Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Φουντούκια Πιτσιλιάς : Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Τα Φουντούκια Πιτσιλιάς είναι εδώδιμοι ξηροί καρποί δύο κυρίως ποικιλιών φουντουκιάς, τα λεγόμενα «Ντόπια» ή «Μακρουλά» και τα «Περατικά».

Ιστορία:

Τα Φουντούκια Πιτσιλιάς, γνωστά με το όνομα «λεφτοκάρκα», απαντώνται στην περιοχή Πιτσιλιάς και ειδικότερα στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, από τη Μαδαρή μέχρι την Παπούτσα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως κατά την περίοδο του Αυγούστου, σε κοινότητες της Πιτσιλιάς διοργανώνονται χοροί και φεστιβάλ του φουντουκιού.

Μέθοδος παραγωγής:

Ο καρπός είναι έτοιμος προς συλλογή από τα τέλη Αυγούστου, όταν αποχωρίζεται εύκολα από το φυλλώδες περίβλημά του και παίρνει καφέ χρώμα. Όμως, στην Πιτσιλιά, η συγκομιδή ξεκινάει νωρίτερα, από τις αρχές Αυγούστου, για κατανάλωση και ως φρέσκο. Μετά τη συλλογή, ξηραίνονται μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υγρασία και στη συνέχεια διατηρούνται σε κατάλληλη θερμοκρασία χωρίς αλλοίωση για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Γαστρονομία:

Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή ξηρά. Φρέσκα καταναλώνονται για μικρό διάστημα μετά τη συγκομιδή τους προτού ξεφλουδιστούν και αποξηραθούν. Οι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν από μόνοι τους, να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία παρασκευής σοκολάτας ή να αποτελέσουν συνοδευτικό αλκοολούχων ποτών

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ανοίγουμε μια Bollinger Special Cuvee για την πρεμιέρα του No Time to Die (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Χρήστος Φιλοθέου: Με αντίληψη και γνώσεις δίνει «ρυθμό» στην μαγειρική

10 αναπάντεχα οφέλη του ουίσκι στον οργανισμό!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!