Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Έτοιμο το Yφυπουργείο Tουρισμού για τουρίστες από 15/6

Το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι πανέτοιμο για το άνοιγμα της Κύπρου, ως τουριστικού προορισμού, από τις 15 Ιουνίου, ενώ έτοιμα είναι και τα πρωτόκολλα για τον τουρισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ανδρέας Κυπριανού, μετά τη συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, που είχαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στόχος του Υφυπουργείου είναι να ανακτήσει το 30% στις αφίξεις και στα έσοδα που είχε η Κύπρος το 2019, ενώ ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Εμπορίου θα αποστείλει επιστολή προς την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και προς τον Υπουργό Εσωτερικών για να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης της υπαίθριας εστίασης με την χρήση δημόσιων χώρων, όπου αυτό είναι εφικτό. Είπε ακόμη ότι το 57% της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποφασίστηκε όπως τα μέλη της Επιτροπής  πραγματοποιήσουν εκ νέου συνεδρία, την ερχόμενη Τρίτη, στο Συνεδριακό Κέντρο, με φυσική παρουσία αυτή την φορά και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού και όλων των φορέων του τουρισμού κατά την οποία θα διεξαχθεί μια δίωρη διεξοδική συζήτηση η οποία θα αφορά και την επανεκκίνηση της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός αλλά και την ανάλυση και που βρισκόμαστε σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό.

«Το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι πανέτοιμο, έχει και έτοιμες τις επιστολές που θα σταλούν στους τουριστικούς πράκτορες, στους διοργανωτές ταξιδίων, τους Κύπριους πρεσβευτές και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού κρατών μελών της ΕΕ και όχι μόνο, σε σχέση με το άνοιγμα της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός από τις 15 Ιουνίου», είπε ο κ. Κυπριανού, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, διάρκειας 90 λεπτών, κατά την οποία συζητήθηκαν αρχικά οι εξελίξεις σε σχέση με την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και στη συνέχεια ο κ. Περδίος ανέλυσε την Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό και πως αυτή αναπροσαρμόζεται στην περίοδο του κορωνοϊού

«Στις 15 Ιουνίου, η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, θα είναι έτοιμη να ανοίξει, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, του Υπουργείου Υγείας και Υπουργείο Μεταφορών», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «η Κύπρος θα είναι έτοιμη να ανοίξει και σε σχέση με τα πρωτόκολλα που αφορούν τον τουρισμό» για χώρους εστίασης, μεταφορές από και προς τα αεροδρόμια, συμπεριφορές μέσα στα ξενοδοχεία, ταξί, παραλίες και για πισίνες.

«Τα πρωτόκολλα που αφορούν τον Υφυπουργείο Τουρισμού είναι έτοιμα και η Κύπρος θα είναι έτοιμη να ανοίξει τουριστικά την 15η Ιουνίου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι παράλληλα συνεχίζεται από το Υφυπουργείο η προσπάθεια προβολής της Κύπρου ως ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι η πλέον ασφαλής χώρα στην Μεσόγειο και η πέμπτη ασφαλής χώρα στον κόσμο».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου είπε ότι με συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια το Υφυπουργείο προωθεί την Κύπρο ως προορισμό ασφάλειας εν μέσω κορωνοϊού και φαίνεται να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, όπως είπε, «για αξιοποίηση της περιόδου Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για να πάρουμε ένα κομμάτι του τουριστικού ρεύματος που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο αναμένεται να είναι γύρω στο 30% στις αφίξεις και 30% στα έσοδα από το τί είχαμε το 2019».

Αυτό το 30%, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «μεταφράζεται γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα και περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ανακτήσουμε έστω και το 30% του τουριστικού ρεύματος της προηγούμενης χρονιάς».

Αναφορικά με τις αγορές που θα επικεντρωθεί η προσπάθεια του Υφυπουργείου, ο κ. Κυπριανού είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα είναι οι χώρες που επιδημιολογικά βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με εμάς, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, κάποιες αραβικές και σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία, ίσως, με την ελπίδα, όπως είπε, ότι θα μπορέσουμε σε δεύτερο στάδιο να έχουμε και τις παραδοσιακές μας αγορές που είναι η Αγγλία και η Ρωσία.

Επιστολή προς Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συμφώνησαν με τον Υφυπουργό Τουρισμού όπως η Επιτροπή αποστείλει επιστολή προς την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την δυνατότητα επέκτασης της υπαίθριας εστίασης με την χρήση δημόσιων χώρων, όπου αυτό είναι εφικτό.  

Εξήγησε ότι εκεί που ένα εστιατόριο συνορεύει με πεζόδρομο ή με πλατεία ή με χώρο στάθμευσης να μπορεί να βγάλει τραπεζάκια έξω ή αν είναι παραλιακό εστιατόριο, όπως είπε, «να μπορεί να χρησιμοποιήσει και μέρος του παραλιακού μετώπου ούτως ώστε αφενός να μπορέσει να διατήρηση τον ίδιο αριθμό τραπεζιών για να επιβιώσει και αφετέρου οι πελάτες του να είναι πιο ασφαλείς».  

«Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση από πλευράς δήμων και κοινοτήτων θα δώσει την δυνατότητα επιβίωσης στους εστιάτορες αλλά και καλύτερης κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των πελατών», πρόσθεσε.  

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη είναι σωστό να ανοίξει το δικαίωμα της χρήσης της παραλίας για τους λουόμενους, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί αυτό να γίνεται για τα εστιατόρια όπως θα επιτρέπεται στους πελάτες εστιατορίων να συνφάγουν με άλλους και «να μην επιτρέπεται να απλώσει κάποιος την πετσέτα του στην παραλία λαμβάνοντας πάντα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, για να κάνει την ηλιοθεραπεία του».

 «Με την άρση των μέτρων στις 21 Μαϊου θα πρέπει να δοθεί και το δικαίωμα χρήσης της παραλίας λαμβάνοντας πάντα υπόψη την κοινωνική αποστασιοποίηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κάποιος να χρησιμοποιήσει την παραλία αν και εφόσον τηρεί τις αποστάσεις».

Εθνική Στρατηγική για τουρισμό

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «παρά την δύσκολη κατάσταση, έχει ολοκληρωθεί το 57% του πλάνου δράσεων της Στρατηγικής που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «νέο λογότυπο για τον τουρισμό, ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης για την φέρουσα ικανότητα για τον τουρισμό, αειφόρο ανάπτυξη του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς μαζί με χορηγία ύψους 200.000 ευρώ για διαφημιστική καμπάνια, ολοκλήρωση του ποιες κοινότητες θεωρούνται πλέον διατηρητέες κοινότητες στο σύνολο τους και όχι οι μεμονωμένες κατοικίες, έτσι ώστε να μπορούν να αιτηθούν για αναπαλαιώσεις συνολικά»

Ανέφερε επίσης ότι η Στρατηγική περιλαμβάνει επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις εστιατορίων στο κομμάτι που αφορά τον εξοπλισμό τους, του καθορισμού ως βιοτεχνιών στην ύπαιθρο που θα μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες, αγροκτήματα και άλλα και πρόσθεσε πως «μένουν πολλά να γίνουν ακόμη» όπως είναι μεταξύ άλλων νομοσχέδια για εκπομπές ήχου και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους χώρους.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου είπε ότι «όλες αυτές οι νομοθεσίες που έχουν να κάνουν και με άλλα Υπουργεία και αποτελούν μέρος της Στρατηγικής για τον τουρισμό αναμένονται να έρθουν στην Βουλή τέλος του χρόνου για να ψηφιστούν».

ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tα νέα 31..μέτρα μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Taste and Hospitality

Αρχίζει αύριο η απαγόρευση πτήσεων – Εκατοντάδες φθάνουν στην Κύπρο

Ντοκιμαντέρ: Πώς οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης θα σώσουν τον πλανήτη (Βίντεο)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!