Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Βότκα : Ιστορία , Διαδικασία , Δεδoμένα

Κατά τα τελευταία χίλια χρόνια, η βότκα κατάφερε να ανυψωθεί από το απλό φάρμακο που δημιουργήθηκε από την πρόσφατα ανακαλυφθείσα διαδικασία απόσταξης στο λαϊκό αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται από τα δισεκατομμύρια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Ένα κρύο περιβάλλον που μπορεί να στηρίξει μόνο προϊόντα με βάση τα δημητριακά ανάγκασε τους ανθρώπους της γης να επικεντρώσουν την ευστροφία και τις προσπάθειές τους στη δημιουργία ποτών που προέρχονταν από ζύμωση (κυρίως μπίρας), αλλά μετά την άφιξη των δοχείων απόσταξης γύρω στο 9ο αιώνα, τους δόθηκε ικανότητα δημιουργίας ισχυρότερων οινοπνευματωδών. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της λέξης vodka (που σημαίνει “λίγο νερό” στα ρωσικά) προέρχεται από τον 9ο αιώνα και το πρώτο αποστακτήριο σχηματίστηκε σχεδόν διακόσια χρόνια αργότερα το 1174.

Eργοστάσιο βότκας της εταιρείας Keller & K ° 1863

Όπως και το ουίσκι, η βότκα είχε τα εμπόδια της στο δρόμο της αυξανόμενης δημοτικότητάς της. Η ρωσική κυβέρνηση παρατήρησε νωρίς τη δημοτικότητά της και με επιτυχία κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδος και να ελέγξουν την παραγωγή και τις πωλήσεις της, αλλά μετά από αρκετούς αιώνες, μείωσαν τους φόρους και επέτρεψαν σε μεμονωμένους ζυθοποιούς να παράγουν και να πωλούν τα ποτά τους. Κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, η βότκα παρέμεινε το απόλυτο δημοφιλέστερο ποτό στη Ρωσία (που κυμαινόταν από 70 έως 89% της κατανάλωσης) και από τη δεκαετία του 1950 η δημοτικότητά της αυξήθηκε σημαντικά στον υπόλοιπο κόσμο. Λίγοι παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία της βότκας ήταν η ουδετερότητα, η ικανότητά της να αναμειγνύεται σε πολλά δημοφιλή κοκτέιλ, η έλλειψη γεύσης στην αναπνοή του καταναλωτή και η μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ που την προώθησε σε όλο τον κόσμο (κυρίως στις ταινίες James Bond).

Από την πρώτη εμφάνισή του πριν από περίπου 1000 χρόνια, η βότκα έγινε ένα σημαντικό μέρος πολλών πολιτισμών στην Ανατολική Ευρώπη και αργότερα στον κόσμο. Η επίδρασή της στον πολιτισμό και στη θρησκεία άνοιξε το δρόμο για την κατάσταση των αλκοολούχων ποτών σήμερα.

Μετά την ανακάλυψη της διαδικασίας απόσταξης, η βότκα κατάφερε να συλλάβει το πνεύμα πολλών εθνών στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης. Καθώς οι αιώνες συνέχισαν, η επιρροή της βότκας έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα αλκοολούχα ποτά.

Στοιχεία για τη βότκα

Εδώ είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για αυτό το απίστευτο ποτό:

  • Το βότκα είναι ένα άχρωμο υγρό, αποσταγμένο από τους κόκκους και τα φρούτα μέχρι την περιεκτικότητα σε αλκοόλη 90% .
  • Η νομοθεσία πολλών χωρών απαιτεί τουλάχιστον 40% περιεκτικότητας σε αλκοόλη στη βότκα.
  • Η πρώτη αναφορά της απόσταξης προέρχεται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. την Ελλάδα. Χρησιμοποίησαν αυτή τη διαδικασία για την εξαγωγή αλατιού από το θαλασσινό νερό.
  • Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στην εμπορικά πωλούμενη βότκα κυμαίνεται από 35 έως 60 τοις εκατό.
  • Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν τις συνταγές τους για τη βότκα. Μερικές φορές δεν χρησιμοποιούν καν δημητριακά αλλά περιλαμβάνουν φρούτα σιρόπι ζάχαρης και άλλα.
  • Ένας από τους λόγους για τους οποίους η βότκα έγινε δημοφιλής στη Ρωσία ήταν η ικανότητά της να παραμείνει υγρή ακόμη και στις πιο κρύες περιοχές της βόρειας Σιβηρίας.
  • Η βότκα είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό και χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία στρατιωτών σε πολλούς πολέμους. Το ιατρικό προσωπικό συχνά έδωσε μεγάλες ποσότητες βότκας στους τραυματίες στρατιώτες ως αναισθητικό.
  • Η μέτρια χρήση βότκας μπορεί να έχει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Διατηρεί την υγιεινή χοληστερόλη και τις αρτηρίες, την εξαιρετική θεραπεία της κατά του κρυολογήματος και του πυρετού, προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή προσβολή και τη νόσο του Αλτσχάιμερ
  • Μια μεζουρα βότκας περιέχει 65 θερμίδες.

Τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ είναι η Bloody Mary και η Martini.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

2019…H χρονιά που φανέρωσε ποια ποτά λατρεύουν οι Κύπριοι – Η μπύρα έχασε την πρωτιά

Taste and Hospitality

Plantation Rum: Παθιασμένη, περίεργη, εκλεπτυσμένη γεύση απο τον Alexandre Gabriel

Taste and Hospitality

Perrier – Νέα γεύση Pink Grapefruit

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!