Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Ρεκόρ “χτύπησε” η απαισιοδοξία της αγοράς στην Κύπρο

Τη μεγαλύτερη πτώση του ιστορικά κατέγραψε τον Απρίλιο ο Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, τον Απρίλιο 2020, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω, με τον ΔΟΣ να μειώνεται κατά 21,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του ιστορικά.
 
Μετά από δύο σημαντικές μειώσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο ΔΟΣ υποχώρησε κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του, διαγράφοντας δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο τα επόμενα τρίμηνα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η μείωση του ΔΟΣ τον Απρίλιο προήλθε από περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση, καθώς και από κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση αξιολόγησαν δυσμενέστερα απ’ ό,τι τον Μάρτιο την κατάστασή τους κατά το τελευταίο τρίμηνο (π.χ. κύκλο εργασιών, πωλήσεις, παραγωγή, αποθέματα). Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στους εν λόγω τομείς αναθεώρησαν σημαντικά προς τα κάτω, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τις προσδοκίες για τη δραστηριότητά τους κατά το επόμενο τρίμηνο.
 
Συγκριτικά με τον Μάρτιο, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν ακόμη πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα και τοποθετήθηκαν πιο αρνητικά σε σχέση με δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες.
 
Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Μαρτίου, αφού η επιδείνωση των αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Timelapse βίντεο για το Άμεστερνταμ που χρειάστηκε δυο χρόνια για να τελειώσει

Taste and Hospitality

Eλεύθερη περιοχή Αμμοχώστου: Η «βασίλισσα» της ξενοδοχειακής αγοράς (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Πρωτοποριακό πάρκο αναψυχής για σκύλους στο Ζακάκι (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!