Front of the House (FOH) Διοίκηση

Μαρία Τουμασιάν: Επάγγελμα σερβιτόρα με ψηλά το κεφάλι και το ηθικό

Το σέρβις είναι μια δουλειά στην οποία καταφεύγουν όλο και πιο πολλοί νέοι στις μέρες μας, αφού η ανεργία από την μια και το κόστος ζωής που όλο και ανεβαίνει δεν αφήνει άλλες επιλογές από μια δεύτερη δουλειά ή ακόμη και πρώτη εγκαταλείποντας τα όνειρα τους για ένα χαρτζιλίκι.

Θεωρητικά ακούγεται μια δουλειά εύκολη και μπορεί να μην απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Είναι όμως απαιτητική, θέλει αντοχές σωματικές (φανταστείτε στασίδι και τρέξιμο παράλληλα), συγκέντρωση, παρατηρητικότητα και συνεχή εγρήγορση. Χρειάζεται «ταχύτητα» και πάνω από όλα, επικοινωνία. H Μαρία Τουμασιάν με καταγωγή από την Αρμενία, εδώ και 16 χρόνια ζει μόνιμα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο. Είναι φοιτήτρια αισθητικής και στον ελεύθερο της χρόνο εργάζεται στο Οmnia Wine Espresso Bar Caffè. Είναι από τα κορίτσια που ασχολούνται με τη διαφήμιση μέσω  φωτογράφισης διαφόρων Brands στο Instagram. Ξετυλίγει το κουβάρι των δικών της εμπειριών μέσα από τα επάγγελμα της σερβιτόρας σε μια άκρως εξομολογητική συνέντευξη.

Είχατε κάποιες σπουδές ή επαγγελματική κατάρτισή πριν μπείτε στο χώρο της εστίασης ως σερβιτόρα;

 Δεν είχα ποτέ οποιαδήποτε πείρα στον συγκεκριμένο χώρο,  αλλά μου φάνηκε μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσω το συγκεκριμένο περιβάλλον και να δω τις συνθήκες εργασίας, αυτού του άγνωστου μέχρι τότε για εμένα χώρου. Ήθελα επίσης να δοκιμάσω τον εαυτό μου αν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοιο περιβάλλον και θα σας έλεγα πως ήταν μια καλή πρόκληση για μένα.

Το είχατε δει ως επάγγελμα ή σαν μια δουλειά για «εύκολο» χαρτζιλίκι»:

 Αρχικά δεν το αρνούμαι ότι δεν το είχα δει καθαρά σαν επάγγελμα. Έπειτα όμως, με την πάροδο του χρόνου κατάλαβα πως ο συγκεκριμένος χώρος μου έδωσε την ευκαιρία να αγαπήσω αυτό που κάνω και να περνάω ταυτόχρονα ωραία. Αυτό προέκυψε κυρίως λόγω του ότι το περιβάλλον στο οποίο δουλεύω υπάρχει πολύ φιλικό κλίμα και  έχω φτάσει στο σημείο  αυτόν τον χώρο να τον νιώθω  σαν δεύτερο μου σπίτι.

Πόσο χρόνο σας παίρνει να ετοιμαστείτε για τη δουλειά σας δεδομένου ότι πρέπει να είστε περιποιημένη/βαμμένη τουλάχιστον για ένα 12ώρο;

 Κάθε δουλειά σαφώς χρειάζεται την δική της προετοιμασία, αλλά η δική μου δουλειά  θα έλεγα πως όντως χρειάζεται μια ιδιαίτερη προετοιμασία. Θεωρώ  πολύ σημαντικό σε αυτό τον χώρο να είσαι καταρχάς περιποιημένης. Οπότε και εγώ φροντίζω να είμαι πάντοτε περιποιημένη και καθαρή. Επιπλέον σημαντικό για εμένα είναι η επίλογοί των ρούχων που θα φορέσω γιατί στους χώρους εστίασης είναι πολύ σημαντική η ευχάριστη εμφάνιση τόσο για έμενα όσο και για τους πελάτες.

Το επάγγελμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με οικογένεια;

Εννοείται  πως μπορεί! Σας το λέω με απόλυτη σιγουριά αφού πολλοί  εργαζόμενοι στο χώρο της καφεεστίασης  έχουν οικογένειες.  Όπως ξέρετε προσωπικά αν και δεν έχω δημιουργήσει ακόμα την δική μου οικογένεια, υπήρχαν μέρες που δεν έβλεπα τους γονείς και τον αδερφό μου λόγο των δύσκολων ωραρίων της δουλειάς μου. Αυτή η δυσκολία των ωραρίων όμως δεν είναι κάτι που με ενοχλεί  μιας και κάθε δουλειά έχει τις θυσίες της.

Ποιος είναι ο κυριότερος «κανόνας» που επικρατεί στο χώρο σας;

Πρώτο μέλημα μας είναι να υποδεχόμαστε θερμά τον κόσμο  αφού προηγουμένως έχουμε φροντίσει να βρίσκονται τα πάντα στην θέση τους και να είναι όλα έτοιμα για την λειτουργία του χώρου. Ο,τι και να συμβεί  στον χώρο εργασίας μου, φροντίζω πάντα να είμαι όσο πιο ευδιάθετη γίνεται και να εξυπηρετώ τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το επάγγελμα που κάνετε, έχω δει όμως αρκετές φορές ότι ορισμένοι μερίδα του κόσμου μιλάει ή συμπεριφέρεται υποτιμητικά σε σερβιτόρες ή και γκαρσόνια.

Θα συμφωνήσω.  Εν έτη 2020 θα έλεγα με ντροπή πως ο κόσμος υποτιμάει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, και αυτό είναι αυτονόητο. Θα έλεγα πως για να υποτιμά  κάποιος το οποιοδήποτε επάγγελμα όχι μόνο το δικό μου, φανερώνει  έλλειψη παιδείας, Νικολέτα και πραγματικά αυτό τα λέει όλα.

Έχετε δεχθεί οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησής εν ώρα εργασίας;

Aρκετές οι φορές δέχτηκα πειράγματα από πελάτες, ασχέτως φύλου αλλά αυτό που πραγματικά κατάλαβα αυτό το διάστημα που εργάζομαι στο συγκεκριμένο χώρο είναι πως ο κάθε πελάτης έχει τις δικές του ιδιομορφίες. Υπήρχαν στιγμές, που ένιωσα ότι κάποια άτομα συμπεριφέρονταν με αγένεια αλλά προσπαθούσα  να μην  απαντήσω πίσω άσχημα, σεβόμενη το ότι είναι καταρχάς πελάτες αλλά και όπως και πιο πάνω τις ιδιορρυθμίες τους. Προσπαθώ πάντα όταν έρχομαι αντιμέτωπη με προσβλητική συμπεριφορά να εξηγήσω στον πελάτη με όσο δυνατό καλύτερο τρόπο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρέπει να υπάρχουν και να επαναλαμβάνονται.

Σας ευχαριστώ πολύ για όσα μοιραστήκατε μαζί μας. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι πριν κλείσουμε την συνέντευξη;

Σας ευχαριστώ πολύ που με επιλέξατε και με την ευκαιρία να σας πω ότι χαίρομαι που επιτέλους έχει γεννηθεί ένα site που αφορά την εστίαση μεταφέροντας μας τόσες χρήσιμες πληροφορίες.

Πραγματικά μέσα από την καρδιά μου θέλω να πω, πως οποιαδήποτε ευκαιρία εμφανίζεται θα πρέπει να την  αρπάζουμε και να μην  αφήνουμε τον χρόνο να κυλά ανεκμετάλλευτος και αδρανής. Θεωρώ πως κάθε τι στην ζωή μας  έχει κάτι να μας διδάξει  αλλά έχει και τον δικό του λόγο ύπαρξης. Χάριν  στο περιβάλλον στο οποίο εργάζομαι, αγάπησα όσο τίποτα άλλο  τον χώρο και μέρα με την μέρα νιώθω όλο και πιο ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε ένα τόσο ευχάριστο περιβάλλον με εξαιρετικούς ανθρώπους.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αλέξανδρος Νικολάου: Ένας σεφ κερδίζει τις εντυπώσεις και μαγεύει τον ουρανίσκο (ΦΩΤΟΣ)

Ταξιδιωτική βιομηχανία 2022: Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις

Taste and Hospitality

Οι προθέσεις των αεροπορικών εταιριών σ’ ότι αφορά στις τιμές των εισιτηρίων (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!