Διοίκηση Πρόσωπα

Στον κυκεώνα των διαταγμάτων και μέλη του Π.Συνδέσμου Αρτοποιών

Ο Σοφοκλής Σαββίδης γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Αγίου Γεωργίου Λεύκας (Σολέας). Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι το 1963 και στη συνέχεια στην Αγγλική Σχολή για την ολοκλήρωση των εξετάσεων GCE για την ένταξη του σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία στο Queen Elizabeth College στο Λονδίνο. Εκεί ολοκλήρωσε το πτυχίο του σε Management  Mathematics ενώ εργαζόμουν για τα προς το ζείν. Μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου του εντάχθηκε στην εταιρεία Sun Life of Canada στο τμήμα μαθηματικών για τρία χρόνια.  Στην συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό σε Operations Research, και εντάχθηκε στην εταιρεία Troodos Shipping and Trading company LTD στο Λονδίνο ανεβαίνωντας στην κορυφή της εταιρείας στην θέση του Γενικού Διευθυντή και μεταβαίνοντας στην Αθήνα για να αναλάβει τον ρόλο.  To 1978 o Σοφοκλής Σαββίδης επαναπατρίστηκε και ανέλαβε την αναστήλωση της υπο πτώχευσης ημικρατικής εταιρείας  «Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών», όπου κατάφερε από τον πρώτο του χρόνο να επιδείξει σημαντικά κέρδη. Η θετική εικόνα σημαντικής κερδοφορίας της εταιρείας συνεχίστηκε για τα επόμενα 15 χρόνια. Το 1993 αποχώρησε από την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών και  χρησιμοποίησε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο στην δημιουργία ενός συνεταιρισμού μαζί με τον φίλο του Χάρη Χαραλάμπους (ιδιοκτήτη του καταστήματος ‘Ακρόπολις’ που ιδρύθηκε το 1960). Ο συνεταιρισμός είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία των γνωστών στην πρωτεύουσα Αρτοζαχαροπλαστείων Πανδώρα με επτά καταστήματα και εξειδικευμένες υπηρεσίες catering. Τα τελευταία 15 χρόνια τα μέλη του συνδέσμου Αρτοποιών του εμπιστεύτηκαν τον ρόλο του Προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αρτοποιών.

Πόσο έχει πληγεί ο τομέας που αντιπροσωπεύετε από τα διατάγματα, αλλά και από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας;

Οι συνέπειες των μέτρων λόγω της επικρατούσας κατάστασης μας έχουν μειώσει τις πωλήσεις από 50 % μέχρι και 65 % ανάλογα με το αρτοποιείο. Εμείς είμαστε μια μεταποιητική βιομηχανία με απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων  και πουλούμε φρέσκα προϊόντα πρώτης ανάγκης.  Τα προϊόντα μας είναι φρέσκα και δεν φυλάγονται και δεν έχουν ζωή στο ράφι, ως αποτέλεσμα η μείωση επισκεψιμότητας να μας δημιουργεί έντονες ζημιές και απώλειες.  Ευελπιστούμε σε καλύτερες ημέρες μπροστά μας. Διαβεβαιώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγιεινής σε υπερβολικό βαθμό για να εξασφαλίσουμε την υγεία τους.

Πόσα αρτοποιεία υπάρχουν στο Σύνδεσμο σας;

Yπάρχουν 214 αρτοποιία.

Έχετε εντοπίσει κάποιες παρανομίες του Συνδέσμου από κάποιους που ενδεχομένως να βρίσκουν «παράθυρα» των περιοριστικών μέτρων;

Ενώ τα αρτοποιία έχουν εναρμονιστεί με τους περιορισμούς της νομοθεσίας περι καταστημάτων, δεν παρατηρείται το ίδιο στην αγορά.  Η νομοθεσία ξεκάθαρα ορίζει ότι η πώληση αρτοποιητικών προϊόντων διεξάγεται από καταστήματα τροφίμων και αρτοζαχαροπλαστεία.  Ο καθένας από εμάς βλέπει όλων των ειδών καταστήματα (από περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης μέχρι και οτιδήποτε άλλο κατάστημα στην αγορά)  να πουλούν τέτοια προϊόντα. Έχουν ακόμα προβεί και στην  τοποθέτηση φούρνου για επιτόπου ψησίματος κατεψυγμένων ειδών αρτοποιίας και επίσης πουλούν και συσκευασμένα και μη σάντουιτς.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για επιβολή του νομού πιστεύουμε ότι πρέπει να επιληφθούν του θέματος άμεσα, όχι μόνο για να διαφυλαχθεί η νομιμότητα αλλά και οι υγειονομικές διατάξεις των νόμων. 

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τον Σύνδεσμο και θα ήθελα να γνωρίζω αν πιστεύετε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση;

Το νομοθετικό μας πλαίσιο μας κατατάσσει στην κατηγορία ειδικού καταστήματος με περιορισμένο εύρος των προϊόντων που δικαιούμαστε να πουλούμε. Όμως εμείς πιστεύουμε, υπό το πρίσμα των εξελίξεων των τελευταίων χρόνων, και υπό τις νέες εξελίξεις που ζούμε σήμερα, πρέπει να επανεξεταστεί αυτός ο κατάλογος. 

Ο  Παγκύπριος Συνδέσμος Αρτοποιών πολλές φορές έχει συνδράμει και σε φιλανθρωπικό έργο και αυτό παρακολουθώ να γίνεται όχι μόνο τώρα.

Σωστά τα λέτε. To φιλανθρωπικό έργο των Αρτοποιιών στην Κύπρο είναι τεράστιο.  Πιστεύουμε με καμία εξαίρεση, η ανταπόκριση σε οποιοδήποτε κάλεσμα σε φιλανθρωπικές ανάγκες είναι θετική από τα μέλη μας. Είμαστε πάντα δίπλα από διάφορες οργανώσεις είτε σε μικρότερους συνδέσμους όπως για παράδειγμα συνδέσμους γονέων που μαζεύουν για άπορα παιδιά, τόσο και σε μεγαλύτερους εγκαθιδρυμένους οργανισμούς όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός. Η ανταπόκριση είναι άμεση και η ευαισθησία των εταιρειών στον κλάδο μας έχει διαφανεί επανειλημμένα ακόμα και αυτόβουλα. Η προσφορά επεκτείνεται σε διάφορα είδη αρτοποιίας, τροφίμων αλλά και εξειδικευμένων υπηρεσιών catering, όπου μερικά από τα μέλη μας έχουν ισχυρή παρουσία στην αγορά.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πως να τιμολογήσετε ένα μενού για το εστιατόριο

Taste and Hospitality

Sommelier: «Ο Σεφ» της κάβας – Σήμερα έχει την τιμητική του!

Πώς να εντοπίσετε τυχόν κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και Airbnb

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!