Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Χαλίτζια Τηλλυρίας: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Τα χαλίτζια Τηλλυρίας είναι μαλακό τυρί, λευκού χρώματος, με τρύπες και υπόξινη γεύση. Παρασκευάζονται στην περιοχή Τηλλυρίας από νωπό πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μείγμα αυτών.

Ιστορία:

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Κ. Σάββα, 2002) τα «χαλίτζια» παρασκευάζονταν, επίσης, στην περιοχή της Τσακκίστρας και είναι ένα από τα προϊόντα της νομαδικής κτηνοτροφίας από την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής άλλες αναφορές οι οποίες να μαρτυρούν την ιστορική περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε η παραγωγή του εν λόγω προϊόντος. Σύμφωνα με τους τοπικούς παραγωγούς στην περιοχή Τηλλυρίας, η τεχνογνωσία παραγωγής του προϊόντος έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά

Μέθοδος παραγωγής:

 Χρησιμοποιείται νωπό γάλα. Αφού φιλτραριστεί, θερμαίνεται ελαφρά και προστίθεται πυτιά και αφήνεται περίπου 40 λεπτά για να πήξει. Το τυρόπηγμα τοποθετείται σε «ταλάρια» και αφήνεται να στραγγίσει μόνο του χωρίς να πιέζεται. Αφαιρείται από τα «ταλάρια», κόβεται σε κομμάτια, αλατίζεται και αφού κρυώσει, τοποθετείται σε αλατισμένο «νορό» (αλατισμένο τυρόγαλα) όπου παραμένει μέχρι να ωριμάσει. Σε χαμηλές θερμοκρασίες για την ωρίμανση του τυριού απαιτούνται μέχρι και 40 ημέρες, ενώ σε υψηλές θερμοκρασίες η ωρίμανση επιτυγχάνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Γαστρονομία:

Καταναλώνονται κομμένα στη σαλάτα, με ψωμί ή μόνα τους, ραντισμένα με ελαιόλαδο και πασπαλισμένα με ρίγανη.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Jack Daniel: Κυκλοφορεί νέα αλκοολούχα κοκτέιλ RTD

Taste and Hospitality

Γιατί είναι μπλε το… μπλε τυρί;

Taste and Hospitality

1853: Ο σεφ που θέλησε να “εκδικηθεί” ένα ιδιότροπο πελάτη και έγινε ο Μr chips (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!