Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Πάφος: Ο κήπος της κυπριακής γαστρονομίας

Μέσα από τους αιώνες, η Πάφος ανέπτυξε μια πολύ ξεχωριστή και διακριτή γαστρονομική ταυτότητα, η οποία φέρει τη σφραγίδα του τόπου, του πολιτισμού και της ιστορίας. Η κουζίνα της Πάφου είναι αποτέλεσμα μιας μακράς γαστρονομικής παράδοσης και, παρ’ όλες τις επιρροές και τη συνεχή αφομοίωση νέων στοιχείων, διατηρεί έναν αναλλοίωτο αυθεντικό πυρήνα που την καθιστά ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Οι γεύσεις της Πάφου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική εδαφική διαμόρφωση και το κλίμα της περιοχής, αλλά και τις συνήθειες των ανθρώπων, τις αγροτικές εργασίες και την κοινωνική και εθιμική ζωή. Ως κουζίνα μεσογειακή και ελληνική, είναι επικεντρωμένη στην ιερή μεσογειακή τριάδα «οίνος, σίτος, έλαιον».

Η γεωγραφική της διαμόρφωση, χαρακτηρίζεται από κλιματικό και εδαφικό πλουραλισμό, γεγονός που καθιστά την Πάφο ιδανική για την καλλιέργεια μιας ευρείας γκάμας γεωργικών προϊόντων. Δικαίως, λοιπόν, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Πάφο ως τον «Κήπο της Κυπριακής γαστρονομίας». Τη γευστική ποικιλία της παφίτικης κουζίνας, έρχονται να ενισχύσουν οι χαρουπιές, τα εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα δέντρα, αλλά και τα άγρια αρωματικά βότανα, που αφθονούν στα δάση της Πάφου. Ποιός δεν έχει ενθουσιαστεί από το έντονο άρωμα της άγριας ρίγανης και η οποία χαρακτηρίζει οπτικά και γευστικά τη τσαμαρέλλα. Μια άλλη γευστική ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι η χρήση του θυμαριού στην παρασκευή των πράσινων τσακιστών ελιών, αντί του κόλιανδρου. Με τον μάραθο ο οποίος αφθονεί στον Κάθηκα και τη Δρούσια, αρωματίζονται οι κολοκοτές και τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα.

 Ένα εξίσου συναρπαστικό κεφάλαιο της γαστρονομίας της Πάφου, είναι κι εκείνο που σχετίζεται με την τροφοσυλλεκτική δραστηριότητα. Αναλόγως εποχής, το παφίτικο τραπέζι εμπλουτίζεται με εδώδιμα άγρια χόρτα του κάμπου ή των παραθαλάσσιων βράχων, όπως αγριοαγκινάρες, χωστές, αγρέλια, αλλά και απαράμιλλες γεύσεις από μανιτάρια, καραόλους (σαλιγκάρια), κυνήγια και ψάρια. Μοναδικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη γαστρονομία της Πάφου να ξεχωρίζει, συναντούμε και στην παραγωγή των κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο οικότοπος του Ακάμα και η κοιλάδα των ποταμών Ξερού και Διαρίζου αποτελούν φυσική κατοικία των παραδοσιακών φυλών αιγοπροβάτων. Από αυτά καθημερινά αρμέγεται το πιο εύγεστο και πλούσιο σε άρωμα γάλα για την παρασκευή του παραδοσιακού χαλουμιού, του παφίτικου τυριού και άλλων αυθεντικών τυροκομικών γεύσεων της Πάφου. Το κρέας τους είναι άριστης ποιότητας και ιδιαίτερης γεύσης.

Η γαστρονομία της Πάφου, έχει έντονο τελετουργικό χαρακτήρα, ο οποίος ξεκίνησε από την ελληνική αρχαιότητα, συνέχισε και αναπτύχθηκε με τον βυζαντινό πολιτισμό. Στους επισκέπτες των ιερών της Αφροδίτης της θεάς του έρωτα, οι οποίοι συνέρρεαν στην Πάφο και από τις γειτονικές χώρες, προσφέρονταν πλακούντες από σιτάρι, μέλι και άλλα υλικά. Αυτή η «γλυκιά» συνήθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφού στους γάμους και τις θρησκευτικές εορτές προσφέρονται πίτες με μέλι, καττιμέρια και παστελάκια. Η διατροφή φέρει έντονα τελετουργικά στοιχεία, αφού παραδοσιακά ακολουθεί το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, όπου εναλλάσσονται νηστεία και ευωχία και παρασκευάζονται εορταστικά εδέσματα όπως οι πασκιές και οι φλαούνες. Η διατροφή επηρεάζεται επίσης και από τις αγροτικές εργασίες και την κοινωνική και εθιμική ζωή: Ειδικές τροφές, όπως το πασίγνωστο ρέσι, τα ξεροτήανα, οι πίτες, συνοδεύουν τους βασικούς σταθμούς της ζωής, ή σηματοδοτούν την αλλαγή των εποχών και την έναρξη ή λήξη των αγροτικών εργασιών.

Πέρα από τα σιτηρά των πεδινών περιοχών, που δίνουν εξαιρετικό αλεύρι και τους ελαιώνες που προμηθεύουν άριστης ποιότητας ελαιόλαδο, η Πάφος διαθέτει έναν πανάρχαιο αμπελώνα, με μακραίωνη οινοποιητική παράδοση, αλλά και ένα ολόκληρο γαστρονομικό κεφάλαιο συνδεδεμένο με τα προϊόντα του αμπελιού.

Η πλούσια οινική ιστορία της Πάφου αποτυπώνεται στα φημισμένα ψηφιδωτά δάπεδα της Οικίας του Διόνυσου. Οι οινοποιοί της Πάφου συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση, παράγουν κρασιά με αυθεντικό χαρακτήρα χρησιμοποιώντας γνωστές αλλά και ξεχασμένες γηγενείς. Τα αιωνίως μοντέρνα αυτά κρασιά συνοδεύουν αρμονικά την τοπική παφίτικη κουζίνα.

Συγγραφέας:Φλωρεντία Κυθραιώτου

Βιβλίο: “Αυθεντικές γευσείς της Πάφου” στα πλαίσια ευρωπαίκου προγραμματος σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Παφίτικο λουκάνικο: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

ΛΕΩΝ: Η πρώτη και η μόνη κυπριακή μπύρα με λυκίσκο κυπριακής σοδιάς

Taste and Hospitality

N.M. Pasta Fresca: H αυθεντική γεύση της φιλοσοφίας του Φαίδρου Ατζίνη

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!