Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Κτήμα Σκούρα : Ο «Μέγας» Οίνος στην ιστορική γη του Άργους

Ο Γιώργος Σκούρας γεννήθηκε στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τον πολιτισμό και την αμπελοκαλλιέργεια να εξελίσσονται στη γύρω περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια τουλάχιστον.

Το 1980, ο Γιώργος αποφάσισε να σπουδάσει Γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Βουργουνδία, στη Γαλλία. Όμως, η γνωριμία του με τα Chardonnays και τα Pinot Noirs της περιοχής, καθώς και η επαφή του με γνωστούς ντόπιους οινοπαραγωγούς, τον κέρδισαν. Αποφοιτώντας από την Dijon με πτυχίο στην Οινολογία, δούλεψε σε οινοποιεία παραδοσιακών οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Το 1986 ήταν η χρονιά που άρχισε να υλοποιεί το όραμά του για το δικό του κτήμα. Αρχικά, δημιουργήθηκε μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος. Η φυσική συνέχεια ήταν ένα μπουτίκ οινοποιείο μέσα στη ζώνη της Νεμέας, στην τοποθεσία Γυμνό. Οι ατελείωτες ώρες χειρονακτικής εργασίας σε μικρή κλίμακα ήταν μια πολύτιμη σπουδή στην ποικιλία Αγιωργίτικο και στην Ονομασία Προέλευσης Νεμέα.

Το οινοποιείο στο Μαλανδρένι

Το 2004 έγινε η εγκατάσταση στο οινοποιείο στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις αύξησαν τη χωρητικότητα και τις τεχνολογικές υποδομές, αλλά όχι για να γίνουν τα κρασιά πιο τεχνικά. Για την ομάδα Σκούρα, η τεχνολογία είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου – τα κρασιά πρέπει να γίνονται μόνο με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, που σχεδιάστηκε έτσι για να καλύψει κυρίως δύο σκοπούς:

– την άψογη οινοπαραγωγική διαδικασία, με πολύ υψηλά στάνταρ σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και συντήρησης του κρασιού

– την επισκεψιμότητα, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

Αποτελείται από τους ακόλουθους χώρους:

Ο χώρος υποδοχής του σταφυλιού –πρόκειται για τεχνολογικό διαμάντι– με τα πιο μοντέρνα πιεστήρια και δυνατότητα οινοποίησης 800 τόνων σταφυλιού. Ο εξοπλισμός του είναι υψηλού επιπέδου και αποτελείται από 80 αστραφτερές ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας για τη ζύμωση και τις άλλες κατεργασίες του κρασιού.

Το εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 δρύινων βαρελιών, με σταθερή θερμοκρασία +14°C και υγρασία 70%, όπου τα κρασιά ωριμάζουν σε ιδανικές συνθήκες. Εδώ, ο χρόνος, η υπομονή, η πείρα και οι πολλαπλές γευστικές δοκιμές διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα κάθε βαρελιού, κάθε φιάλης, κάθε ποτηριού, κάθε γουλιάς.

Το Εργαστήριο Αναλύσεων είναι το νευραλγικό σημείο του οινοποιείουΕξειδικευμένοι οινολόγοι και γεωπόνοι ελέγχουν κρασιά και αμπέλια και διεξάγουν ερευνητικά και πειραματικά πρωτόκολλα. Το Εργαστήριό είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που έχει συνεργασία με τα εργαστήρια του Liquor Control Board of Ontario (LCBO), του Κρατικού Μονοπωλίου του Οντάριο στον Καναδά.

Το οινοποιείο  ολοκληρώνεται με μοντέρνους χώρους υποδοχής υψηλής αισθητικής που φιλοξενούν έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών, με ευρύχωρες βεράντες, καθώς και με μια υπέροχη αίθουσα γευσιγνωσίας που μετατρέπεται σε μοντέρνο bistro. Εδώ, άνθρωποι του οινοποιείου –πολύγλωσσοι, εκπαιδευμένοι και ευγενικοί– εξυπηρετούν και φροντίζουν άπαντες τους επισκέπτες.

Η φιλοσοφία Σκούρα

Η φιλοσοφία που εκπέμπουν όλα τα κρασιά του Κτήματος περιγράφεται με τις ακόλουθες λέξεις:

  • αγνότητα
  • διαύγεια ποικιλίας
  • αποτύπωση του μεσοκλίματος της περιοχής
  • αποτύπωση του terroir

Στο Κτήμα Σκούρα παράγονται κρασιά με έντονα τα χαρακτηριστικά του terroir.

Η αξιόπιστη αμπελουργική ομάδα Σκούρα δονείται, εργάζεται, παρατηρεί, επιβλέπει, δρα και αντιδρά, συμβουλεύει και συμβουλεύεται με ένα στόχο: άριστο φρούτο, άριστο σταφύλι, γιατί όσο καλύτερο το φρούτο τόσο καλύτερο το κρασί.

Τα κρασιά Σκούρα είναι ικανά να χαρίσουν δυνατές συγκινήσεις και όλα φέρουν σαν γνώρισμα την υπογραφή του δημιουργού τους: ένταση, δυναμική και πολυπλοκότητα που εκφράζονται πάντα με κομψότητα, χάρη και ευγένεια.

Κορυφαίες ετικέτες του κτήματος Σκούρα:

Μέγας Οίνος

  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
  • 20% Cabernet Sauvignon, 80% Αγιωργίτικο

Η ιστορία του Κτήματος Σκούρα αρχίζει και εξελίσσεται από το 1986 μαζί με μια ετικέτα έμβλημα, συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα: ο Μέγας Οίνος. Το 1986, ο Μέγας Οίνος ήταν ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μία από τις πιο συνεπείς παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να την αγγίξουν.

Zυμωμένο και εκχυλισμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλι και παλαίωση σε καινούρια γαλλικά barriques για 18 μήνες και στη φιάλη για 6 μήνες. Ώριμα κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, κεράσι, βύσσινο, γαρίφαλο, γλυκά μπαχάρια, καπνός, κομψό, φινετσάτο και πολύπλοκο στόμα.

Το χρώμα είναι πολύ βαθύ και έντονο πορφυρό. Η μύτη έχει βάθος, συμπύ­κνωση, πολυπλο­κότητα, αλλά και φινέτσα. Αρώματα ώριμου φρούτου όπως βατό­μουρο και μαύρο φραμπουάζ μαζί με μπαχαρένιους χαρακτή­ρες, καπνό και νότες δέρματος συνθέτουν τη μύτη. Στο στόμα είναι μεταξένιο μα ρωμαλέο με ευγενικές τανίνες και ισορροπημένη οξύ­τητα, προσφέροντας αρώματα ώριμων φρού­των, γαρίφαλου, μαύρου πιπεριού και ένα άγγιγμα βοτάνων. Η επίγευση έχει πολύ με­γάλη διάρκεια με τεράστια πολυπλοκότητα.

Σκούρας Πόρτες Μοσχοφίλερο

  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Αρκαδία
  • Μοσχοφίλερο 100%

Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη προζυμωτική εκχύλιση, σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Ανθώδες, τραγανή οξύτητα, μεγάλη αρωματική ένταση σε μύτη και στόμα. Λευκά λουλούδια –απαλά και φρέσκα–, αγιόκλημα, βιολέτα, ροδοπέταλα, τραγανή οξύτητα.

Το χρώμα είναι απαλό, λευκοκίτρινο. Κυριαρχούν πλούσια αρώματα –απαλά και φρέσκα– λευκών λουλουδιών και αγιοκλήματος με νότες εσπεριδοειδών και γλυκολέμονου. Το στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, η οξύτητα δίνει δροσιά και νεύρο, ενώ τα αρώματα του στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης. Κομψό, ισορροπημένο και με μακρύ τελείωμα.

Σκούρας Νεμέα Αγιωργίτικο

  • Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα
  • 100% Αγιωργίτικο

Ζυμωμένο και εκχυλισμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές, παλαιωμένο σε γαλλικά barriques για 12 μήνες και στη φιάλη για 6 μήνες. Βατόμουρα, μούρα, φραμπουάζ, ώριμη φράουλα, άγγιγμα γλυκάνισου, κανέλα, φίνες τανίνες, στρογγυλό, βελούδινο στόμα.

Το χρώμα είναι λαμπερό, βαθύ βυσσινί. Στη μύτη ξεδιπλώνονται αρώματα βατόμουρου, μαύρου φραμπουάζ και ώριμης φράουλας με άγγιγμα γλυκάνισου και μπαχαρικών όπως γαρίφαλο και κανέλα. Στο στόμα είναι μεσαίου σώματος με κομψή δομή, ισορροπημένη οξύτητα και πολύ ώριμες, στρογγυλές τανίνες. Η επίγευση είναι μεσαίας διάρκειας, όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα και ακολουθούν αρώματα γλυκιάς βανίλιας και μαύρου πιπεριού.

Εκτός από αυτά άλλα κρασιά που ξεχωρίζουν:

Λευκά

Άκρες: ΠΓΕ Πελοπόννησος, Ροδίτης Αλεπού 70%, Μοσχοφίλερο 30%

Viognier: ΠΓΕ Πελοπόννησος, Viognier 100%

Salto: ΠΓΕ Πελοπόννησος, Μαυροφίλερο 100%

Dum Vinum Sperum, Chardonnay 100%

Ροζέ

Ακρες: ΠΓΕ Πελοπόννησος Μοσχοφίλερο 30%, Αγιωργίτικο 70%

Πέπλο: ΠΓΕ Πελοπόννησος 1/3 Αγιωργίτικο, 1/3 Syrah, 1/3 Μαυροφίλερο

Ερυθρά

Ακρες: ΠΓΕ Πελοπόννησος, Cabernet Sauvignon 90% Αγιωργίτικο 10%

Πόρτες Cabernet Sauvignon: ΠΓΕ Πελοπόννησος, Cabernet Sauvignon 100%

Φλέβα Syrah: ΠΓΕ Πελοπόννησος, 100% Syrah

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Ιστορία του κουταλιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Taste and Hospitality

Η NEFT Vodka: Eξαιρετικά υψηλής ποιότητας που έρχεται σε ένα μοναδικό δοχείο

Taste and Hospitality

Η άσπρη μπάλα στην κορυφή του Τροόοδους «ακίνητη» από το 1878 (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!