Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Παφίτικο φιστίκι: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Το παφίτικο φιστίκι είναι ο καρπός του φυτού Arachis hypogaea (αραχίς η υπόγειος), κοινώς αράπικο φιστίκι ή όπως αποκαλείται στην κυπριακή διάλεκτο, φιστούκι. Ο καρπός του, ο οποίος αναπτύσσεται μέσα στο έδαφος, είναι λοβός και μοιάζει με μαλακό ψαθί που μόλις συμπιεστεί με το χέρι σπάει και αποκαλύπτει τα εδώδιμα σπέρματα (φιστίκια).

Ιστορία:

Από τη βιβλιογραφία φαίνεται ότι η συστηματική καλλιέργεια του φιστικιού ξεκίνησε στην Κύπρο μετά το 1919. Λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρχε γι’ αυτό το προϊόν και λόγω της ανεπάρκειας φυτικών λαδιών στην Κύπρο, το Τμήμα Γεωργίας κατάφερε να προωθήσει την επιτόπια καλλιέργεια και παραγωγή του φιστικιού με δεδομένο ότι η Κύπρος διέθετε τα κατάλληλα εδάφη γι’ αυτό. Το κυπριακό φιστίκι θεωρείτο όχι μόνο συγκρίσιμο με το μέχρι τότε εισαγόμενο αιγυπτιακό, αλλά και ανώτερο σε σχήμα, μέγεθος και γεύση. Το 1926 η παραγωγή ήταν 4.000 οκάδες (5,12 τόνοι) ενώ το 1954 ανήλθε περίπου στις 217.000 οκάδες (277,76 τόνοι) με κύριες επαρχίες παραγωγής τη Λευκωσία, την Κερύνεια και την Πάφο. Σήμερα το φιστίκι καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην πεδινή παραλιακή ζώνη της Πάφου και συγκεκριμένα στα χωριά Αχέλεια,Αναρίτα, Γεροσκήπου, Κούκλια, Μανδριά, Νικόκλεια, Τίμη, ενώ η παραγωγή ενδεικτικά ανέρχεται περίπου στους 250 – 300 τόνους ετησίως.

Μέθοδος παραγωγής:

Τοφιστίκι (αραχίδα) είναι ετήσιο καλοκαιρινό φυτό. Η σπορά γίνεται την άνοιξη (τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου) και η συγκομιδή τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Για τη συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται εκρίζωση του φυτού, αφού η ανάπτυξη του καρπού γίνεται υπογείως.

Γαστρονομία:

Τα παφίτικα φιστίκια καταναλώνονται ως επί το πλείστον καβουρδισμένα και αλατισμένα, ως συνοδευτικό αλκοολούχων ποτών. Επίσης, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Πολύ χαρακτηριστική είναι η χρήση τους μαζί με χαρουπόμελο ή μέλι στην παρασκευή του παστελιού με ξηρούς καρπούς («κούννες») ή «παστελάκι» όπως αποκαλείται στην Κύπρο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αυτό είναι το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

Aκραίες καιρικές συνθήκες: Προκάλεσαν πτώση των αποδόσεων στην Σαμπάνια κατά 60%

Taste and Hospitality

Plantation Rum: Παθιασμένη, περίεργη, εκλεπτυσμένη γεύση απο τον Alexandre Gabriel

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!