Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Κυπριακή πατάτα κοκκινογής: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Η κυπριακή πατάτα κοκκινογής φημίζεται για την υπέροχη γεύση και τη σφικτή της υφή. Διακρίνεται εύκολα από το κοκκινωπό της χρώμα που αποκτάται από το εύφορο κόκκινο χώμα των Κοκκινοχωριών όπου κυρίως καλλιεργείται. Καλλιεργείται, επίσης, στην περιοχή δυτικά της Λευκωσίας (Ακάκι, Περιστερώνα και Αστρομερίτης). Ενδεικτικές καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι Spunta, Annabelle, Nicola, Vivaldi, Allians, Marfona κ.ά.

Ιστορία:

Η ακριβής περίοδος και οι συνθήκες εισαγωγής της πατάτας στην Κύπρο δεν είναι τεκμηριωμένες. Σύμφωνα με τον Δ. Χριστοδούλου (1959), η παλαιότερη αναφορά σχετικά με την εισαγωγή πατατόσπορου στην Κύπρο ανάγεται στον 16ο αιώνα. Ο W. Bevan, διευθυντής Τμήματος Γεωργίας κατά την περίοδο 1912-1924, αναφέρει (1919) ότι η ντόπια ποικιλία πατάτας εισήχθη από τους Άραβες εμπόρους τον 16οαιώνακαιότι η καλλιέργεια της πατάτας στα Κοκκινοχώρια άρχισε το 1915. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η πατάτα άρχισε να καλλιεργείται σε εκτεταμένη βάση στο νησί από το 1909 με την εισαγωγή πατατόσπορου στην Κύπρο. Από εκείνη την εποχή εξετάστηκαν οι δυνατότητες για καθιέρωση εξαγωγικού εμπορίου πατατών. Οι πατάτες που καλλιεργούνταν σε κοκκινόχωμα είχαν μεγαλύτερη ζήτηση και έπιαναν και καλύτερη τιμή. Μέχρι την ανεξαρτησία, το 1960, το νησί εξήγαγε πατάτες κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και στη δυτική Ευρώπη. Η πατάτα κοκκινογής αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου.

Μέθοδος παραγωγής:

Οι πατάτες καλλιεργούνται στην Κύπρο σε δυο κύριες καλλιεργητικές περιόδους. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια, η φύτευση γίνεται κατά την περίοδο Νοεμβρίου Φεβρουαρίου και η συγκομιδή κατά τους μήνες Μάρτιο- Ιούνιο. Γι’ αυτή την καλλιέργεια, χρησιμοποιείται πιστοποιημένος πατατόσπορος κοινοτικής προέλευσης. Ένα μέρος της παραγωγής της ανοιξιάτικης καλλιέργειας (πατάτες μικρού μεγέθους) μπορεί να διατηρείται από τους παραγωγούς ως πατατόσπορος για ίδια χρήση, με σκοπό τη φύτευση για τη χειμερινή καλλιέργεια, κατά την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου και συγκομιδή από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο. Τόσο η ανοιξιάτικη όσο και η χειμερινή καλλιέργεια αρδεύονται. Μετά την εκρίζωση, οι κόνδυλοι συλλέγονται συνήθως με το χέρι ή με ειδικές μηχανές. Η τυποποίηση και η συσκευασία τους γίνεται κοντά στο χωράφι σε αδειοδοτημένα συσκευαστήρια για να εξασφαλίζεται η φρεσκάδα τους. Η συνήθης πρακτική τα τελευταία χρόνια είναι η φύτευση πατατών στα χωράφια μία φορά κάθε τρία χρόνια. Το πρόγραμμα της τριετούς αμειψισποράς που εφαρμόζεται προνοεί, μετά τη φύτευση πατατών, σπορά με σιτηρά για το επόμενο έτος και καθόλου φύτευση κατά το τρίτο έτος

Γαστρονομία:

Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους όπως οφτή , ψητή στον φούρνο, βραστή, τηγανητή, γεμιστή, πουρέ, κ.λπ. Χρησιμοποιείται, επίσης ,ως συστατικό σε διάφορα άλλα φαγητά.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η επιστήμη πίσω από τη χρήση του αλατιού στην παρασκευή παγωτού

Taste and Hospitality

Bénédictine Liqueur: Η ιστορία του “μυστικού ελιξήριου”

Taste and Hospitality

Cachaça: Το τρίτο πιο καταναλωμένο απόσταγμα στον πλανήτη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!