Εφοδιαστική Αλυσίδα Τεχνολογία & Ασφάλεια

Ενεργειακή Κλάση Επαγγελματικών Ψυγείων: Τι να επιλέξετε!

Ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» , από τη μία τα αποτελέσματα του «φαινόμενου του θερμοκηπίου» είναι αδιαμφισβήτητα, ενώ από την άλλη, τα φυσικά αποθέματα των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, πλησιάζουν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, κάτι που δικαίως προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Η εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι φυσιολογικό είναι στην κορυφή της ατζέντας όλων των φορέων που εργάζονται για να βρεθούν λύσεις στα παραπάνω παγκόσμια προβλήματα και είναι να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων αλλά και των επιχειρήσεων. Ειδικά στις τελευταίες, εκτός από την προστασία του πλανήτη, στην εξίσωση υπάρχει και μία ακόμα σημαντική μεταβλητή: η εξοικονόμηση κεφαλαίων, μία παράμετρος ύψιστης σημασίας για κάθε επιχείρηση.

Φυσικά, η ψύξη και πιο συγκεκριμένα τα επαγγελματικά ψυγεία, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την παραπάνω ατζέντα. Οι άξονες κατά τους οποίους επηρεάζονται τα επαγγελματικά είναι δύο: τα ψυκτικά υγρά και οι ενεργειακές κλάσεις.

Από το 2020 & το 2022, καταργούνται τα 2 πιο δημοφιλή υγρά R134a & R404A, με την εξέλιξη αυτή να έχει ήδη επηρεάσει την τιμή τους, ενώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016, η πιστοποίηση της ενεργειακής κλάσης των επαγγελματικών ψυγείων και η σήμανση τους με το αντίστοιχο αυτοκόλλητο είναι υποχρεωτική από το νόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. Στο άρθρο αυτό, θα εστιάσουμε στις Ενεργειακές Κλάσεις και πώς αυτές συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, απαντώντας σε κάποια από τα ερωτήματα που κατά καιρούς μας έχετε θέσει.

Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάποιες από τους μύθους που κυκλοφορούν για την κατανάλωση και τις Ενεργειακές Κλάσεις , παραθέτοντας την εμπειρία μας επάνω σε αυτό το θέμα, όπως αποκρυσταλλώθηκε μετά από χιλιάδες ώρες εργαστηριακών δοκιμών των ψυγείων μας, αλλά και του ανταγωνισμού.

Ενεργειακή Κλάση: Αυτή η γνωστή…άγνωστη!

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου 2016 για όλα τα Επαγγελματικά Ψυγεία (πλην αυτών με βιτρίνα ή γυάλινες πόρτες), είναι απαίτηση της νομοθεσίας να είναι πιστοποιημένα για την Ενεργειακή τους Κλάση  καθώς και να φέρουν στη συσκευασία τους την αντίστοιχη σήμανση, ακολουθώντας την πεπατημένη των οικιακών ψυγείων τα οποία πιστοποιούνται για την ενεργειακή τους κλάση εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας καταφέρει να φτάσουν σε εντυπωσιακά επίπεδα.

H Ενεργειακή Κλάση μίας συσκευής, συμβολίζεται από ένα γράμμα του λατινικού Αλφάβητου, από το A μέχρι και το G, με το Α να αντιπροσωπεύει την μικρότερη κατανάλωση και το G την μεγαλύτερη κατανάλωση. Κάθε κλάση δεν δηλώνει πόση ενέργεια καταναλώνει μία συσκευή, αλλά εμπεριέχει ένα εύρος καταναλώσεων.

Η ακριβής κατανάλωση αναφέρεται στον πίνακα που βρίσκεται επάνω  στο αυτοκόλλητο. Οι καταναλώσεις που εμπεριέχονται μέσα σε αυτά τα όρια έχουν οριστεί, ως χαμηλές και ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τις καταναλώσεις των ψυγείων τα οποία δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του προτύπου, λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού και λειτουργίας.

Για όλα τα ψυγεία που καταφέρνουν να πιστοποιηθούν, είτε βρίσκονται στο Α, είτε στο G, η λειτουργία τους, χαρακτηρίζεται ως οικονομική & φιλική προς το περιβάλλον.

Για να αποκτήσω ένα Επαγγελματικό Ψυγείο νόμιμα, είναι απαραίτητο να έχει Ενεργειακή Κλάση;

Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΕ 2015/1094 & 2015/1095, όλα τα επαγγελματικά ψυγεία που κατασκευάζονται και διακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουν να είναι πιστοποιημένα για την Ενεργειακή τους Κλάση από εξειδικευμένα εργαστήρια και να συνοδεύονται από τη σχετική σήμανση.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί, ιδιαίτερη κινητοποίηση από τις αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, ο νόμος είναι εν ισχύ και η υποχρέωση όλων των επαγγελματιών είναι υπαρκτή. Όταν ξεκινήσουν οι έλεγχοι, πιθανόν τα πρόστιμα να έχουν αναδρομική ισχύ για όσα ψυγεία παράχθηκαν μετά την παραπάνω ημερομηνία. Αυτή τη στιγμή, κάποιος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ψυγείο χωρίς την απαραίτητη σήμανση, αλλά αυτό μπορεί να τον φέρει σε δύσκολη θέση στο μέλλον.

Γιατί οι Ενεργειακές Κλάσεις των οικιακών ψυγείων είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με αυτές των Επαγγελματικών;

Αυτό είναι γεγονός και οι κυριότεροι λόγοι είναι δύο. Όπως προαναφέρθηκε, τα οικιακά ψυγεία προηγούνται των επαγγελματικών στην εφαρμογή των ενεργειακών κλάσεων  κατά σχεδόν 3 δεκαετίες (οδηγία 92/75/22.09.92) και όπως είναι φυσιολογικό έχουν διανύσει πολλά παραπάνω «χιλιόμετρα».  Εκτός όμως του χρόνου, σημαντικό στοιχείο είναι και η χρήση του προϊόντος. Τα οικιακά ψυγεία, προορίζονται για πιο «ελαφριά» χρήση σε πιο ελεγχόμενα περιβάλλοντα,  σε σχέση με τα αντίστοιχα επαγγελματικά, με αποτέλεσμα οι ψυκτικές τους ανάγκες να είναι σαφώς πιο ελαφριές.

Όπως ένας «επαγγελματίας» οδηγός θα επιλέξει ένα «επαγγελματικό» αυτοκίνητο για να κάνει τις δουλειές του με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, αποδεχόμενος ότι αυτό θα έχει υψηλότερη κατανάλωση από ένα αυτοκίνητο πόλης, το ίδιο ισχύει και για ένα επαγγελματία της μαζικής εστίασης και τα επαγγελματικά ψυγεία. Η υψηλή απόδοση & η ασφάλεια έχει παραπάνω απαιτήσεις.

Στο επαγγελματικό ψυγείο αυτό που είναι σημαντικό είναι η σταθερή και απρόσκοπτη απόδοση, στις δύσκολες συνθήκες, κλιματολογικά & μη, που επικρατούν μέσα σε μία επαγγελματική κουζίνα και αυτό δυστυχώς προϋποθέτει τεχνικά χαρακτηριστικά που εκτός των άλλων, επηρεάζουν και την κατανάλωση.

Ένα ψυγείο με υψηλότερη Ενεργειακή Κλάση, είναι στην πράξη καλύτερο από κάποιο με χαμηλότερη;

Οι καταναλώσεις που αναφέρονται επάνω στα αυτοκόλλητα των ενεργειακών κλάσεων προκύπτουν από εργαστηριακές μετρήσεις σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα, έχοντας στόχο να δημιουργήσουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας ανάμεσα στις εταιρείες και τους καταναλωτές.

Η πραγματική κατανάλωση ενός ψυγείου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διαφέρει από αυτή που αναγράφεται στο αυτοκόλλητο. Αυτό εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, στον συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται η συσκευή, από τη χρήση της, τη συντήρηση της και κατά πόσο είναι σχολαστική, από τα ανοίγματα των πορτών κ.ο.κ.

Κατ΄ αναλογία με το παράδειγμα του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε παραπάνω, όσο οικονομικό και αν είναι στο εργαστήριο, αν το πόδι του οδηγού είναι συνεχώς κολλημένο στο γκάζι, αν αυτό δεν συντηρείται τακτικά και αν η τεχνική της οδήγησης δεν είναι η πρέπουσα, η πραγματική κατανάλωση θα είναι διαφορετική, από την εργαστηριακή.

Στην πρώιμη αυτή φάση που βρίσκονται οι ενεργειακές κλάσεις στα επαγγελματικά ψυγεία, ο κύριος και πιο σημαντικός παράγοντας είναι το ψυγείο που θα επιλέξετε να είναι πιστοποιημένο. Αυτό το γεγονός, καταρχήν σας προστατεύει έναντι του νόμου και από τσουχτερά πρόστιμα και κατά δεύτερον σας εξασφαλίζει ότι συνεργάζεστε με μία εταιρεία που έχει επενδύσει χρόνο & κεφάλαια για να αποκτήσει ένα know-how. Ίσως το τελευταίο, να είναι τελικά και το πιο σημαντικό πλεονέκτημα για τον χρήστη του προϊόντος.

Εκτός αυτών, η εμπειρία μετά από αρκετές χιλιάδες ώρες πειραμάτων και ανεπίσημων συγκριτικών tests, έδειξε ότι η διαφορά στην κατανάλωση ψυγείων δίχως ενεργειακή κλάση, σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν πολύ σημαντική!

Αφού η Ενεργειακή Κλάση από μόνη της, δεν διασφαλίζει την οικονομική λειτουργία ενός ψυγείου, ποιες είναι αυτές οι πρακτικές που θα μου εξασφαλίσουν τελικά, την οικονομικότερη δυνατή λειτουργία;

Η κατανάλωση ενέργειας είναι ένα πάζλ με πολλά κομμάτια καθώς ένα ψυγείο είναι ένα σύστημα από διάφορους παράγοντες και για να λειτουργήσει οικονομικά, χρειάζονται να ικανοποιηθούν μία σειρά από προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι και η ύπαρξη Ενεργειακής Κλάσης. Η οικονομία είναι μία αξία που είναι απαραίτητο να υπάρχει στον αξιακό κώδικα & την κουλτούρα της επιχείρησης, για να μπορέσει να μεταφραστεί σε συμπεριφορά του προσωπικού και να μετουσιωθεί σε χειροπιαστό όφελος στο τέλος της ημέρας.

Αν το ψυγείο έχει τοποθετηθεί σε χώρο με χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος (20 οC – 30οC), αν ο ψυκτικός μηχανισμός αερίζεται επαρκώς σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή , αν οι πόρτες του ψυγείου κάνουν μόνο τα απαραίτητα ανοίγματα, αν η διάρκεια των ανοιγμάτων είναι η ελάχιστη δυνατή χρονικά, αν τα προϊόντα μέσα στο ψυγείο είναι τακτοποιημένα σε κατάλληλα δοχεία & εύκολα προσβάσιμα, αν τα λάστιχα των πορτών είναι σε καλή κατάσταση και με καλή εφαρμογή, αν ο ψυκτικός μηχανισμός διατηρείται καθαρός και καλοσυντηρημένος, τότε το ψυγείο ως σύνολο, θα καταναλώσει λιγότερη ενέργεια για να φέρει εις πέρας το έργο του με επιτυχία.  Η  οικονομική λειτουργία όλα δείχνουν ότι ξεκινά από την πιστοποίηση της συσκευής για την Ενεργειακή της Κλάση και θωρακίζεται απο μία σειρά παραγόντων.

Τελικά όσο πιο μεγάλη Ενεργειακή Κλάση τόσο πιο καλά? Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν κάποια γραφήματα τα οποία εστιάζουν μόνο στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και στην τιμή της KWh ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τι ισχύει?

Η αγορά ενός ψυγείου είναι μία επένδυση που είναι να εξετάζεται συστημικά, ζυγίζοντας όλα τα μέρη που συνεισφέρουν σε αυτή. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αξία που μία επένδυση θα δημιουργήσει σε μία επιχείρηση έχουν να κάνουν, κυρίως με τα παρακάτω:

  • Αρχικό κόστος κτήσης,
  • Κόστος χρήσης,
  • Κόστος συντήρησης
  • Κύκλος ζωής του προϊόντος
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Αποσβέσεις

Είναι προφανές ότι ένα ψυγείο με δυσανάλογα υψηλή τιμή κτίσης, που σε μεγάλο βαθμό ίσως να οφείλεται στο Brand name και όχι στην ποιότητα κατασκευής , θα αποσβέσει πολύ πιο αργά ακόμα και αν έχει την καλύτερη των καταναλώσεων, από την άλλη ένα ψυγείο με πιο λογική τιμή ακόμα και αν δεν έχει την καλύτερη των Ενεργειακών Κλάσεων, σε συνδυασμό τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά , ίσως να είναι μία πιο συμφέρουσα επιλογή.

Μία προσέγγιση η οποία από την εμπειρία μας είναι αλάνθαστη, είναι η ικανοποίηση κάποιων ελάχιστων απαιτήσεων, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν, όσο το δυνατόν την επένδυση αυτή:

  • Επιλέξτε ψυγεία με τεχνικά χαρακτηριστικά που μεγαλώνουν τον κύκλο ζωής του προϊόντος, όπως το υλικό κατασκευής (AISI304) ή ο προστατευμένος από τη διάβρωση εξατμιστής.
  • Επιλέξτε ψυγεία με τεχνικά χαρακτηριστικά που προάγουν την οικονομική λειτουργία όπως η ύπαρξη συρταριών, οι πόρτες με αυτόματη επαναφορά κλπ.
  • Επιλέξτε ακριβώς το ψυγείο που χρειάζεστε για τη συγκεκριμένη χρήση και όχι , απλά την «ευκαιρία» που θα βρεθεί μπροστά σας.
  • Επιλέξτε ένα καινούργιο ψυγείο έναντι ενός μεταχειρισμένου για το οποίο δεν μπορείτε να γνωρίζετε τη διαδρομή και τη χρήση του μέχρι τώρα.
  • Επιλέξτε ψυγεία με πιστοποίηση για την Ενεργειακή τους Κλάση.

‘Ολα τα παραπάνω, θα διασφαλίσουν την επένδυσή σας και θα αποτελέσουν τη βάση για τη σωστή λειτουργία μίας επιχείρησης μαζικής εστίασης. Από εκεί και πέρα, όμως η μεγιστοποίηση του όφελους για κάθε επιχείρηση περνά και από τις ορθές πρακτικές μέσα στην κουζίνα αλλά και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Πηγή:  inomak.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δέκα μεγάλα μυστικά για τον τούρκικο καφέ

Taste and Hospitality

Mπλε κρασί: Η νέα τάση στην Οινοποιία

Taste and Hospitality

Οινοποιεία θρύλοι: Domaine Leroy και οι χρυσοί κανόνες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!