Παρουσίαση Φιλοξενία

H «Πολιτική της μπουλντόζας» που γράφτηκε στην Κυπριακή ιστορία (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήμουν γύρω στα 8. Μαζί με συγγενείς κάποια καλοκαίρια τα περνούσαμε στην «Ακτή του Κυβερνήτη» στην επαρχία Λεμεσού όπου εκεί υπήρχαν τροχόσπιτα και άλλες εγκαταστάσεις (λυόμενες παράγκες κυρίως), μετά από λίγα χρόνια απλά δεν υπήρχαν.

Ρώτησα μεγαλύτερους να μου που τι έγινε μιας και η διαδικτυακή έρευνα δεν έφερνε κανένα αποτέλεσμα.

«Μας τα κατεδάφισε ο Γ.Βασιλείου», μου είπε ένας από τους από τους φανατικούς κατασκηνωτές στην περιοχή. Όλες οι αναφορές οδηγούσαν στην ίδια απάντηση.

Ένα τηλεφώνημα στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου ήταν αρκετό για να μου λύσει τις όποιες απορίες είχα: «Μην συνδέεις το θέμα των πυρκαγιών που έγιναν στην Αττική και τις κατεδαφίσεις που έγιναν τότε», μου είπε χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσε βέβαια, από αμέλεια, να συμβεί κάτι ανάλογο. Μιλάμε, Νικολέτα, τότε υπήρχαν γύρω στα 1500 παράνομα υποστατικά τα οποία βρίσκονται πάνω σε κρατική, ιδιωτική ή τουρκοκυπριακή γη τα οποία στερούντο όλων των αναγκαίων υγειονομικών προβλέψεων. Ήταν ένα θέμα που τέθηκε από την δεκαετία του ’70 και έπρεπε άμεσα να δοθεί λύση.

Οι κατασκηνωτές έδιναν υποσχέσεις που δεν πραγματοποίησαν ποτέ

Ήδη από το 1981 είχαν βγει διατάγματα των δικαστηρίων για κατεδάφιση των παράνομων αυτών υποστατικών. Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που είχαν εγκαταστήσει αυτά τα παράνομα παραπήγματα αρνείτο να τα εγκαταλείψει παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις.  Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «το θέμα αυτό συζητείτο τα τελευταία 5-6 χρόνια αλλά η κατάσταση διαιωνιζόταν και χειροτέρευε από χρόνο σε χρόνο. Όταν η διοίκηση πίεζε, οι παρανομούντες υπόσχονταν ότι θα διόρθωναν την κατάσταση κάθε ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τίποτα όμως δεν γινόταν. «Αποφασίσαμε, αναφέρει χαρακτηριστικά στον δεύτερο τόμο της αυτοβιογραφίας του ο Γιώργος Βασιλείου, «ότι έπρεπε επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος και να μπει τάξη.

Γι’ αυτό δόθηκε οδηγία στην επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, από τον υπουργό εσωτερικών, Χριστόδουλο Βενιαμίν, (Από τον Μάρτιο του 1988 μέχρι το Φεβρουάριο του 1993 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών) να προχωρήσει στην κατεδάφιση όλων των παράνομων υποστατικών, πράγμα που έγινε. Η αποφασιστικότητα και άμεση δράση μας αιφνιδίασε τους πάντες.

Φωτο Αρχείο

«Γκανγκστερική» η απόφαση της κυβέρνησης Βασιλείου

Η πράξη χαρακτηρίστηκε ως ‘γκανγκστερική’ και τότε είχε «καταδικαστεί». «Μετά την κατεδάφιση, δημιουργήθηκε επιτροπή που εκπροσωπούσε τους παράνομους κατασκηνωτές, αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τη Βουλή, συζήτησε με μαζί μου και τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έπραξαν αυτό που θα έπρεπε, δηλαδή να τους πουν να παύσουν να διαμαρτύρονται όταν ξεκάθαρα παρανομούσαν αλλά αντιθέτως αποφάσισαν να στείλουν κοινοβουλευτική επιτροπή για να διαμορφώσει δήθεν προσωπική γνώμη για την κατάσταση, ύστερα από τόσα χρόνια αδιαφορίας και απραξίας.  «Έρευνα σε βάθος αρχίζει η Βουλή» έγραφε με πηχυαίους τίτλους η Σημερινή, στις 3 Φεβρουαρίου 1989.»

Νόμιμη η ενέργεια της Κυβέρνησης

Ακτή Κυβερνήτη σήμερα

Φυσικά, όλα ήταν για το θεαθήναι γιατί η συμπεριφορά της κυβέρνησης ήταν εντελώς νόμιμη και χαιρετίσθηκε απ’ όλα τα κοινοτικά συμβούλια των χωριών της περιοχής  και από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:  «Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει αντιδράσεις αλλά καθορίζει πολιτική, παίρνει αποφάσεις, και τις υλοποιεί. 0α συνεχισθεί με αποφασιστικότητα η πολιτική του τερματισμού όλων των αυθαιρεσιών και παρανομιών, εκεί και όπου υπάρχουν.    Παράλληλα έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για επίσπευση όλων των διαδικασιών ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονοι και οργανωμένοι κατασκηνωτικοί εκδρομικοί χώροι, τόσο σε παραθαλάσσια αλλά και σε ορεινά μέρη, προσιτοί σε όλο τον λαό.  Εν πάση περιπτώσει, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τακτική της παραπομπής στις ελληνικές καλένδες εκκρεμοτήτων και προβλημάτων που κληρονομήθηκαν και χρήζουν άμεσης λύσης.  Δεν πρόκειται να αφήνεται για το αόριστο αύριο κάτι που έπρεπε να ήταν ήδη λυμένο».

Τα δημοσιεύματα της εποχής

  • Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του λογοτέχνη Φοίβου Μιχαηλίδη στην εφημερίδα ‘Αλήθεια’ στις 17 Φεβρουαρίου 1989. «Η κατεδάφιση των υποστατικών στο Γκάβερνορς Μπητς ήταν η καλύτερη πράξη που έγινε μέχρι σήμερα επί κυβέρνησης Βασιλείου. Ενώ οι κατασκηνωτές είχαν ειδοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν να μετακινήσουν τα υποστατικά τους, εξακολουθούσαν να αγνοούν τις υποδείξεις και συνέχισαν να οικειοποιούνται ξένη περιουσία. Για παράδειγμα, εάν εσείς είχατε σπίτι με αυλή και εγώ ερχόμουνα στην αυλή σας και έστηνα μια παράγκα, θα ήταν σωστό; Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και στο Γκάβερνορς Μπητς».
  • Ο Χρ. Γ. σε επιστολή του στο Φιλελεύθερο, στις 24 Φεβρουαρίου 1989, γράφει: «Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός και μόνο ότι τα κόμματα της Βουλής ανέλαβαν να εξετάσουν το θέμα των παρανόμων του Γκάβερνορς. Η Κυβέρνηση επιτέλους εφάρμοσε τον νόμο κι’ αν υπάρχει παράπονο είναι θέμα Δικαστηρίου κι όχι της Βουλής. Αυτή ψηφίζει νόμους, η Κυβέρνηση τους εφαρμόζει και αν υπάρχει παράπονο αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Πως λοιπόν επεμβαίνει η Βουλή στις αρμοδιότητες των άλλων Εξουσιών;»

Η δημιουργία του «σωστού κατασκηνωτικού χώρου

Με σωστά μέτρα η κυβέρνηση δημιουργήσε  ένα κατασκηνωτικό χώρο με όλες  τις   σύγχρονες   εγκαταστάσεις  που   είχε   τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 247 αντίσκηνων και 111 τροχόσπιτων, με τη διάθεση του σημαντικού για την εποχή ποσού ύψους £770,000

Η κατάσταση σήμερα

Στην περιοχή υπάρχουν γύρω στα 300 υποστατικά σε μια έκταση 90.000 τ.μ  μέρος των οποίων χρησιμοποιούνται ως μόνιμες κατοικίες. Ψάξαμε διαδικτυακά να βρούμε την αξία ορισμένων τα οποία είναι προς πώληση και αυτά ανέρχονται γύρω στις 20.000 ευρώ.

Μέσα Ποταμιά 2011 – Μενεού

Αυθαίρετες επεμβάσεις στον Μέσα Ποταμό  όπου σε μια περιοχή γεμάτη πεύκα άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» τροχόσπιτα και παράγκες. Την πολιτική Βασιλείου ακλούθησε και η τότε κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια και τον τότε  Έπαρχο Λεμεσού, να προειδοποιεί με κατεδαφίσεις των κατασκευών τους σε διάστημα 15 ημερών.

Φωτο απο Αρχείο Χ.Θεοπέμπου

«Κατασκηνωτικός χώρος  υπήρχε και δίπλα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, για τον οποίο γίνονται κατά καιρούς συσκέψεις των υπευθύνων αλλά και πάλι δεν προχωρά τίποτα», γράφει σε  άρθρο του ο  τότε επίτροπου περιβάλλοντος Χαράλαμπου Θεόπεμπτου (Ιούνιος 2011).Να σημειωθεί ότι παρά τα διάβημα που έγιναν τότε ο κατασκηνωτικός χώρος (αεροδρόμιο Λάρνακας – περιοχή Μενεού) εξακολουθεί να υπάρχει.

  • Θερμές ευχαριστίες στο ΚΕΜΑ για όλες τις πληροφορίες για το ρεπορτάζ.
  • Αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Γιώργος Βασιλείου: «Προεδρία – Οικοδομώντας το μέλλον»
  • Μαυρόασπρη φωτο αρχείου “Μηχανή του χρόνου”
  • Φωτο απο τα υποστατικά είναι αυτά που έχουν εξασφαλίσει πλέον την νόμιμη άδεια
  • Κύρια φωτο:Αρχείου

Της Νικολέτας Χρήστου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η ουδετερότητα μιας γεύσης που απογειώθηκε από το Smirnov

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ραντεβού…«Στο πάρκο με τις νεραντζιές»

Ιδανική μέρα για να υψώσετε τα ποτήρια σας και να απολαύσετε…τη βότκα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!