Παρουσίαση Φιλοξενία

Στην ορεινή Λεμεσό «γεννήθηκε» ο τουρισμός (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Πέρασε 1 ολόκληρος αιώνας από τότε που το πρώτο πολυτελές, τουριστικό θέρετρο της Κύπρου δημιουργήθηκε στην ορεινή Λεμεσό. Τα πρώτα εντυπωσιακά ξενοδοχεία, με σύγχρονες ανέσεις και εγκαταστάσεις, άλλαξαν τα δεδομένα στην καθημερινότητα των Πλατρών, όταν το 1878 οι Άγγλοι ανακάλυψαν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της περιοχής. Πλούτος, αριστοκρατία, διεθνείς προσωπικότητες, πρίγκηπες και βασιλιάδες, έφεραν τα πάνω κάτω στην άλλοτε αγροτική κοινότητα.

Το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε στις Πλάτρες ήταν «Τα Κρύα Νερά» και λειτούργησε το 1900. Ακολούθησαν το «Γκραντ Οτέλ» το 1905, το «Παυσίλυπον» το 1912, το «Ελβετία» το 1915, το «Μοντε Κάρλο» το 1920 και το «Φόρεστ Πάρκ» το 1936. Μετά το 1936 κτίστηκαν τα ξενοδοχεία «Πεντέλη», «Καλλιθέα», «Σπλέντιτ», «Πετί Παλαί», «Μινέρβα», «Σπριγκ», «Βιέννα», «Σεμίραμις», «Νέα Ελβετία», «Εντελβαϊς», «Μάουντ Ρόγιαλ», «Λάντερνς». Το ξενοδοχείο «Μόντε Κάρλο» διέθετε ευρύχωρη αίθουσα χορού, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες στη Κύπρο και γνώρισε μεγάλες δόξες. Στο «Φόρεστ Πάρκ» γίνονταν χοροεσπερίδες και Παγκύπριοι διαγωνισμοί για την εκλογή της Μiss Κύπρος.

Forest Park Hotel (Erdal Eryener)

Η επίταξη των ξενοδοχείων από τους Άγγλους

Κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 — 59), οι Πλάτρες είχαν γίνει στρατόπεδο του αγγλικού στρατού και τα ξενοδοχεία είχαν επιταχθεί από τις στρατιωτικές αρχές. Έτσι, το χωριό έπαυσε να λειτουργεί ως τουριστικό θέρετρο. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, το 1960, άρχισε σιγά-σιγά να αναπτύσσεται και πάλι ο τουρισμός στο χωριό μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, όταν τελικά ο τουρισμός των Πλατρών έχασε την παλιά αίγλη που είχε.

Helvetia Hotel (Πάνος Λοΐζου)
ΦΩΤΟ: Aνδρέας Δρουσιώτης
Grand Hotel (Erdal Eryener)
Ξενοδοχείο Monte Carlo (Ανδρέας Δρουσσιώτης)
Το ιστορικό ξενοδοχείο Splendid, όπου διέμεινε ο Γιώργος Σεφέρης (Ανδρέας Δρουσσιώτης)

Γεώργιος Σκυριανίδης Δημιουργεί το FOREST PARK

Ο αείμνηστος Γεώργιος Σκυριανίδης (1907- 2001) το 1928 ανακοινώνει την απόφαση του να πάει για σπουδές στην Ελβετία αφού ο πατέρας του Ηρακλής του είχε προτείνει να διευρύνει τις γνώσεις του για επέκταση του ξενοδοχείου που ήδη διατηρούσε η οικογένεια, όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω το «Παυσίλυπον».

Ο ίδιος όμως  «εισπράττει» ειρωνικά σχόλια από την κλειστή κοινωνία της ορεινής περιοχής για την απόφαση του. Παρ΄όλα αυτά ο ίδιος ετοιμάζει μια βαλίτσα ρούχα και όνειρα και αφήνει πίσω του τις «σειρήνες» που ηχούσαν στα αφτιά του. Στόχος του ήταν να σπουδάσει ξενοδοχειακά και αυτό έκανε.

Ο νεαρός επιχειρηματίας θα αποτελέσει αργότερα μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Κύπρου  που άφησαν το αποτύπωμα του σ’ ότι αφορά τον τουρισμό και κατά συνέπεια την οικονομία της Κύπρου. Το όνομα του θα φιγουράρει ανάμεσα σε άλλους τρεις άντρες ως ιδρυτής του ιστορικού Λήδρα Πάλας. Το όραμα του δεν σταματάει εδώ καθώς η αγάπη για τον τουρισμό τον έκαναν να πρωτοστατήσει και να ιδρύσει τον ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ  κατέχοντας το αξίωμα του Προέδρου από το 1940 – 1970.

Tο ποτό Brandy Sour από τον μπάρμαν Στέλιο Σουρμελή για τον Βασιλιά της Αιγύπτου ο  Φαρούκ Α’

Σ’ αυτό το ξενοδοχείο το 1940 θα δημιουργηθεί το ποτό Brandy Sour, από τον μπάρμαν Στέλιο Σουρμελή που εργαζόταν και στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλλας στη Λευκωσία, ως κατεξοχήν κυπριακό κοκτέιλ , ειδικά για τον Δέκατο Μονάρχη της Δυναστείας του Μοχάμεντ Άλι και του προτελευταίου Βασιλιά της Αιγύπτου ο  Φαρούκ Α’ , ο οποίος επισκέφθηκε αρκετές φορές το ξενοδοχείο. Ο Στέλιος Σουρμελής μάλιστα θα  φιλοξενηθεί  και στο βιβλίο Guinnes, αφού κατάφερε να ετοιμάσει 400 Brandy Sour σε χρόνο ρεκόρ.

Ο Βασιλιάς της Αιγύπτου ο  Φαρούκ Α’

Συνέντευξη από τον κ.Ηρακλή Σκυριανίδη

Με πληροφορίες: All about limassol/Aποκλειστική συνέντευξη στην Νικολέτα Χρήστου όπως δημοσιεύτηκε στο 24h

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δείτε το εντυπωσιακό 10λεπτο βίντεο για το υποβρύχιο Musan στην Αγία Νάπα

Taste and Hospitality

Το blue bungalow του Πολ Γεωργίου στο Βαρώσι (BINTEO)

Taste and Hospitality

Οι απόλυτοι ταξιδιωτικοί προορισμοί της Ουνέσκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!