Παρουσίαση Φιλοξενία

Πόλυς Καλλής – Αγροτουρισμός: Να η ευκαιρία!

Η κρίση που συντάραξε συθέμελα την Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο θα παραμείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία. Μπορεί παράλληλα όμως να παραμείνει στη συλλογική μνήμη σαν η πανδημία που ενώ είχε ευρύτερα απρόσμενες συνέπειες, σε ένα τομέα οι επιδράσεις θα είναι ευεργετικές.

Ένας τέτοιος τομέας είναι ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός υπαίθρου. Μια μορφή περιήγησης που έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τον κατατάξουν πρώτο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Αν αξιοποιηθεί σωστά η ευκαιρία, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα αειφόρα τάση τουρισμού. Για να γίνει αυτό προέχουν κάποιες σημαντικές ενέργειες.

Κατ’ αρχάς, ποια είναι τα δεδομένα, και τι πρέπει να προηγηθεί για να μετατραπεί αυτή η κρίση σε ευκαιρία στον τουρισμό υπαίθρου;

Στην μετακρίση περίοδο και τουλάχιστον για μια τριετία η επιλογή για διακοπές θα χαρακτηρίζεται από τρία χαρακτηριστικά: Πρώτα από την επιθυμία του σύντομου ταξιδιού,  ακολούθως της αποφυγής της πολυκοσμίας με την επιλογή αραιοκατοικημένων περιοχών και γενικά θα αναζητείται ένα περιβάλλον οικείο, φιλικό, αλλά πέρα για πέρα υγειονομικά άψογο. Και τρίτο βεβαίως θα είναι και το κόστος διακοπών μετά το κατρακύλισμα της οικονομίας, ενώ ρόλο θα διαδραματίσει η ελαστικότητα στη διαχείριση κρατήσεων.

Αν οικοδεσπότες και οικοδέσποινες του τουρισμού υπαίθρου μεριμνήσουν να σχεδιάσουν ορθολογιστικά την επόμενη μέρα, τότε ο τομέας αυτός του τουρισμού θα καταγράφει θετικές αυξήσεις και πολύ ευοίωνες προοπτικές.

Τι σημαίνει όμως να σχεδιάσουν ορθολογιστικά; Μέσα από την ευρύτερη κρίση, προβάλλουν κάποιες βελτιώσεις με πρώτη και κύρια την ανάγκη κατάρτισης και εφαρμογής άψογων υγειονομικών συνθηκών, καθώς αμφότερες ατομική και περιβαλλοντική υγιεινή μπαίνουν πρώτες στο κατάλογο απαιτήσεων.  

Τα δωμάτια ή σπιτάκια θα πρέπει να είναι αψεγάδιαστα με λινικό εξοπλισμό ‘μέσα στα νάυλα’ που λέμε. Το ροδόσταγμα ανταλλάσσεται με αντισηπτικά, και η χρήση της τεχνολογίας θα αντικαταστήσει όλες τις γραπτές συναλλαγές. Υπάρχουν προσιτές λύσεις σε εφαρμογές κινητών και όχι μόνο.

Η θερμή και εγκάρδια φιλοξενία μετατρέπεται σε ανέγγιχτη ιεροτελεστία, όπου τα χαμόγελα γίνονται πλατύτερα και περισσότερης διάρκειας, ενώ η κίνηση του χεριού προς το μέρος της καρδιάς, αντικαθιστά τις χειραψίες. Τα κεράσματα μπορεί να είναι άφοβα η  ζιβανία και τα λικέρ σας ή κάτι δροσιστικό, απλά να τηρούνται τα αυτονόητα.

Το ζήτημα της επιτρεπόμενης κοινωνικής εγγύτητας (ή απόστασης όπως λένε οι πλείστοι) έχει λιγότερη βαρύτητα. Σ’  ένα μικρό κατάλυμα των 5 ή δέκα δωμάτιων εύκολα μπορεί να αποφευχθεί συγχρωτισμός. Όμως είναι εξίσου απαραίτητο να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπου χρειάζεται. Τα δεδομένα είναι ευκολότερα όπου υπάρχουν ευρύχωρες αυλές.

Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Η πραγματική διαφορά θα γίνει εκεί όπου με φαντασία και δημιουργικότητα σχεδιαστούν προϊόντα, υπηρεσίες και εκδηλώσεις που θα χρωματίζουν την αγροτουριστική εμπειρία.

Να προσφέρονται κατά περιόδους πακέτα μόνο για ευπαθείς ομάδες με το ανάλογο πρόγραμμα αγροτικής ή φυσιολατρικής απασχόλησης.

Να προσφέρονται συχνότερα δραστηριότητες  αντικατάστασης των εκάστοτε φεστιβάλ με μικρές γιορτούλες στο προαύλιο του αγροτόσπιτου ή κάπου βολικά στο χωρίο.

Να προσφέρονται μικρές εκδηλώσεις ανάδειξης των ταλέντων και ασχολιών της περιοχής.

Να προσφέρονται οργανωμένες μικρές εξορμήσεις για μελέτη της φύσης ή για συμμετοχή σε παραδοσιακές ασχολίες.

Να προωθηθεί η παρασκευή και διάθεση τοπικών προϊόντων σαν επιπλέον εμπειρία και σαν επιπλέον εισόδημα.

Αν αυτά γίνουν, μην εκπλαγείτε να δείτε μια άλλη Κύπρο, όπως την ξέραμε, αλλά την λησμονήσαμε.

Ο τουρισμός υπαίθρου βρίσκεται στην απαρχή μιας πολλά υποσχόμενης περιόδου, απομένει να αρχίσει ο σχεδιασμός και υλοποίηση. Το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο.

Πόλυς Καλλής – Σύμβουλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γιάννα Ζήνωνος: «Για τον πατέρα μας τα αμπέλια ήταν έρωτας ζωής»

Στο μεγαλύτερο μουσείο κρασιού στον κόσμο!

Taste and Hospitality

Πώς σώθηκε ο οικισμός με τους 732 πύργους – Tα εκτρώματα της Τουρκίας…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!