Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Τα 10 καλύτερα τυρία αξιολόγησης στο κόσμο

Υπάρχει καλύτερο τυρί στον κόσμο; Δεν είμαστε πολύ σίγουροι για αυτό. Το τυρί είναι τροφή που παρασκευάζεται από το γάλα, με την επίδραση ουσιών, οι οποίες δρουν φυραντικά. Το τυρί είναι απίστευτα ευέλικτο και υπάρχουν διάφορα είδη τυριών (σκληρά, μαλακά κλπ.) Τυριά που ξεπερνούν τον πολιτισμό και τον τόπο προέλευσης τους για να γίνουν σχεδόν καθολικά αγαπημένα.

10. Κεφαλογραβιέρα

Αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά. Έχει κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανίνα, την Ευρυτανία και στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960, γεγονός που το καθιστά ένα από τα νεότερα τυριά στην ελληνική αγορά. Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που συνήθως κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και αιγός γάλακτος. Η Κεφαλογραβιέρα πήρε το όνομά της από δύο τυριά επειδή είναι ένας σταυρός μεταξύ του Κεφαλοτύρι, ενός αλμυρού, έντονα αρωματισμένου τυριού και του ώριμου Γραβιέρα.

Πωλείται σε τροχούς ή σφήνες, και αναγνωρίζεται εύκολα από τη σταθερή υφή και το ανοιχτό καφέ φλοιό. Οι στατιστικές δείχνουν ότι γίνεται ένα από τα πιο διαδεδομένα τυριά στην Ελλάδα, με ετήσια παραγωγή περίπου 3.000 τόνων. Η Κεφαλογραβιέρα είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή ενός δημοφιλούς ελληνικού τηγανητού τυριού που ονομάζεται σαγανάκι.

9. Μυζήθρα

Η Μυζήθρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί φτιαγμένο από τυρόγαλα από τυριά αγελαδινού, αιγός ή πρόβειου γάλακτος. Διατίθεται σε τρεις κύριες ποικιλίες: φρέσκο, ξινό και παλαιωμένο. Το φρέσκο ​​είναι μαλακό σε υφή και ανάλατο, συνήθως διαμορφώνεται σε αυγά ή μπάλες.

Το άρωμά του είναι έντονο, ενώ η γεύση είναι αρκετά ήπια. Η ξινή μυζήθρα παρασκευάζεται με πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, μαγιά και αλάτι, ενώ η παλαιωμένη ποικιλία είναι σκληρή σε υφή και πολύ αλμυρή. Οι δύο πρώτες ποικιλίες χρησιμοποιούνται συχνά σε ψητά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια, ενώ η παλαιωμένη ποικιλία είναι καλύτερη όταν τρίβεται πάνω από ζυμαρικά, σούπες και κατσαρόλες

8. Burrata

Το Burrata, που σημαίνει βουτυρωμένο, είναι ένα χειροτεχνικό τυρί από την περιοχή της Puglia της Νότιας Ιταλίας, ιδίως τις επαρχίες Bari και Barletta-Andria-Trani. Το τυρί παρασκευάζεται με το χέρι με αγελαδινό γάλα, πυτιά και κρέμα γάλακτος.

Υποτίθεται ότι εφευρέθηκε από τον Lorenzo Bianchino Chieppa, έναν τυροκόμο που είχε την ιδέα να σχηματίσει ένα κέλυφος με τεντωμένες χορδές μοτσαρέλας και να το γεμίσει με νόστιμη, πλούσια κρέμα και μικρότερα, εναπομείναντα κομμάτια μοτσαρέλας.

Το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματική λιχουδιά με το πιο κρεμώδες εσωτερικό και μια πλούσια γεύση φρέσκου γάλακτος, το οποίο γρήγορα έγινε εξαιρετικά δημοφιλές. Το Burrata πρέπει να τρώγεται όσο το δυνατόν πιο φρέσκο ​​- ιδανικά εντός 24 ωρών από την παρασκευή του. Μπορεί να σερβιριστεί μόνο του, να καρυκευθεί μόνο με λίγο αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά είναι επίσης νόστιμο όταν συνοδεύεται από φρέσκες ντομάτες και prosciutto crudo, ή όταν χρησιμοποιείται ως κάλυμμα για πίτσες ή μπρουσκέτες.

7.Pecorino Romano 

Η προέλευση του Pecorino Romano μπορεί να εντοπιστεί στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν οι μέθοδοι επεξεργασίας τυριών περιγράφηκαν για πρώτη φορά από μερικούς από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αρχαίας Ρώμης για τη γεωργία: Varrone, Columella, Virgilio και Pliny the Elder.

Το 227 π.Χ., η παραγωγή αυτού του φημισμένου τυριού εξαπλώθηκε στο γειτονικό νησί της Σαρδηνίας, όπου ακόμη και σήμερα παράγεται σχεδόν το 90% του Pecorino Romano, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από το Λάτσιο και την επαρχία Grosseto της Τοσκάνης. Αυτό το σκληρό μαγειρεμένο τυρί παρασκευάζεται με πλήρες γάλα από βοσκότοπους και έχει μια ιδιαίτερα αλμυρή και ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Σε ηλικία τουλάχιστον πέντε μηνών, το Pecorino Romano παράγει ένα εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί, ειδικά όταν συνδυάζεται με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά μετά από οκτώ μήνες γήρανσης, χρησιμοποιείται κυρίως για τρίψιμο σε κλασικά ρωμαϊκά πιάτα όπως το Bucatini all’Amatriciana, Rigatoni alla Carbonara, Spaghetti Cacio e Pepe, Tripe alla Romana …

Και για μια γεύση από κάτι πολύ διαφορετικό, δοκιμάστε να συνδυάσετε το Pecorino Romano με τα αχλάδια!

6. Grana Padano

Το Grana Padano είναι γνωστό για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα από τους μοναχούς της Κιστερκιανής Μονής Santa Maria di Rovegnano στο Chiaravalle Milanese.

Σήμερα, το Grana Padano βρίσκεται σε όλη την κοιλάδα Po, συγκεκριμένα στις περιοχές Lombardy, Trentino-Alto Adige, Veneto, and Emilia Romagna. Αυτό το σκληρό τυρί είναι φτιαγμένο από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και είναι διαθέσιμο σε αυτές τις ποικιλίες: Grana Padano, Trentin Grana και Grana Grattugiato.

Πωλείται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης: Grana Padano (9-16 μήνες), Grana Padano Oltre 16 mesi (άνω των 16 μηνών) και Grana Padano Riserva (πάνω από 20 μήνες). Καθώς το τυρί μεγαλώνει, οι γεύσεις γίνονται πιο έντονες, αλμυρές και πολύπλοκες, ενώ η υφή γίνεται ακόμη πιο κοκκώδης και εύθρυπτη.

Μπορείτε να το απολαύσετε είτε ως επιτραπέζιο τυρί είτε να το τρίψετε σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων και ενώ οι νεότερες εκδόσεις συνήθως συνδυάζονται με λευκά κρασιά, το Grana Padano Riserva συμβαδίζει με κόκκινα κρασιά. Όσον αφορά τα ζευγάρια τροφίμων, το Grana Padano 9-16 μήνες πρέπει να συνδυάζεται με βερίκοκα και μαύρο τσάι, το Grana Padano Oltre ταιριάζει καλά με φράουλες και πιπέρι, ενώ η ποικιλία Riserva έχει εξαιρετική γεύση όταν σερβίρεται με αχλάδια και βανίλια Μαδαγασκάρης.

Η τελική βαθμολογία και επωνυμία των τυριών που έχουν περάσει τις δοκιμές για άρωμα, εμφάνιση και υφή γίνεται από το Consorzio di Tutela del Formaggio Grana Padano DOP, που ιδρύθηκε το 1954. Το Consorzio προστατεύει επίσης το τυρί από απομιμήσεις και το προωθεί σε όλο τον κόσμο.

5.Parmigiano Reggiano

Οι ρίζες του Parmigiano Reggiano χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, όταν οι Βενεδικτίνοι και οι Κιστερκιανοί μοναχοί ανέκτησαν τους υγρότοπους της κοιλάδας Po και άρχισαν να παράγουν αυτό το πολύτιμο τυρί, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά του από την πόλη της Πάρμα, τον τόπο καταγωγής της.

Σήμερα, το Parmigiano παράγεται στις επαρχίες Parma, Reggio Emilia, Modena και Bologna στην Emilia-Romagna, καθώς και στην επαρχία της Lombardian. Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία τυριά στον κόσμο, το Parmigiano Reggiano παρασκευάζεται με ωμό, ημι-αποβουτυρωμένο γάλα από αγελάδες που βόσκουν σε φρέσκο ​​γρασίδι και σανό.

Έχει σκληρή, χοντρή υφή και οι γεύσεις του κυμαίνονται από καρύδι έως στιβαρή και ελαφρώς πικάντικη, ανάλογα με το πόσο ωρίμασε το τυρί. Το Parmigiano διατίθεται στις ακόλουθες ποικιλίες: Mezzano (2η επιλογή, ηλικίας 12-15 μηνών), Parmigiano Reggiano (ηλικίας 12-24 μηνών και άνω) και Parmigiano Reggiano Extra, το οποίο πρέπει να περάσει ένα πρόσθετο τεστ αξιολόγησης ποιότητας μετά από 18 μήνες γηράσκων.

Αυτό το ιδιαίτερα ευέλικτο τυρί είναι ένα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε πολλά κλασικά ιταλικά πιάτα. Είναι ιδανικό για τρίψιμο ζυμαρικών, minestrone και consommé, αλλά μπορείτε επίσης να το απολαύσετε ως επιτραπέζιο τυρί, που συνήθως σερβίρεται με crudités, σαλάτες και φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

4. Pecorino Siciliano

Ένα από τα παλαιότερα τυριά που παράγονται στην Ευρώπη, το Pecorino Siciliano είναι ένα ημι-μαγειρεμένο, σκληρό τυρί, φτιαγμένο με ωμό, πλήρες γάλα από διάφορες φυλές προβάτων που εκτρέφονται σε όλο το νησί της Σικελίας. Διακρίνεται εύκολα από το μοτίβο του καλαμιού στο φλοιό, αυτός ο τύπος Pecorino έχει έντονο άρωμα βοτάνων και μια καλά ισορροπημένη πικάντικη γεύση, που τείνει να γίνει ισχυρότερη καθώς ωριμάζει το τυρί.

Διατίθεται στις ακόλουθες ποικιλίες: Tuma, Primo Sale, Secondo Sale και Stagionato. Τόσο το φρέσκο ​​όσο και το ημι-ώριμο Pecorino Siciliano είναι υπέροχα ως επιτραπέζια τυριά, συνήθως σερβίρονται με ψωμί και ελιές, ενώ οι πιο ώριμες εκδόσεις είναι ιδιαίτερα καλές για το τρίψιμο και την προσθήκη γεύσης σε διάφορα πιάτα ζυμαρικών.

3. Ricotta di Bufala Campana

Το Ricotta di Bufala Campana είναι ένα προϊόν που λαμβάνεται μέσω της επεξεργασίας του «πρώτου ορού γάλακτος» (γλυκό) που λαμβάνεται κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριών και χρησιμοποιεί γάλα από τη φυλή βουβάλου Mediterranea Italiana.

Η περιοχή παραγωγής βρίσκεται εντός των επαρχιών Benevento, Caserta, Naples και Salerno στην Καμπανία. τις επαρχίες Frosinone, Latina και Rome στη περιοχή Lazio · η επαρχία Foggia στην περιοχή της Apulia και η Isernia στην περιοχή Molise.

Από την άφιξη των βούβαλων στη Νότια Ιταλία τον XVI αιώνα, η παραγωγή των Ricotta di Bufala Campana και Mozzarella di Bufala Campana έχει συνδεθεί πολύ στενά. Το Ricotta di Bufala Campana διαφέρει από τα άλλα τυριά ricotta λόγω της κρεμώδους σύστασής του, της απαλότητας, του χρώματος και των γλυκών γαλακτωδών αρωμάτων του, χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο γεγονός ότι ο ορός γάλακτος βουβάλου είναι πλούσιος σε λίπη και απαλλαγμένος από λιπάση, ένα ένζυμο που μπορεί να επηρεάσει την αισθητηριακή ιδιότητες του λίπους.

Η ρικότα είναι λευκή πορσελάνη, χωρίς ραβδώσεις, με μια κοκκώδη αλλά όχι αμμώδη υφή που είναι απαλή και κρεμώδης. Η γεύση είναι χαρακτηριστική, φρέσκια και ελαφρώς γλυκιά, ενώ το άρωμα θυμίζει γάλα και κρέμα. Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε πολλές συνταγές και γεμιστά πιάτα. Το προϊόν χρησιμοποιείται γενικά για την παρασκευή τοπικών γλυκών και αλμυρών πιάτων από τη ναπολιτική κουζίνα. Μεταξύ των πιο διάσημων συνταγών, υπάρχει η Pastiera Napoletana, μια τυπική τούρτα του Πάσχα .

2. Mont dOr

Επίσης γνωστό ως Vacherin, το Mont d’Or είναι ένα μαλακό τυρί φτιαγμένο από ακατέργαστο αγελαδινό γάλα στην περιοχή Haut-Doubs της Γαλλίας. Αυτό που είναι μοναδικό στην οπτική εμφάνιση του Mont d’Or είναι ότι περικυκλώνεται από λωρίδες φλοιού από έλατο και συσκευάζεται σε ένα ξύλινο κουτί ερυθρελάτης που κρατά το τυρί στη θέση του.

Έχει γεμάτη, πλούσια, γλυκιά και χορτώδη γεύση και ελαφρώς όξινη γεύση. Το φλοιό του δεν είναι βρώσιμο, όπως στα περισσότερα άλλα γαλλικά τυριά, οπότε πρέπει να αφαιρεθεί για να φτάσει στο κρεμώδες, καταρροϊκό, σχεδόν υγρό εσωτερικό, όταν είναι πλήρως ώριμο. Δεδομένου ότι το Vacherin είναι ήδη σχεδόν τόσο λιωμένο, μπορεί να καταναλωθεί σαν φοντί και να το απολαύσετε με αφρώδη κρασιά

1.Γραβιέρα Κρήτης

Αυτό το τυρί έχει μακρά ιστορία και είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί γραβιέρα. Παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει στις εγκαταστάσεις των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στο νησί της Κρήτης. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατ ‘ανώτατο όριο 20% κατσικίσιο γάλα.

Αυτά τα κατσίκια και τα πρόβατα περιπλανιούνται ελεύθερα στα καταπράσινα λιβάδια του νησιού και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά φυτά, τα οποία δίνουν στο γάλα τους μια ιδιαίτερη ποιότητα που εκφράζεται σε αυτό το εξαιρετικό τυρί. Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και στιβαρή υφή.

Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και ξηρή. Αυτό το τυρί ωριμάζει για 3 έως 5 μήνες προτού διατεθεί στην αγορά. Είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό τυρί δίπλα στη φέτα και μπορεί να βρεθεί σχεδόν οπουδήποτε εκτός των ελληνικών συνόρων. Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή τριμμένο και να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή σούπες.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Διαφορά μεταξύ Brandy και Cognac

Taste and Hospitality

Ανακλήθηκε η πιστοποίηση της «La Farm» για διακίνηση νοθευμένης φέτας

Taste and Hospitality

Κάθε πράγμα στον καιρό του και το πράσο τον Οκτώβριο!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!