Παρουσίαση Φιλοξενία

Κύπρος: Το μεγαλείο της φύσης που απλώνεται μπροστά σε μηδέν κάτοικους (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοίνικας: Οι ντόπιοι το αποκαλούν «χωριό-φάντασμα». Πράγματι, ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Φοίνικα προκαλεί δέος στον επισκέπτη.

H τεχνητή λίμνη του Ασπρόκρεμμου που τον περιβάλλει δεν τον «τράβηξε» στον πάτο της. Αν και ελάχιστα από τα κτίσματα καλύφθηκαν από το νερό, το φράγμα ανέκοψε κάθε επαφή του χωριού με τις γύρω περιοχές, αναγκάζοντας και τους τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους να μετοικήσουν στην Πάφο, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων.

 Όταν οι Ναΐτες Ιππότες απέκτησαν την Κύπρο από το βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο, επέλεξαν σαν δεύτερη έδρα τον Φοίνικα, ώστε να ελέγχουν τα χωριά των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού. Σήμερα, όσοι επιδιώκουν να επισκεφθούν τον ερειπωμένο και δυσπρόσιτο οικισμό, γοητεύονται από την άγνωστη ιστορία του.

 Το 1191 μ.Χ., ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος εισέβαλε στην Κύπρο, κατέκτησε τη Λευκωσία νικώντας τους Βυζαντινούς και άρχισε να επεκτείνεται στο υπόλοιπο νησί. Αφού το λεηλάτησε, το πούλησε στους «Ναΐτες Ιππότες». Εκείνοι με τη σειρά τους, ίδρυσαν την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση του Φοίνικα, προκειμένου να ελέγχουν και να κυβερνούν τις επαρχίες της Πάφου και της Λεμεσού.

 Ο λόγος που επέλεξαν το μικρό χωριό του Φοίνικα ως «πρωτεύουσα» της διοίκησής τους, ήταν το στρατηγικό σημείο στο οποίο βρισκόταν. Χτισμένο σε επίπεδη περιοχή ανάμεσα στον ποταμό Ξεροπόταμο και μίας κάθετης, πανύψηλης πλαγιάς, ο οικισμός αποτελούσε πραγματικό απόρθητο φρούριο.

 Οι Ναΐτες ιππότες εγκαταστάθηκαν στο κάστρο της Λευκωσίας και ίδρυσαν την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση του Φοίνικα για να ελέγχουν την Πάφο και τη Λεμεσό.  Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν «Commandaria Della Finicha», καθώς σύμφωνα με τον μύθο εκεί υπήρξε ένας Φοίνικας.

Έτσι, για πολλά χρόνια, ο Φοίνικας βρισκόταν στην κυριότητα των ιπποτών, οι οποίοι υπήρξαν σκληροί με τους ντόπιους. Έπειτα, πέρασε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια των Γάλλων Λουζινιανών και τέλος, η ανεξαρτησία της Κύπρου το ’60 έφερε και την ανεξαρτησία του Φοίνικα. Δεν έμελλε όμως να κρατήσει πολύ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, χτίστηκε το φράγμα του Ασπρόκρεμμου και το ιστορικό χωριό ερημώθηκε οριστικά.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube…

mixanitouxronou.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι αποχρώσεις του μπλε στο Στρυμονικό κόλπο

Γιάννα Ζήνωνος: «Για τον πατέρα μας τα αμπέλια ήταν έρωτας ζωής»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέαρχος Τήλλυρος με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στο «ταξίδι» των γεύσεων

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!