά χρόνια συμβαίνουν γεγονότα στη πολύ κοντινή μας γεωγραφικά περιοχή που με εξαίρεση τα τελευταία λειτουργούν αρνητικά για μας.

Αυτό που μπορούμε σήμερα να προβλέψουμε είναι ότι η ζημιά θα είναι τεράστια και στη ξενοδοχειακή αλλά και στη βιομηχανία των κέντρων αναψυχής χωρίς να παραγνωρίζεται βέβαια και η ζημιά των τουριστικών πρακτόρων αλλά και δορυφορικών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων γύρω από την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να προσμετρήσει το μέγεθος της ζημιάς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλλονται  και προσπάθειες τόσο από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον κρατικό ώστε οι όποιοι σχεδιασμοί να έχουν σαν στόχο την μείωση των επιπτώσεων  σε όσο το δυνατό περισσότερους κλάδους που κατ ΄επέκταση θα μειώνουν και τους αριθμούς των ανέργων και θα κρατούν θέσεις εργασίας ανοικτές.

Είναι πολύ λογικό και πρέπει να είναι και βέβαιο ότι η τουριστική βιομηχανία θα επικεντρωθεί στην εσωτερική αγορά κάτι που έγινε και στο παρελθόν. Με βάση λοιπόν τις περίπου 450.000 ταξιδιών των κυπρίων το καλοκαίρι του 2019, μπορεί να οικοδομηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται μία στρατηγική που θα στοχεύει σ’ αυτή την αγορά. Άρα θα πρέπει να προσφερθούν ελκυστικά πακέτα ταξιδιών καλά σχεδιασμένα από τους φίλους τουριστικούς πράκτορες προς τους κύπριους.

Η δική μου σκέψη θα ήταν αυτά τα πακέτα  να μην είναι «all inclusive» ή να υπάρχει και επιλογή ώστε να μπορούν να λειτουργούν και τα εστιατόρια μιας περιοχής αφού θεωρούμε αδιαμφισβήτητο ότι και οι τιμές θα είναι λογικά χαμηλές. Οι τιμές επίσης που θα προσφέρονται σε όσους δεν θα επιλέγουν τα πακέτα που θα προσφέρουν οι τουριστικοί πράκτορες θα πρέπει να είναι επίσης λογικά χαμηλές και όχι τιμές που μόνο «σεΐχηδες» μπορούν να καταβάλλουν.

Η επόμενη στρατηγική ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι διακοπές που πρόσφερε το Υπουργείο παλαιότερα σε δικαιούχους θα πρέπει να επανασχεδιαστεί.

Θα πρέπει να εξεταστούν σενάρια που είτε θα προσφέρονται π.χ. τριήμερες διακοπές, δηλ. τρία βράδια που να περιλαμβάνουν και τα τρία γεύματα της μέρας εντός της ξενοδοχειακής μονάδας είτε πέντε βράδια όπου θα περιλαμβάνεται εκτός από το πρόγευμα άλλο ένα γεύμα, είτε βέβαια 4 βράδια με μόνο το πρόγευμα. Με αυτό το τρόπο το Υπουργείο θα εξοικονομεί αρκετά χρήματα ώστε να στείλει με τον ίδιο προϋπολογισμό  περισσότερο κόσμο και θα μπορούν και οι χώροι εστίασης να προσελκύουν επισκέπτες. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν άπαντες και να θεωρείται βέβαιο ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες θα επιλέξουν να μην ανοίξουν καν, άρα η βιομηχανία που θα πρέπει να στηριχτεί στο μέγιστο βαθμό ώστε να μπορέσει να απορροφήσει αρκετούς από τους άνεργους που θα προκύψουν είναι η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής. Κάτι που έγινε και στο παρελθόν θα γίνει και τώρα.

Για να βρούμε όμως επιχειρήσεις  ανοικτές είτε έτοιμες και υποφερτά βιώσιμες να λειτουργήσουν θα πρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να ληφθούν και άλλα μέτρα από το κράτος εκτός από αυτά που ήδη εξαγγέλλονται.

1.Ουσιαστική και έμπρακτη οικονομική βοήθεια στο θέμα των ενοικίων.

2. Δραστική πρόσθετη μείωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Κίνητρα για στήριξη ντόπιων παραγωγών. Είτε αυτά θα πάνε στους αγοραστές η κατευθείαν στους παραγωγούς.

4. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρων. Μπορεί να γίνει διαβούλευση ανάμεσα στους δήμους και της κυβέρνησης ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας των εσόδων των δήμων.

5. Αναθεώρηση στις αδικαιολόγητες και παράλογες απαιτήσεις από  το αρμόδιο Υπουργείο και τις  συντεχνίες για την υποχρεωτικοί πρόσληψη μόνο μαγείρων Α’ σε εξειδικευμένες κουζίνες που έτσι και αλλιώς δημιουργούσε και πριν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Αν όλοι σκεφτούμε σοβαρά το μέλλον της βιομηχανίας και της οικονομίας και την διατήρηση όσο γίνεται περισσότερων ζωντανών επιχειρήσεων θα ξεπεράσουμε ακόμα πιο σύντομα το δράμα που περνά και η χώρα μας και δε θα προκαλέσουμε και άλλα στο μέλλον.

Όλα αυτά με την ευχή ότι σύντομα θα ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα και θα είναι η χώρα και οι πολίτες ασφαλείς.

Από τον Φάνο Λεβέντη –  γ.γ. ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

1110 έλεγχοι: Πατέρας χτύπησε αστυνομικό – Aπό τη Λάρνακα στη Λεμεσό για μια χούβερ!

Taste and Hospitality

Η Κύπρος κερδίζει τουρίστες για τον χειμώνα 2023/24

Taste and Hospitality

Οι ξενοδόχοι με τα «ηρεμιστικά» και η κυπριακή version «TripAdvisor» καλοκαίρι 2021

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!