Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Γαστρονομία και αγροτουρισμός στην πρώτη γραμμή – Δεν παρεκκλίνει του αρχικού σχεδίου ο Σ.Περδίος

Η φιλοξενία που παρέχουν τα χωριά στα ορεινά, οι παραδοσιακοί οικισμοί με τα στενά δρομάκια, αλλά και τα τοπικά προϊόντα χρειάζονται να αναδειχτούν, καθώς αυτά διαφοροποιούν τον κυπριακό τουρισμό από τον μαζικό τουρισμό, αυτό διαμηνύει ο Υφυπουργός Τουρισμούς Σάββα Περδίος ο οποίος φαίνεται ότι ακόμη και με την Πανδημία και τα όσα έχει φέρει στο θέμα του τουρισμού δεν το βάζει κάτω.

Μαζί με τον υπουργό Γεωργίας στοχεύουν να αναπτύξουν τον τουρισμό μέσω ενός σχεδίου με τίτλο: «Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων», που εκπόνησε ο Επίτροπος ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων, Γιάννης Παπαδούρης.

Τοπικά προϊόντα

 Ως προς τον πρώτο πυλώνα ανάδειξης της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που είναι τα τοπικά προϊόντα (και είναι στενά συνδεδεμένα και με την κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία), θα πρέπει να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ του υφυπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Γεωργίας.

 Η παγκόσμια τάση θέλει τους καταναλωτές να στρέφονται στην ποιότητα και την ταυτότητα και να αναζητούν ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επομένως, τα κυπριακά αγροτικά προιόντα μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

 Επίσης, ένα τεράστιο κεφάλαιο είναι η έννοια της οικοτεχνίας. Ο επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να θεσμοθετηθεί η έννοια της οικοτεχνίας. Δηλαδή, να «νομιμοποιηθεί» μια γυναίκα που χρησιμοποιεί τη δική της κουζίνα για να ετοιμάσει τα γλυκά της και δεν έχει ξεχωριστό εργαστήριο.

 Γαστρονομία

 Το δεύτερο επίπεδο συνεργασίας θα αφορά στην ανάπτυξη της γαστρονομίας. Η γαστρονομία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030 ως μία από τις δέκα ειδικές μορφές τουρισμού.

 Η μάστιγα του all inclusive και το χαμηλής σε ποιότητας φαγητό επιβάλλεται να περιοριστούν, ενώ θα πρέπει να προωθηθούν κυπριακά προϊόντα στο τραπέζι όλων και περισσότερων εστιατορίων. Κολοκάσι, πατάτα, μέλι, χαλλούμι, αλλαντικά είναι μερικά από τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν το νησί μας και θα πρέπει να έχει δοκιμάσει ο κάθε ξένος που θα έχει φύγει από τη χώρα μας.

 Η πρόθεση του υφυπουργείου Τουρισμού είναι να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο να προωθήσει τα προϊόντα του σε εστιατόρια και ξενοδοχεία του τόπου, αρχής γενομένης από το Πρόγραμμα Κυπριακού Προγεύματος, το οποίο θα προωθηθεί την επόμενη διετία.

 Αγροτουρισμός

 Στον τρίτο σημαντικό πυλώνα –αυτόν του αγροτουρισμού– το υπουργείο Γεωργίας και το υφυπουργείο Τουρισμού αποφάσισαν τη σύσταση κοινής επιτροπής.

Στόχος της θα είναι να μελετήσει τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα κατευθυνθούν προς τον αγροτουρισμό και να τα εμβολιάσει με νέες ιδέες, οι οποίες θα καταστήσουν πιο δυνατή τη σχέση ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο, τα αγροτικά προϊόντα και την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.

 Ο αγροτουρισμός έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στη χώρα μας και είναι κάτι που θα τεθεί ως προτεραιότητα στη νέα στρατηγική για τον τουρισμό. Κι αυτό διότι η πελατεία του αγροτουρισμού αποτελείται από άτομα με ποικίλα ενδιαφέροντα που δεν εστιάζονται μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα και ταξιδεύουν κυρίως εκτός περιόδων αιχμής. Ενδιαφέρονται για τη φύση και τον άνθρωπο, επιζητούν αυθεντικές εμπειρίες και γνωριμία με την κουλτούρα και τα ήθη και έθιμα του προορισμού που επισκέπτονται.

Με πληροφορίες: Φιλελεύθερος

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πρωταράς: Σε αυτό το ξενοδοχείο εντοπίστηκαν τα 4 κρούσματα

Τέλος τα ταχυδρομικά αντικείμενα με Quickpost προς Ουκρανία και Ρωσία

Taste and Hospitality

Άρχισαν να κάνουν κρατήσεις Βρετανοί τουρίστες στην Κύπρο – Στην αναμονή και από Ισραήλ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!