Τεράστια είναι τα ποσά που δαπανούνται για την εισαγωγή αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας γεγονός που αποδεικνύει ότι το εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών ανθίζει στην Κύπρο.
Για τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 ξοδέψαμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές αλκοολούχων ποτών και από κράτη της Ε.Ε. αλλά και από τρίτες χώρες. Στις εισαγωγές περιλαμβάνονται τόσο οι μπύρες, όσο και τα κρασιά αλλά και τα πιο δυνατά αλκοολούχα όπως ουίσκι, βότκα και τζιν.
Ιδιαίτερη αδυναμία, όμως, φαίνεται να έχουν οι Κύπριοι σε συγκεκριμένα αλκοολούχα όπως ουίσκι και κρασί για τα οποία δαπανήθηκαν πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρεις μήνες.
Από εκεί και πέρα σημαντικά ποσά δαπανήθηκαν και για την εισαγωγή μπύρας αλλά και άλλων ποτών όπως της βότκας και του τζιν.
Πρώτο σε εισαγωγή
Πρώτο σε εισαγωγή είναι το ουίσκι στο οποίο πρέπει να έχουν προτίμηση οι κύπριοι καταναλωτές εξ ου και το γεγονός ότι οι εταιρείες ξόδεψαν ένα ποσό της τάξης των 5,876,920 εκ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 για την εισαγωγή του.
Στη δεύτερη θέση για την πρώτη τριμηνία του 2019 βρίσκεται το κρασί του οποίου οι εισαγωγές ανήλθαν σε 5,013,049 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, για την εισαγωγή αφρώδη οίνου δαπανήθηκαν 1,120,072 εκατομμύρια ευρώ ενώ για αρωματικά κρασιά και Vermouth δαπανήθηκαν πέραν των 103 χιλιάδων ευρώ για την εισαγωγή τους.
Στην τρίτη θέση για τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 βρίσκεται η βότκα όπου και οι εισαγωγείς της ξόδεψαν ένα ποσό της τάξης του 1,905,089 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται -ποια άλλη- η αγαπημένη «ξανθιά» των κυπρίων, η μπύρα για την εισαγωγή της οποίας δαπανήθηκαν από τους εμπόρους ποσό της τάξης του 1,865,072 εκατομμυρίων ευρώ.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το τζιν όπου και για την εισαγωγή του ξοδεύτηκαν 864,951 χιλιάδες ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες επτά θέσεις των αγαπημένων αλκοολούχων ποτών συμπληρώνουν τα λικέρ και το ρούμι των οποίων η εισαγωγή μπορεί να παραμένει σε πολύ χαμηλές πτήσεις εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα ποσά, όμως τα χρήματα που δαπανούνται δεν φαίνεται να είναι και αμελητέα.
Συγκεκριμένα, για τα λικέρ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ξοδεύτηκαν 642,696 ευρώ ενώ για το ρούμι 279,777 χιλιάδες ευρώ.
Brief.com