Παρουσίαση Φιλοξενία

Ο ΚΟΤ, το αεροδρόμιο Λευκωσίας: Tα πιο δυνατά χαρτιά του τουρισμού

Η Κύπρος από το 1960-1974 ήταν ένας πρωτοποριακός και επιτυχημένος προορισμός, σημειώνοντας αυτήν την χρονική περίοδο σταθερή και σημαντική ανάπτυξη – προσελκύοντας τουρισμό κυρίως από την βρετανική αγορά, λόγω και της ιστορικής σχέσης που ανέπτυξε με την χώρα την περίοδο της αποικιοκρατίας.  
Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη αυτή έδωσε ο Διεθνές Αερολιμένας Λευκωσίας που εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1968.  Ένα σύγχρονο αεροδρόμιο της εποχής του, που κατέστη συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 


Κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες ταξιδιώτες και σταδιακά εξελισσόταν σε διαμετακομιστικό κέντρο. Το 1973 – η τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία- διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Λευκωσίας 785.564 επιβάτες. 

ammoxostos
ammoxostos

Η Αμμόχωστος ήταν αγαπημένος προορισμός για αρκετές διασημότητες του Χόλιγουντ όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ράκελ Γουέλς και η Μπριζίτ Μπαρντό

diasimoi

 

ammoxostos
diasimoi

 Με την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, η Κύπρος έχασε πέραν της μισής ακτογραμμής που ελέγχει. Συγκεκριμένα σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπό τον έλεγχο της μόνον 316,2 χιλιόμετρα της ακτογραμμής του νησιού σε αντίθεση  με την κατοχική Τουρκία που ελέγχει 420,5 χιλιόμετρα.
Μεγάλο πλήγμα ήταν και η απώλεια του Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας όπου κατάφερε να λειτουργήσει μόνο για έξι χρόνια και από τότε «σκουριάζει», όντας μέρος της γραμμής αντιπαράταξης που ελέγχεται από τον ΟΗΕ. 

Σκηνή από Ελληνική ταινία στο αεροδρόμιο Λευκωσίας 

Ως αποτέλεσμα αυτών αλλά και άλλων συνέπειων της τουρκικής εισβολής η Κύπρος έχασε το 40% του τουρισμού της που είχε πριν την εισβολή.

Η ανοικοδόμηση

Τα επόμενα χρόνια, ο τουριστικός τομέας σήκωσε στις πλάτες του ένα μεγάλο ποσοστό της ανοικοδόμησής της κυπριακής οικονομίας που πλήγηκε αφάνταστα ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής του 1974.  
Χάρη στην συλλογική προσπάθεια με πρωτοστάτη τον Κυπριακό Οργανισμό  Τουρισμού αλλά και της εκτεταμένης ευρωπαϊκής ζήτησης, ο κυπριακός τουρισμός κατάφερε να ανακάμψει και να επιτύχει ανάπτυξη κατά 350% το 1980-1990 και κατά 72% περισσότερο την επόμενη δεκαετία (1990-2000).

Κλειδί αποτέλεσε η έντονη ανάπτυξη των ελεύθερων παραλιακών περιοχών που πριν από την τουρκική εισβολή δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή,  συντέλεσε και το διαχρονικό πάντρεμα των αξιοθέατων και των φυσικών ομορφιών του νησιού, με τις τουριστικές υποδομές και τις τουριστικές υπηρεσίες να αποτελούν το «όπλο» της τουριστικής στρατηγικής του τόπου.
Το 2000 εμφανίστηκαν στον τουριστικό χάρτη νέοι και με χαμηλό κόστος προορισμοί (Τουρκία Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο και Κροατία) Οι χώρες αυτές κατάφεραν να προσελκύσουν συνολικά 40 εκατομμύρια τουρίστες επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την Κύπρο.  

Ο τουρισμός όμως επηρεάστηκε γενικότερα και από τις εξελίξεις που δημιουργήθηκαν στην διεθνή πολιτική σκηνή απόρροια της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001, που είχε ως αποτέλεσμα την γενική αντίδραση της Δύσης που κήρυξε τον πόλεμο έναντι της τρομοκρατίας, ξεκινώντας επιθέσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Αυτό το γεγονός δημιούργησε αστάθεια στον παγκόσμιο τουρισμό και συνεπακόλουθα στον κυπριακό, καθώς ο τρόμος κυρίευσε τους ταξιδιώτες που ήταν επιφυλακτικοί για να ταξιδεύσουν.
Σύμφωνα με την έκθεση της ισπανικής εταιρεία THR για τον κυπριακό τουρισμό, η Κύπρος από εκείνο το σημείο και μετά, δεν ήταν σε θέση να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά. O αριθμός των τουριστών του νησιού μένει στάσιμος στους 2.5 εκατομμύρια ετησίως, παρά την ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς.

Ο τουρισμός στο νησί αρχίζει να ανακάμπτει από το 2009. Το 2016, 3,1 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο, με τα έσοδα από τον τουρισμό για την χρονιά αυτή να ανέρχονται στα €2,4  δις και να αποτελούν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ (13%). Ενώ το 2017 έχουμε περαιτέρω αύξηση με 3.7 εκατ.  τουρίστες να καταφθάνουν στην Κύπρο. Τα έσοδα ανήλθαν στα €2,4 δις. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις  γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι πιο πάνω διεθνείς εξελίξεις καθόρισαν και το τουριστικό περιβάλλον τα τελευταία χρονιά και σε συνάρτηση με τις στοχευμένες ενέργειες του Κυπριακό Οργανισμού Τουρισμού συνέβαλαν στη θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίστηκαν σε €2,6 δις σε σύγκριση με €2,3 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 11,7%.

O KOT έχει γραφεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα Κεντρικά Γραφεία βρίσκονται στη Λευκωσία, ενώ υπάρχουν και Επαρχιακά Γραφεία σε άλλες πόλεις και περιοχές σε όλο το νησί – Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Αγία Νάπα, Πρωταρά, Πάφο, Κάτω Πάφο, Γερμασόγεια, Πλάτρες και Πόλη Χρυσοχούς. Υπάρχουν επίσης και έξι γραφεία επιθεωρητών που λειτουργούν στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, Αγία Νάπα και Πόλη Χρυσοχούς.


Επιπλέον, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έχει ενεργά γραφεία σε δεκαπέντε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο – Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Αθήνα, Μιλάνο, Ζυρίχη,  Άμστερνταμ,  Μόσχα, Τελ Αβιβ, Αγία Πετρούπολη, Βαρσοβία, Ντουμπάι και Κίεβο.
Το προσωπικό του ΚΟΤ (μόνιμο, αορίστου διαρκείας, εργατικό, μερικής απασχόλησης, έκτακτο και εντόπιο εξωτερικού), που από τις 2 Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο Υφυπουργείο Τουρισμού αριθμούσε με το τέλος του 2016, 254 άτομα. Από αυτά 145 υπηρετούσαν στην Κεντρική Υπηρεσία, 66 στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εσωτερικού και 43 στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εξωτερικού.


Χάρη στα πλεονεκτήματα της Κύπρου αλλά και της συμβολής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, τα τελευταία 48 χρόνια,  ο τουρισμός κατέστη ο διαχρονικός οδηγός της Κυπριακής οικονομίας. Η τουριστική δραστηριότητα επεκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου προσφέροντας οφέλη σε ολόκληρη την χώρα. 

 

 
Σύμφωνα με τους Ισπανούς συμβούλους, ο τουριστικός τομέας όχι μόνο δημιουργεί άμεση αύξηση μισθών, επιχειρηματικών κερδών και σημαντικών φορολογικών εσόδων, αλλά καλύπτει και σε ένα μεγάλο ποσοστό τις οικονομικές τρύπες που δημιουργούνται από φαινόμενα κακοδιαχείρισης και όχι μόνο.


Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Παραλία Τρυπητή: H παραλία στην Επισκοπή που θα σε κάνει να νοιώσεις σαν Ροβινσώνας

Roadtrip: Ο γύρος της Ισλανδίας με Τροχοκινούμενο

Taste and Hospitality

Αυγόρου: Πάμε σε λαβύρινθο 2000 τ.μ. -Βοτανικό Πάρκο Cyherbia

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!