Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (ΦΩΤΟΣ)

Το να προσπαθήσεις να ξεχωρίσεις ένα μόνο ελληνικό νησί, δίνοντας του τον τίτλο του ωραιότερου αποτελεί μάταιο κόπο. Πώς θα μπορούσες να συγκρίνεις το Ιόνιο με το Αιγαίο; Τις Κυκλάδες με τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα; Το υπέροχο με το… τέλειο;

Δεν ξέρουμε κατά πόσο η Φολέγανδρος κερδίζει στα σημεία τα υπόλοιπα νησιά μας, σίγουρα όμως μπαίνει στη λίστα με τα πιο γραφικά, αναλλοίωτα στον χρόνο και με το ελληνικό στοιχείο διάχυτο.

Τι κι αν στα μάτια πολλών αποτελεί «ακόμα ένα ζευγαρονήσι»;

Όσοι την επισκέφτηκαν γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για μέρος που κάθε ταξιδιώτης που αποσκοπεί στην ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση, μακριά από την έντονη ζωή της πρωτεύουσας, θα βαθμολογήσει με «άριστα». Ακόμα κι αν δεν φτάσει σ’ αυτή με το ταίρι του. Ιδού ο πρώτος μύθος λοιπόν.

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (Pics)

Και ακολουθούν αρκετοί ακόμα. Τι πραγματικά συμβαίνει στη Φολέγανδρο; Πόσα νομίζεις πως ξέρεις για το τόσο ιδιαίτερο αυτό νησί των Κυκλάδων που ψηφίστηκε από το CNN ως ένα από τα επτά πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης;

«Η Φολέγανδρος είναι μόνο για ζευγάρια»

Μύθος. Το ότι την επιλέγουν τα ζευγάρια είναι απλά μία ακόμα απόδειξη πως το 32 τετραγωνικών χιλιομέτρων νησί αυτό αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να απομονωθούν και να ξεκουραστούν.

Στη Φολέγανδρο θα βρεις και ζευγάρια. Θα δεις όμως και solo ταξιδιώτες αλλά και παρέες φίλων που εκτιμούν λιγάκι παραπάνω ένα ήσυχο απόγευμα σε μία από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού από ό,τι ένα beach bar με δυνατή μουσική και άφθονη μπύρα.

Ναι, υπάρχουν κι αυτοί.

«Δεν φημίζεται για τις παραλίες της»

Μύθος. Η σωστή φράση θα ήταν «δεν φημίζεται για τις οργανωμένες, γεμάτες κόσμο και φασαρία παραλίες της».

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (Pics)

Αγκάλη

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, η Φολέγανδρος έχει πολλές παραλίες συγκριτικά με το μέγεθός της, οι οποίες όμως στην πλειονότητά τους δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμες, καθώς σε πολλές εξ’ αυτών για να φτάσει κανείς απαιτείται πέρασμα από κάποιο χωράφι ή μονοπάτι.  Απομονωμένες, ναι. Αυτή, βλέπεις, είναι η ομορφιά τους.

Οι παραλίες Καραβοστάσι, Αγκάλη και Λατινάκι είναι από τις πιο γνωστές του νησιού. Αμμώδεις και «οικογενειακές» προτιμώνται κυρίως από εκείνους που δεν θέλουν να βιώσουν την παραμικρή ταλαιπωρία. Μπάνιο, παγωμένοι χυμοί και ταβερνάκια σε απόσταση αναπνοής σου εξασφαλίζουν πως δεν θα χρειαστεί ούτε μονοπατάκι να βαδίσεις!

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (Pics)

Βάρδια

Από την άλλη, οι πιο περιπετειώδεις λένε το «ναι» στον Άγιο Νικόλαο στον οποίο φτάνει κανείς με ένα από τα πολλά καραβάκια που εκτελούν αρκετά δρομολόγια καθημερινά. Εναλλακτικά, μπορεί να περπατήσει 20 λεπτά από την Αγκάλη ή 45 λεπτά από την Άνω Μεριά –τον πιο γραφικό, αγροτικό οικισμό του νησιού- για να κολυμπήσει στα δροσερά, γαλαζοπράσινα νερά του. Μεταξύ μας, καραβάκι και πάλι καραβάκι.

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (Pics)

Άγιος Νικόλαος

Και η λίστα είναι μεγάλη: Βορεινά, Κάτεργο, Βάρδια, Λιμανάκι… Όλες τους είναι μία και μία. Με καθαρά, κρυστάλλινα νερά και θέα που δεν θα χορταίνεις.

Προσοχή όμως! Φρόντισε να έχεις μαζί σου όλο τον εξοπλισμό «επιβίωσης» μιας και η σκιά δεν είναι κάτι που συναντάς συχνά. Παγωμένο νερό και –σε περίπτωση προσβασιμότητας με αυτοκίνητο- ομπρέλα, κρίνονται απαραίτητα.

«Είναι στέκι των γυμνιστών»

Αλήθεια. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες παραλίες αποκλειστικά και μόνο για γυμνιστές, με αποτέλεσμα όποια νερά κι αν επιλέξεις να έχεις αρκετές πιθανότητες να βρεις κάποιον να απολαμβάνει το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία του ολόγυμνος λίγα μόνο μέτρα μακριά από τη δική σου πετσέτα.

Παραδόξως, σπανίως δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των λουόμενων, μιας και το γεγονός πως δεν υπάρχει ειδική σήμανση για γυμνιστές, καθιστά σαφές ότι σε αμμουδιές που παίζουν παιδιά, οι «τολμηροί» έχουν τη διακριτικότητα να απομακρυνθούν. Στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον.

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (Pics)

Αγκάλη

«Η Φολέγανδρος δεν έχει νυχτερινή ζωή»

Μύθος ή αλήθεια τελικά; Η απάντηση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον όρο «νυχτερινή ζωή». Στην πραγματικότητα η όμορφη Φολέγανδρος έχει αρκετά μπαράκια και μέρη που μπορείς να απολαύσεις τη μπύρα ή τον μεζέ σου.

Η «Αστάρτη» στην κεντρική πλατεία της Χώρας και το BaRaki είναι δύο από τα γνωστότερα μέρη για ποτό που συγκεντρώνουν πληθώρα ντόπιων και τουριστών. Ακολουθούν το bar – club «Patitiri», το Beez και μερικά ακόμα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τιμούν την κεντρική πλατεία της Χώρας με μια μπύρα στο χέρι και καλή παρέα. Κουβέντα, τραγούδια, γέλια, ακόμα και στους δρόμους. Και όλα αυτά κάτω ακριβώς από την εκκλησία – σήμα κατατεθέν του νησιού, την «Παναγία», η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (Pics)

Ε όχι και δεν έχει νυχτερινή ζωή εδώ που τα λέμε…

Ραντεβού στη Φολέγανδρο…

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα νησί που επιβάλλεται να επισκεφτείς έστω μία φορά στη ζωή σου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Χώρα του θεωρείται η ομορφότερη και πιο γραφική του συμπλέγματος, αφού μέχρι σήμερα διατηρεί το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στοιχείο στην πιο ανεπιτήδευτη μορφή του.

Απομόνωση, ξεκούραση, ελευθερία: Το παρεξηγημένο ελληνικό νησί που αποθεώνει όλη η Ευρώπη (Pics)

Στη Φολέγανδρο θα χορτάσεις θέα και θάλασσα, θα ξεκουραστείς, θα γνωρίσεις την πιο παραδοσιακή πλευρά των Κυκλάδων. Θα φας τα ντόπια φαγητά, θα δεις την άλλη όψη της νυχτερινής διασκέδασης και δε θα βγάλεις ποτέ από το μυαλό σου πως… πρέπει να επιστρέψεις για να το ζήσεις όλο από την αρχή.

Ναι, υπάρχουν κι αυτού του είδους οι διακοπές.

Με πληροφορίες: Έθνος

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Υπ.Υγείας: Κλειστά τα Clubs μέχρι 15/1/21…Νέα μέτρα και την νέα χρονιά

Taste and Hospitality

«Ολικό λίφτινγκ» στην οδό Πιαλέ Πασιά στην τουρκοκυπριακή συνοικία

Taste and Hospitality

Ερσίν Τατάρ, 11 «υπουργοί» του και 160.000 Τ/Κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!