Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Το Οινοποιείο Lagria αγκαλιάζει το χωριό Σαλαμιού της Πάφου

Το οινοποιείο Λακριά βρίσκεται στο χωριό Σαλαμιού, 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου σε ύψος 700μ με το ψηλότερο βουνό την ‘’Παούρα’’ στα 750μ. Η Σαλαμιού είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα μικρών και αρκετά απομακρυσμένων χωριών μεταξύ των κοιλάδων του ποταμού Διαρίζος και Ξερός.  Η περιοχή που περιβάλλει τόσο το οινοποιείο, όσο και αμπελώνες, είναι ένας αναξιοποίητος περιβαλλοντικός θησαυρός που εμπίπτει σε μια επιλεγμένη περιοχή με την ονομασία Natura 2000.

Ένα γραφικό χωριό με μεγάλη ιστορία που πάντα έκανε και κάνει τη διαφορά από τις γύρω περιοχές με αρκετούς και πλούσιους μύθους και ιστορικά γεγονότα . Η ιστορία της οινοποίησης και της καλλιέργειας σταφυλιών της περιοχής χρονολογείται πίσω, περισσότερο από έναν αιώνα. Γενιές μετά από γενιές, μεγάλωσαν έχοντας μια εκτίμηση και αγάπη για την κουλτούρα του κρασιού και για αμπελοκαλλιέργειες, όπως ήταν και το κύριο επάγγελμά τους μέχρι και το 1990 για αρκετούς.

Τέλος, ήρθε η ώρα, όπου το Οινοποιείο Λακρία ενσωματώθηκε ως εταιρία στην Κύπρο στις 6 Αυγούστου 1991. Το ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής και των οικογενειών τους, ήταν αρκετό για τα τρία ιδρυτικά ξαδέλφια να ξεκινήσουν την ιδέα τους και να την καταλήξουν ως επιχείρηση για να τιμήσουν τη χώρα και το χωριό μας.

Την ιδέα αρχικά την είχε ο Κωστάκης Αυγουστή και πρόεδρος του χωριού. Ακολούθως μαζί με τον Θεοδότη (Σώτο) Χατζηττοφή και τον Παναγιώτη Παπαγεωργίου ήταν τα 3 ξαδέρφια που ίδρυσαν και υλοποίησαν την ιδέα σε μια μαζική προσπάθεια τότε, να αναπτυχθεί και να εξιχρονιστεί το χωριό μαζί με άλλα σχέδια για την περιοχή. Σήμερα το οινοποιείο έχει συνολικά 7 μετόχους με τους 4 να είναι απλά μικρομέτοχοι αλλά όλοι στενοί συγγενείς.

Τα οικονομικά και διοίκηση είναι ευθύνη της οικογένειας Χατζηττοφή αλλά όλοι έχουν δυνατότητα αποφάσεων και ο καθένας έχει χωριστεί σε διαφορετικά πόστα για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Ο κ. Σώτος Χατζηττοφής σπούδασε λογιστική στην ΑΣΣΟΕ την Αθήνας και ακολούθως έζησε Αμερική για 6 χρόνια όπου και ολοκλήρωσε εκεί το μεταπτυχιακό και το CPA. Μαζί με το οινοποιείο έχει και λογιστικό ελεγκτικό γραφείο σε Πάφο και Λεμεσό.

(Επίβλεψη παραγωγής, επιχειρηματικών αναπτύξεων και συνεργασιών)

Διευθύντρια του Οινοποιείου είναι η κ. Μαρία Χατζηττοφή σύζυγος του κ. Θεοδότη.

Ο Ιωάννης Χατζηττοφής, είναι το νεότερο ενεργό μέλος της εταιρίας, ανέλαβε καθήκοντα διανομής και πωλήσεων αλλά και διαχείρισης των social media. Σπουδές αλλά και προηγούμενη ασχολία, ήταν αλλά και ακόμη είναι, το Graphic Design. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα του οργανισμού WSET μέχρι το 3ο επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο κ. Κωστάκης έχει σπουδάσει μηχανικός πλοίων στον Πειραιά όπου και δούλεψε για λίγα χρόνια στον κλάδο του. Στην Κύπρο δούλεψε επίσης αρκετά χρόνια σε τράπεζα.

(Επίβλεψη εγκαταστάσεων και διαφύλαξης κρασιών).

Ο κ. Παναγιώτης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΤΙ Λευκωσίας και ακολούθως έζησε και δούλεψε 10 χρόνια στην Νιγηρία και παράλληλα με το οινοποιείο έχει και την εργοληπτική εταιρία ‘’ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ’’.

(Υπεύθυνος διανομής και άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων του οινοποιείου μαζί με διάφορα events στην ταβέρνα του οινοποιείου.)

Από όλες τις οικογένειες υπάρχει βοήθεια και συνεργασία ακόμα και από άλλα μέλη.

Σημειώνεται, ότι με βάση αρκετών γνώσεων από το παρελθόν τους και με συμμετοχή σε αρκετά σεμινάρια και μαθήματα οινοποίησης εμπλούτισαν τις γνώσεις τους ακόμη παραπέρα.

Το οινοποιείο συνεργάζεται επίσης στενά με αναγνωρισμένο οινολόγο.

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου μας ξεκίνησαν δειλά και μικρές στην αρχή, χωρίς καν ιδιόκτητο εμφιαλωτήριο τα πρώτα 3 χρόνια και μόλις 4 δεξαμενές. Καθώς τα περισσότερα πράγματα ξεκινούν ως μικρά κάποτε, το οινοποιείο όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωσε για να έχει τώρα χώρους, που είναι περίπου 940 m² και μοντέρνο εξοπλισμό από το 2000 όπου είχε κτιστεί η πρώτη φάση του μεγαλύτερου κτιρίου μας.

Έμπνευση πίσω από το όνομα, είναι  η περιοχή Λακριά-Lagria, όπου και βρίσκονταν οι καλύτεροι και πιο πολλοί αμπελώνες της περιοχής. Βρίσκετε πιο πάνω από τον χώρο του οινοποιείου.

Το παρών κτίριο παραδόθηκε έτοιμο το 2008 αλλά έχουμε και υπό μελέτη την 3η φάση ώστε να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων μας,

Μέχρι το 2016 είχαμε στο πορτφόλιο μας 4 ετικέτες ξηρών κρασιών με την νεότερη μας απόκτηση το γλυκό μας κρασί την Φοινίκη με ακόμα 2 κρασιά που έρχονται προσεχώς να προσθέσουν στη συλλογή μας.

Οι κύριες ποικιλίες σταφυλιού που ασχολούμαστε είναι το τα Κυπριακά, Μαύρο, Ξυνιστέρι και το σπάνιο πλέον Όφθαλμο που ευημερεί στην περιοχή της κοιλάδας μας. Διεθνές ποικιλίες είναι το Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carignan, Alicante Bouschet, Shiraz(Syrah).

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε όσο πιο απλά τα κρασιά μας στον οπτικό και ονομαστικό τομέα και να αναδείξουμε το όνομα μας ως από τις καλύτερες επιλογές για κυπριακό ποιοτικό κρασί . Δεν πιστεύουμε σε τεχνητά εμπλουτισμένα κρασιά και σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε φυσικά προϊόντα επιβλέποντας την πορεία τους για την καλύτερη δυνατή ποιότητα μέχρι την κατάληξη της κάθε μπουκάλας στον καταναλωτή. Έχοντας ιδιόκτητα αμπέλια αλλά και συνεργασίες με αμπέλια στην Παναγιά της Πάφου αλλά και στις γύρο περιοχές, η ποιότητα του κρασιού μας φαίνεται από το έδαφος. Με τα πλείστα αμπέλια να έχουν ασβεστολιθικό τύπο εδάφους τα καθιστούν ιδανικά για την καλλιέργεια και παραγωγή εξαιρετικού κρασιού.

Η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό της καινούργιας μας ετικέτας το 2016, είναι να διατηρήσουμε κάτι απλό και Κυπριακό. Μέσα από μια πλούσια γκάμα διαφορετικών σχεδίων και ιδεών, καταλήξαμε με τα όργανα βιολί και λαούτο. Με τα οποία από τα παλιά χρόνια, μέχρι σήμερα είναι τα παραδοσιακά όργανα που μαζί με το κρασί, συμβάλανε και ακόμα συμβάλουν στο να συμπληρώσουν την διασκέδαση των Κυπρίων σε διάφορες περιπτώσεις γιορτών και άλλων συνάξεων.

Τα κρασιά μας είναι:

Red Dry 2014 (Mavro 70% and Cabernet 30%)

Rose Dry 2018 (Ophthalmo)

White Dry 2019 ‘Blanc de Noir’ (Mavro 50% and Xynisteri 50%)

Cabernet Sauvignon 2010

Sun Wine ‘’ΦΟΙΝΙΚΗ’ (Mavro, Sun Dried)

Το κόκκινο μας, χρονιάς 2017

(Cabernet Sauvignon and Alicante Bouschet with Oak)

Εμφιαλωμένο, υπό σχεδιασμό ξεχωριστής ετικέτας.

Shiraz(Syrah) (Ωριμάζει, διαθέσιμο μέσα στο έτος 2021)

Λίγα λόγια για την ιστορία της Σαλαμιού

Η ιστορία του χωριού μας καταγραμμένη, φτάνει πίσω μέχρι και 3500 π.Χ. και το μαρτυρούν ανασκαφές, όπως αυτές που ξέθαψαν και το γνωστό παγκύπρια ειδώλιο της διπλής θεότητας.

Επίσης στη Σαλαμιού δοξάζετουν και ο Θεός Αμφιάραος καθώς βρέθηκε άγαλμα του από την κλασσική εποχή. Άγνωστος για πολλούς και όμως με μια πολύ ενδιαφέρον ιστορία. Πιστεύετε ότι δοξάζετουν στην περιοχή της Σαλαμιούς και στην Ελλάδα αλλά δεν ήταν διαδεδομένος αρκετά.

Υπάρχουν  διάφορες  ερμηνείες σχετικά με την ονομασία του χωριού. Η  λέξη  Σαλαμιού πιστεύετε ότι  προέρχεται  από  τη  σημιτική  ρίζα  ‘’salam’’ που μεταφράζεται σε ‘’ειρήνη’’,  ενώ  μία  άλλη ερμηνεία συνδέει την προέλευση του χωριού με την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας όπως και φαίνεται ότι ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η πόλη.

Έτσι πήρε το όνομα της από την πόλη είτε  από  την  καταγωγή  του ιδρυτή  της. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μετατράπηκε σε Σαλαμιού το όνομα με υποκοριστικό τρόπο και έπειτα αυτό επικράτησε.

 Σε στιγμές άνθησης του χωριού που έσφυζε από ζωή έφτασε μέχρι και 2000 μόνιμους κατοίκους γεγονός που αξίζει να σημειωθεί για τον λόγο και θεωρείτο και θεωρείτε ακόμη σχετικά απομακρυσμένο χωριό.

Ακόμα ένα αξιοσημείωτο στοιχείο του χωριού είναι ο εκδρομικός χώρος Κυπάρισσος. Εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτεροι 3 κυπάρισσοι σε ηλικία (800 χρονών) και μέγεθος στην Κύπρο.

Σύγχρονη ιστορία αμπελοκαλλιέργειας

Τα πρώτα αμπέλια έκαναν την εμφάνιση τους ευρέος στην Κύπρο, γύρο στο 1878 μαζί με τους Άγγλους κατακτητές. Τα προηγούμενα, καταστράφηκαν η αφέθηκαν χωρίς φροντίδα λόγο Οθωμανικής κατοχής. Στη Σαλαμιού καταγραμμένα φαίνονται ότι έκαναν την εμφάνιση τους το 1900 τα πρώτα αμπέλια.

Η κυρίαρχη ποικιλία φαίνεται να ήταν το κυπριακό Μαύρο και με αυτό είχαν μεγάλη παραγωγή σταφίδας όπου και προμήθευαν σε άλλες πόλης του νησιού μας.

Η γιαγιά Άννα Χατζηττοφή γεννήθηκε το 13/4/1919 και είναι ακόμη εν ζωή και από τους γηραιότερους κατοίκους της Κύπρου. Είναι 101 χρονών και θυμάται τα πάντα με πλήρη διαύγεια από τα δύσκολα χρόνια της παιδικής της ηλικίας μέχρι και σήμερα. Παντρεύτηκε κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα στο 1941 με ’42 τον Ιωάννη Χατζηττοφή χασάπη στην κύρια ασχολία του αλλά και με γνώσεις στην παραγωγή του κρασιού. Απέκτησαν 7 παιδιά, 6 γιούς και 1 κόρη.

Η κύρια ασχολία με το μεγαλύτερο εισόδημα ήταν τότε οι αμπελοκαλλιέργειες και παραγωγή σταφίδας για πώληση στο χωριό και με αυτό μεγάλωσε η γιαγιά Άννα αλλά και ο παππούς Ιωάννης. Αυτό έκανε και η οικογένεια της και το παραχωρούσαν από γενιά σε γενιά σαν παράδοση της περιοχής, ασχολούνταν επίσης και με κτηνοτροφία, παρήγαν και άλλα αγαθά αλλά για προσωπική κατανάλωση η για το χωριό.

Όλα τα της παιδιά ασχολούνταν με τα αμπέλια και την κτηνοτροφία και έτσι απέκτησαν αγάπη και εκτίμηση για την καλλιέργεια, την κουλτούρα του κρασιού και την αγροτική ζωή.

Στον πόλεμο του ’74 αλλά και πριν, κατά την διάρκεια των διαμαχών ήταν μια πολύτεκνη μάνα και μαζί με τον άντρα της προσπαθούσαν να κρατήσουν σώα την οικογένεια τους, με αρκετούς κίνδυνους και με κίνδυνο να χάσουν και τον πατέρα τους τότε από υποστηρικτές της Χούντας λίγο πριν την εισβολή.

Επίσης από τις σταφίδες, παρήγαν και λιαστό γλυκύ οίνο για δική τους χρήση. Άπλωναν τα σταφύλια (Μαύρο) για 2 βδομάδες στον ήλιο και ακολούθως γινόταν επεξεργασία οινοποίησης και ζύμωσης χρησιμοποιώντας πήλινα πιθάρια. Αυτή η τέχνη πέρασε σε εμάς σήμερα για την παραγωγή της ‘’ΦΟΙΝΙΚΗΣ’’ μας.

Ακούραστη από την ζωή δεν σταμάτησε να δουλεύει μέχρι και τα 85 της χρόνια στα χωράφια της.

LAGRIA SUN WINE ‘’ΦΟΙΝΙΚΗ’’ 2016

Ξεκινώντας από το όνομα «Φοίνικη», το κρασί πήρε το όνομά του από το θρυλικό και αρχαίο ελληνικό μυθικό πλάσμα τον Φοίνικα.

Ένα ισχυρό πλάσμα που γεννήθηκε από τις στάχτες του για να ανατείλει ξανά στην εξουσία, τα σταφύλια μας επιλέγονται με το χέρι, για να τοποθετηθούν κάτω από τον Ήλιο της Κύπρου για να στεγνώσουν για 2 εβδομάδες. Τα σταφύλια ‘’πεθαίνουν’’ από την προηγούμενη ζωή τους μόνο για να ξαναγεννηθεί και πάλι και να γίνει ένα πραγματικό νέκταρ των Θεών. Έχουμε πάρει την παράδοση και την ιστορία της γης μας και την εμφιαλώσαμε, τον καυτό ήλιο της Κύπρου, τις σταφίδες, την αρχαία ελληνική μυθολογία και την ποικιλία Μαύρο που παράγει τα πιο αναγνωρίσιμα και παλιά γλυκά κρασιά στον κόσμο, την Κουμανταρία.

Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών του 12ου αιώνα, ονόμασε το γλυκό κρασί της Κύπρου ”Βασιλιά όλων των οίνων” καθώς το απολάμβανε πάρα πολύ και έτσι προέκυψε το όνομα Κουμανταρία από τη λέξη Διοικητής(Commander). Οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι το ίδιο κρασί απολάμβανετουν ακόμη και 4000 χρόνια πριν με κάποιες ανακαλύψεις που χρονολογούνται από κάποιο κρασί που θα βρεθεί ακόμη και 3.500 π.Χ. Σας προσφέρουμε ένα αναβαθμισμένο και ακόμα καλύτερο βασιλιά των κρασιών που διαφέρει από την πρωτότυπη Commandaria με επιπλέον έντονη και αναζωογονητική οξύτητα, ένα μέτριο πανέμορφο ζεστό πορτοκαλο-χρυσο χρώμα που οι ακτίνες του ήλιου όταν χτυπούν στο ποτήρι ξυπνούν το φοίνικα και την ιστορία έτσι ώστε να είναι μια εμπειρία για τον καταναλωτή.

Σας προσφέρουμε μυθολογία και ιστορία σε ένα μπουκάλι.

Βελούδινο κρασί με αρώματα γλυκών μπαχαρικών κανέλας και γαρίφαλου, καφέ και αποξηραμένων φρούτων. Περίπλοκος χαρακτήρας και πλούσιες γεύσεις που εξισορροπούν την οξύτητα με την γλυκάδα και αποκαλύπτουν νότες μελιού και λεμονιού.

100% Μαύρο Αμπελίσιμο από ιδιόκτητους αμπελώνες στην περιοχή Σαλαμιού, σε υψόμετρο 650-700 μέτρων και ενοικιαζόμενους από την περιοχή Βουνί-Πανάγιας σε υψόμετρο πέραν των 900 μέτρων.

Ακολουθεί την παραδοσιακή τεχνική της Κουμανταρίας: Λιάσιμο των φρέσκων σταφυλιών για 14 μέρες σε παραδοσιακή απλώστρα.

Λευκή οινοποίηση των λιαστών σταφυλιών και ελεγχόμενη δροσερή ζύμωση με φυσικές ζύμες .

Αργή και ομαλή ζύμωση πέραν του ενός μηνός .

Οίνος με φυσικά σάκχαρα, χωρίς επεμβάσεις , στην κατηγορία: Naturally sweet wine from sun dried grapes.

Πληθωρικό και στη σωστή αναλόγια οξύτητας – σακχάρων.

‘Αναγιωθηκε’ με αερισμό σε δεξαμενή με δούγες,  2ης  &   3ης χρήσης δρύινα Βαρέλια για μερικούς μήνες .

Οίνος διαχρονικός με διακριτική παρουσία της δρυός.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το μέλλον των τροφίμων: Πως η τεχνολογία αλλάζει τα συστήματα παραγωγής

Taste and Hospitality

Είναι το hot dog είδος σάντουιτς; Ένα ερώτημα που «σπάει τους νόμους της φυσικής»

Taste and Hospitality

Facebook: Ενοποιεί Messenger και Instagram για τις μικρές επιχειρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!