Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Jameson Whiskey: Γεύσεις για διαφορετικά γούστα

Το 1780, ο John Jameson καθιέρωσε τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζουμε το ουίσκι, το οποίο ακολουθούμε πιστά ακόμα και σήμερα.

Ο θρύλος, John Jameson. Το πάθος του, το ουίσκι. Από τη μέρα που ο John Jameson πέρασε το κατώφλι του αποστακτήριου της οδού Bow, ο στόχος ήταν η παρασκευή του καλύτερου ιρλανδικού ουίσκι στον κόσμο. Τα πρώτα χρόνια η ανάπτυξη ήταν ραγδαία και γρήγορα το αποστακτήριο μεταμορφώθηκε σε μια ζωντανή πόλη μέσα στην πόλη. 

Το οικογενειακό μότο είναι η λατινική φράση «Sine Metu», που σημαίνει «χωρίς φόβο»

” Είναι αυτό το μότο που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες, νέους ανθρώπους και νέους τρόπους παραγωγής ουίσκι. Το οικογενειακό μότο του Jameson είναι τόσο σημαντικό , που το επιδεικνύουμε περήφανα στο μπροστινό μέρος κάθε φιάλης. Είναι εξάλλου ένας πρακτικός τρόπος για να μην παρεκκλίνουμε ποτέ από αυτό. “

Ακολουθώντας πιστά αυτό το οικογενειακό μότο, καταφέραμε να παράγουμε ουίσκι εν μέσω δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου πολέμου στην Ιρλανδία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική.

John Jameson “Τόσο απαλό που θα το έπινα ακόμα και αν δεν έγραφε το όνομά μου.”

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣIΑ

Τοπικές πρώτες ύλες

Το Jameson Irish Whiskey είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης τριπλά αποσταγμένου σε παραδοσιακό χάλκινο αποστακτήρα ουίσκι, το οποίο παράγεται από βυνοποιημένο και μη βυνοποιημένο κριθάρι, και ουίσκι που παράγεται με τη σύγχρονη μέθοδο απόσταξης.

Το κριθάρι καλλιεργείται σε μια ακτίνα 160 χιλιομέτρων από το Midleton και το νερό προέρχεται από τον ποταμό Dungourney, ο οποίος περνάει μέσα από το αποστακτήριό. Αυτό εξυπηρετεί πολύ αν αναλογιστεί κανείς ότι η λέξη «whiskey» προέρχεται από το ιρλανδικό «uisce beatha» που σημαίνει «νερό της ζωής». Ενώ όμως το κριθάρι έρχεται από κοντινή απόσταση και το νερό έρχεται από την αυλή τους, δεν μπορούνε να πούνε το ίδιο και για το καλαμπόκι τους το οποίο αποζητά τον ήλιο. Το περίφημο κλίμα της Ιρλανδίας μόνο τροπικό δεν είναι, γι’ αυτό και προμηθευόνται όλο το καλαμπόκι, το οποίο είναι μη γενετικά τροποποιημένο, από έναν δικό τους παραγωγό στη νότια Γαλλία

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Τα καλά πράγματα έρχονται σε τριάδες

Ξεχάστε τον τυχερό αριθμό επτά, η απαλή γεύση του Jameson ουίσκι προέρχεται από τη χαρακτηριστική διαδικασία τριπλής απόσταξης. Με αυτήν τη μέθοδο έχτισε τη φήμη του ο ιδρυτής John Jameson και αυτήν την κληρονομιά διατηρεί ο Head Distiller, Brian Nation.

Τα ανήσυχα πνεύματα ίσως να αναρωτιούνται αν η τετραπλή απόσταξη θα ήταν ακόμα καλύτερη. Η αλήθεια είναι ότι κάνανε κάποιους πειραματισμούς τα πρώτα χρόνια, αλλά καλύτερα να μην μιλήσουμε για τα αποτελέσματα. Όχι, το τρία είναι ο μαγικός αριθμός και μ’ αυτόν θα συνεχίσουνε όπως αναφαίρουνε.

ΟΙ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΟΙ

Παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια

Παρόλο που το Jameson είναι γέννημα-θρέμμα ιρλανδικό, ο Head Cooper , Ger Buckley, απευθύνεται στους φίλους τους στις ΗΠΑ και στην Ισπανία για να προμηθευτεί τα βαρέλια .Το παρελθόν αυτών των βαρελιών ήταν αφιερωμένο στην παλαίωση bourbon και sherry, οπότε έχουν πλέον ωριμάσει αρκετά για να μεταδώσουν αρώματα του καψαλισμένου ξύλου, της βανίλιας και του γλυκού sherry στο ουίσκι.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Τι επιτρέπει λοιπόν στο ιρλανδικό ουίσκι να αποκαλεί τον εαυτό του ιρλανδικό ουίσκι;

Υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που ορίζει ότι, για να έχει την τύχη να αναγνωριστεί ως ιρλανδικό, το απόσταγμα πρέπει να παλαιώσει για τουλάχιστον τρία χρόνια στο νησί της Ιρλανδίας. Παρόλο που ο χρόνος ωρίμανσης που καθορίζει ο Head of Maturation, Kevin O’Gorman, δεν είναι ίδιος για κάθε βαρέλι, το 2% του ουίσκι χάνεται λόγω εξάτμισης κάθε χρόνο. Αυτό λέγεται The Angel’s Share (το Μερίδιο των Αγγέλων) και, μετά από 230 χρόνια, θεωρούνε ότι αξίζουν και εκείνοι να δοκιμάσουν λίγο από αυτό το νέκταρ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Από τον σπόρο των σιτηρών μέχρι το ποτήρι.

Στο Jameson, είναι περήφανοι που χρησιμοποιούνε ένα μόνο αποστακτήριο και έτσι καταφέρνουνε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής, από τον σπόρο των σιτηρών μέχρι το ποτήρι.Όταν έρχεται η ώρα της ανάμειξης, ο Head Blender, Billy Leighton, χρησιμοποιεί μόνο ουίσκι που παρασκευάστηκε στο αποστακτήριό τους.

” Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ουίσκι, χωρίς να έχουν την ανάγκη να απευθυνθούμε σε άλλα αποστακτήρια. Πολλές δημοφιλείς μάρκες αναμιγνύουν ουίσκι από πολλαπλά αποστακτήρια, οπότε δεν ισχυριζόμαστε ότι η δική μας μέθοδος είναι καλύτερη, απλά είναι η μέθοδος που προτιμούμε. “

Αντιπρόσωπος των προϊόντων Jameson στην Κύπρο είναι η εταιρεία  Tempo Beverages Cyprus Ltd

Η Tempo Beverages Cyprus Ltd είναι θυγατρική της Tempo Israel και δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά ως αποκλειστικός διανομέας του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της Heineken, μέρος της οποίας είναι η νούμερο ένα ελληνική μπύρα Alfa. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο Tempo Κύπρου περιλαμβάνει μάρκες Pernod Ricard όπως Chivas Regal, Absolut, Glenlivet, Jameson, Ballantine’s, Havana Club, Beefeater κ.λπ.

Προμηθευτείτε τα προϊόντα Jameson στο Basket Of Taste στην ιστοσελίδα του Taste and Hospitality :

Jameson Irish Whiskey 70cl

Τριπλά αποσταγμένο. Διπλά απαλό. Ένα μοναδικό ουίσκι.

Το Jameson Irish Whiskey είναι ένα blended Irish whiskey.Αυτά τα ουίσκι είναι αποσταγμένα τρεις φορές με παραδοσιακή και σύγχρονη μέθοδο απόσταξης, όχι γιατί έτσι πρέπει αλλά γιατί έτσι το θέλουνε. Είναι η τριπλή απόσταξη που προσδίδει στο ουίσκι την χαρακτηριστικά απαλή του γεύση. Στη συνέχεια αφήνουνε τα ουίσκι να ωριμάση σε δρύινα βαρέλια το λιγότερο για 4 χρόνια και τέλος τα αναμειγνύουνε για να δημιουργήσουνε το μοναδικό blend του Jameson Irish Whiskey.

Άρωμα

Ένα ελαφρύ άρωμα λουλουδιών εμπλουτισμένο με γλυκές και πικάντικες νότες ξύλου.

Γεύση

Η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε νότες μπαχαρικών, ξηρών καρπών και βανίλιας, με υποψίες γλυκού sherry.

Επίγευση
Χαρακτηριστικά απαλό τελείωμα με πλούσιο με έντονη παρουσία καραμέλας βουτύρου.

Jameson Black Barrel 70cl

Τριπλή απόσταξη, διπλό καψάλισμα βαρελιών, πλούσια και απαλή γεύση. 

Το καψάλισμα είναι μια παμπάλαια μέθοδος για την ανανέωση των βαρελιών και την ενίσχυση της γεύσης. Το Jameson Black Barrel αποτελεί φόρο τιμής στους βαρελοποιούς μας, οι οποίοι με πολύ κόπο υποβάλλουν τα βαρέλια μπέρμπον σε επιπλέον καψάλισμα, για να αποκαλύψουν τον κρυμμένο πλούτο και την πολυπλοκότητά τους. Γιατί κάθε βαρέλι κρύβει κάποια μυστικά. Το κόλπο είναι να καταφέρεις να τα αποκαλύψεις.

Άρωμα

Ο χρόνος ωρίμανσης σε αυτά τα βαρέλια είναι που προσδίδει σε αυτό το ουίσκι πιο έντονα αρώματα βανίλιας, μπανάνας, fudge και κρεμώδους καραμέλας βουτύρου σε συνδυασμό με νότες βρεγμένου και φρυγανισμένου ξύλου.

Γεύση

Ο χαρακτήρας καψαλισμένου ξύλου συνυπάρχει αρμονικά με τη γλυκύτητα της βανίλιας και των μπαχαρικών.

Επίγευση

Απολαύστε το πλούσιο και έντονο άρωμα του καψαλισμένου ξύλου και της βανίλιας σε μια εξαιρετικά απαλή και μακρά επίγευση.

Jameson Caskmates Stout Edition 70cl

Ιρλανδικό ουίσκι που τελειώνει την παλαίωσή του σε βαρέλια μαύρης μπίρας. 

Όπως κάθε ενδιαφέρουσα κουβέντα, έτσι και αυτή μεταξύ του Head of Whiskey Science του Jameson και του επικεφαλής ζυθοποιού μιας τοπικής μικροζυθοποιίας, ξεκίνησε σε ένα μπαρ. Σύντομα, μια ανταλλαγή βαρελιών ουίσκι και μπίρας οδήγησε στο Jameson Caskmates Stout Edition, ένα blended Irish Whiskey τριπλής απόσταξης που έχει ολοκληρώσει την ωρίμανσή του σε βαρέλια ιρλανδικής stout μπίρας.

Άρωμα

Ο χαρακτήρας της πρώτης ύλης, το οποίο συναντάμε σε όλα τα ουίσκι μας σε συνδυασμό με αρώματα πράσινου μήλου και αχλαδιού, εμπλουτίζεται με νότες σοκολάτας γάλακτος και καφέ. Εντοπίζουμε επίσης στοιχεία γλυκών μπαχαρικών, πράσινου τσαγιού και φουντουκιού.

Γεύση

Η αρχική γλυκιά γεύση, χαρακτηριστική τη παραδοσιακής απόσταξης, ακολουθείται από νότες λυκίσκου και κόκκων κακάο, αποτέλεσμα της χρήσης βαρελιών stout μπίρας.

Επίγευση

Στο τελείωμα επικρατεί γλυκιά γεύση σοκολάτας γάλακτος και καραμέλας βουτύρου.

 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

   



Related posts

Επισημοποιούνται οι «οίνοι χωρίς αλκοόλη»

Taste and Hospitality

Στέφανος Ξιναρής: Αποδεικνύει στην πράξη την γοητεία του επιχειρείν

Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων: Νέα στοιχεία για την κυπριακή προέλευση του χαλουμιού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!