Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

FILFAR το παγκοσμίως γνωστό λικέρ της Κύπρου

Η συνταγή μεταβιβάστηκε από μητέρα σε κόρη από τον 13ο αιώνα …

Ο κ. Τάκης Φιλίππου, ο πρώτος άνθρωπος που εμπορεύτηκε το Filfar (πέθανε το 2001), αναβίωσε το λικέρ στις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν εργαζόταν για τον βρετανικό στρατό στην Κύπρο. Η γιαγιά του, Χρυστάλου Κουρή, κληρονόμησε αυτή τη συνταγή από τους προγόνους της, που την πήρε από τους μοναχούς της Καντάρας όπου υπήρχε ένα μοναστήρι. Η συνταγή μεταβιβάστηκε από μητέρα σε κόρη (από τον 13ο αιώνα) από στόμα σε στόμα.

Ο Τάκης πήρε ένα μπουκάλι λικέρ της γιαγιάς του στον αξιωματικό του μια μέρα για να το δοκιμάσει, ο Βρετανός αξιωματικός του άρεσε πάρα πολύ, του ζήτησε να φέρει περισσότερα για τον προϊστάμενό του. Τελικά ενθάρρυνε τον Τάκη να ξεκινήσει την κατασκευή του στο εμπόριο.

Η ζήτηση αυξήθηκε γρήγορα για το μοναδικό ποτό του και ο Τάκης άνοιξε ένα μικρό εργοστάσιο αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αμμόχωστο. Συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν ένα όνομα και να εγγραφεί μια εταιρεία για να λειτουργήσει.

Το όνομα FILFAR δόθηκε κατά λάθος. Στην πραγματικότητα ήθελε να το ονομάσει “FILFAB” τα τρία πρώτα γράμματα από το επώνυμό του “FILIPPOU” και τα τρία πρώτα γράμματα “FABRIQUE”. Το γραφείο του καταχωρητή πήρε το τελευταίο γράμμα ως «R» και καταχώρισε το όνομα ως FILFAR.

Λόγω της δημοφιλούς ζήτησης, διεθνούς και εγχώριου,  μετεγκαθίσταται σε νεότερες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο χωριό Μονάγρι, προκειμένου να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αυτού του εξαιρετικά περιζήτητου λικέρ.

Κρατήστε ένα μπουκάλι Filfar στο φως του ήλιου και απολαύστε την πλούσια πορτοκαλί λάμψη του που μοιάζει με το λαμπερό χρώμα ηλιοβασιλέματος.

Μια γουλιά από Filfar προκαλεί αναμνήσεις για το έντονο άρωμα των εσπεριδοειδών που λάμπουν στον ζεστό ήλιο και έρχονται σε αντίθεση με τη σκούρα πράσινη λάμψη των φύλλων. Το Filfar ήταν ένα δημοφιλές ποτό από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ράφια των σούπερ μάρκετ πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια και η ιστορία του είναι τόσο πλούσια όσο η μυθολογία του νησιού της Αφροδίτης.

Το Filfar είναι ένα ευέλικτο ποτό και σερβίρεται ως λικέρ, είναι το τέλειο φινάλε για ένα ειδικό δείπνο ή για να απολαύσετε ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, ενώ κάθεστε στη χρυσή λάμψη της φωτιάς. Εναλλακτικά, το Filfar είναι δροσερό και δροσιστικό όταν μετατρέπεται σε μακρύ ποτό αναμειγνύοντας με λεμονάδα ή σόδα και προσθέτοντας άφθονο πάγο. Εάν υπάρχει μάγειρας στο σπίτι σας, θα χρειαστεί να κρύψετε το μπουκάλι με ξεχωριστό σχήμα, καθώς πραγματικά δίνει κάτι επιπλέον στη ζελέ φρούτων – είναι αδύνατο να αντισταθεί το κέικ φρούτων που φτιάχνεται με φρούτα εμποτισμένο στο Filfar.

Filfar Orange

Το παραδοσιακό πορτοκαλί λικέρ της Κύπρου. Ένα λεπτό μείγμα από ωριμασμένα πορτοκάλια με αρωματικά βότανα

Filfar Lemon

Τα κυπριακά λεμόνια έχουν ένα από τα πλουσιότερα και πιο ομαλά αρώματα στον κόσμο. Τα επιλεγμένα λεμόνια ξεφλουδίζονται, αφήνοντας άθικτη τη σάρκα του φρούτου και αποθηκεύονται για 2 έως 3 μήνες σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, πριν από την εμφιάλωση.

Filfar Mandarin

Τα κυπριακά μανταρίνια που χρησιμοποιούνται είναι πλούσια σε αρώματα και αιθέρια έλαια. Είναι γνωστό σε όλη την Κύπρο ως «τα μανταρίνια του Αρακαπά». Η όλη διαδικασία παραγωγής γίνεται με το χέρι και από τα μανταρίνια στο μπουκάλι διαρκεί τρεις μήνες.

Filfar Bergamot

Η τελευταία μας γεύση. Μια νότες περγαμόντου με ψίθυρο εσπεριδοειδών κάνει το Filfar Bergamot μια πολύ ευπρόσδεκτη προσθήκη στην οικογένεια λικέρ Filfar.

Προμηθευτείτε τα προϊόντα FILFAR στο Basket Of Taste στην ιστοσελίδα του Taste and Hospitality :

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tiki Lovers Rum: Ένα μείγμα της Τζαμάικας και των Μπαρμπάντος

Taste and Hospitality

Αβκά βαβατσινιάτικα με ντομάτες – Κυπριακή συνταγή

Taste and Hospitality

Ένα ιστορικό οινοποιείο στην Λεμεσό φτιάχνει το μπλε κρασί – «Εισβάλει» στην Κυπριακή αγορά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!