Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Τσαμαρέλλα και Απόχτι(ν):Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Είναι παραδοσιακοί μεζέδες από αιγινό κρέας με έντονη αλμυρή γεύση.

Ιστορία:

Η παρασκευή των προϊόντων αυτών ανθούσε κυρίως στα χωριά της Μαραθάσας και τα ορεινά χωριά της Πάφου και ήταν ένας από τους τρόπους διατήρησης του κρέατος που εφαρμόστηκαν από πολύ παλιά στην Κύπρο. Η χρήση των μεθόδων αυτών διαμέσου των αιώνων, οδήγησε στη διάδοσή τους μέχρι σήμερα. Αυτές οι μέθοδοι συντήρησης του κρέατος αποτελούν πλέον μέρος της πολιτιστικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς. Σήμερα η «τσαμαρέλλα» παρασκευάζεται και στην Πιτσιλιά. Η «τσαμαρέλλα» κατέχει τον τίτλο «Presidium» του Οργανισμού Slow Food.

Μέθοδος παραγωγής:

Τσαμαρέλλα: Χρησιμοποιείται κρέας από το μερί και την κουτάλα μεγάλης ηλικίας (κατά προτίμηση) κατσίκας από το οποίο αφαιρείται το κόκκαλο. Το κρέας κόβεται σε μεγάλα κομμάτια τα οποία χαράσσονται με μαχαίρι και πασπαλίζονται με αλάτι. Τα αλατισμένα κομμάτια πιέζονται για να πάρουν σχήμα και να ψήνονται καλύτερα και στη συνέχεια τοποθετούνται σε κατάλληλα σκεύη για μια νύκτα για να απορροφήσουν την «νεράρμην» (αλμύρα). Την επομένη τοποθετούνται στον ήλιο για αποξήρανση («ψήσιμο») για περίπου 5-10 μέρες, αναλόγως του καιρού. Τα κομμάτια γυρίζονται/μετακινούνται καθημερινά για να «ψηθούν» ομοιόμορφα. Η «τσαμαρέλλα» εμβαπτίζεται επανειλημμένα σε ζεστό νερό για 2-3 λεπτά για να ξαρμυρίσει. Τοποθετείται ξανά στον ήλιο για μια μέρα αφού προηγουμένως πασπαλιστεί με ρίγανη.

Απόχτι(ν):

Παρασκευάζεται όπως και η «τσαμαρέλλα», με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται το κρέας με τα κόκκαλα και κάποιες φορές ολόκληρο το ζώο (εκτός της κεφαλής) ανοιγμένο στη μέση αφού αφαιρεθούν τα εντόσθια και το λίπος.

Γαστρονομία:

Καταναλώνονται ως μεζέδες, ιδιαίτερα με τη συνοδεία ζιβανίας και θεωρούνται εξαιρετικής νοστιμιάς.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Premium Craft VOREIA: Εκεί που η μπύρα συναντά την υψηλή γαστρονομία

Taste and Hospitality

Casa Bacardi «Ο καθεδρικός ναός του Ρούμι»

Taste and Hospitality

Grappa: Το ελιξίριο των Ιταλών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!