Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

«Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν» ξανά! – Η Κύπρος μια ζωή να πληρώνει «αμαρτίες» αλλονών

«Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν», ανακοίνωσε, την 1/12, το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή. Είχε επανέλθει στην εξουσία το Μάιο του 1892 και είχε αποτύχει να εξασφαλίσει νέο δάνειο. Από το 1879 μέχρι το 1890 είχαν συναφθεί οκτώ εξωτερικά δάνεια και πέντε εσωτερικά, ενώ παράλληλα ξεσπούσε η σταφιδική κρίση. Από τότε μέχρι σήμερα άπειρες οι φορές που «επτωχεύσαμεν», ως πολιτεία, ως κοινωνία, ως οικονομία. Το έργο γνωστό και αν είναι κάτι που μου έμαθαν τα βιβλία είναι ότι η ιστορία ΠΑΝΤΑ επαναλαμβάνεται.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΟΥΣ

  • Οι συνολικές απώλειες εισοδήματος για την Κυπριακή οικονομία, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, υπολογίζονται να είναι πέραν των 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών Κύπρου, σε τιμές 1995, εκτιμά σε μελέτη του η οποία ολοκληρώθηκε το 2000, ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστήμιου Κύπρου Πάνος Πασιαρδής.
  •  Στις 15 Μαρτίου 2013 το βράδυ ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την πολιτική απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί για την Κύπρο και το πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες ένταση, αποφασίστηκε κούρεμα καταθέσεων 6,5% μέχρι τις €100.000 και 9,5% για τις καταθέσεις από τις €100.000 και άνω σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Το Γιούρογκρουπ, λοιπόν, αποφάσισε ότι οι φορολογούμενοι πολίτες θα πλήρωναν μόνον τα ελλείμματα του κράτους, τα 10 δισεκατομμύρια, δηλαδή, τα οποία χρειαζόταν η Κυβέρνηση για να μη χρεοκοπήσει ολόκληρη η Κύπρος και υποχρέωσε τους ανασφάλιστους καταθέτες και τους μετόχους των τραπεζών να καλύψουν τις ζημιές των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
  • Ο θανατηφόρος ιός με το όνομα COVID-19 χτύπησε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας που έχουν μηδενίσει από τα μέσα Μαρτίου. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο οι πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί  βασικοί κλάδοι, όπως ξενοδοχεία, κατασκευές, εμπόριο, αερομεταφορές. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για ζημιές πέραν του 1 δις ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ – ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ

  • Η κοινωνία έχει κηρύξει πτώχευση και το «χρέος» δεν μπορεί να μετρηθεί.  Αυτό το είδος χρεοκοπίας είναι το χειρότερο όλων, ακόμα και αυτών που θέλουν/επιχειρούν να μας εξουσιάσουν.
  • Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, όχι απαραίτητα οικονομικά αλλά πάνω απ’ όλα ηθικά και ψυχολογικά. Ποιος από μας γύρισε το βλέμμα του τώρα που βγήκαμε από τον εσωκλεισμό στον διπλανό του; Μήπως έχετε προσέξει πόσο «χαμένος» μοιάζει ο διπλανός μας; Απλώνει το χέρι για να του πιάσουμε το χέρι…Μια χρεοκοπημένη κοινωνία θα φέρει την καταστροφή και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι πόλεμοι άρχισαν για το χρήμα, αφού πρώτα διέλυσαν και δίχασαν την κοινωνία (βλ.εμφύλοι πολέμοι)

Ps.Πόσοι ζουν ακόμη ανάμεσα μας με ψυχολογικά τραύματα πολέμου, κουρέματος, κατάθλιψης από τον τρόμο ενός ιού που μολύνεσαι αν δεν πλύνεις τα χέρια και αν δεν βάλεις μάσκα στους 40 βαθμούς; Αυτούς ποιος και πώς θα τους μετρήσει;

Editorial: Νικολέτα Χρήστου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αντίδοτα και θεραπείες για κώνειο και δηλητηριώδη μανιτάρια…

Εκδρομή στο βουνό; Μάθε πόσα θα πληρώσεις σε καύσιμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Taste and Hospitality

Boυλή: Oι προτάσεις για ανανέωση αδειών των κέντρων αναψυχής

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!