Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο επαγγελματικό φούρνο

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας μια δυνατή μνήμη μυρουδιάς φρεσκοψημμένου που μας χτύπησε στη μύτη καθώς ανεβαίναμε το στενό για το σπίτι και σκεφτήκαμε ότι χωρίς φούρνο και εκκλησία δεν στέκεται χωριό στην Ελλάδα. Κι έπειτα ο «φούρνος» με κάθε του έννοια είναι συνδεδεμένος με τόσα πολλά… Ο θρύλος με τη λαλιά της δεκοχτούρας που μετράει ξανά και ξανά τα ψωμιά και τα βγάζει 18, τα προζύμια στα κατώγια των φούρνων που ξεκουράζονται δίπλα στα κρεμασμένα κεφαλοτύρια και τις πιπεριές, τυλιγμένα με κουβέρτες για να τα παραφουσκώσει η μαγιά μέσα τους…

Πόσες πίτες, σταφιδόψωμα, λαδόψωμα αλλά και μελόψωμα, σιροπιαστά βουτυράτα, μπισκότα που θα βουτήξουν στο γάλα των παιδιών, Χριστούγεννα με χοντροκομμένο αμύγδαλο στο κέντρο του κουραμπιέ, γεμίζουν τις αναμνήσεις μας… Όλα θα περάσουν μέσα από τη ζεστή αγκαλιά του φούρνου. Ο πολυσυζητημένος φούρνος λοιπόν αυτός διαχωρίζεται σε κατηγορίες που εξυπηρετούν την καθεμιά γεύση ξεχωριστά. Παρακάτω θα εμβαθύνουμε σ’ αυτές ακριβώς τις κατηγορίες.

Διάκριση φούρνων: Οι φούρνοι διακρίνονται σε ηλεκτρικούς και αερίου.

Διακρίνονται επίσης σε αερόθερμους ή με στατικό ηλεκτρισμό ακόμη και grill μπορεί να διαθέτουν ταυτόχρονα. Στους αερόθερμους ο αέρας κυκλοφορεί ομοιόμορφα μέσα στον φούρνο και μάλιστα σε ορισμένους, ο αέρας κάνει και αντίστροφη κυκλοφορία γι ακόμη πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. Επίσης κάποιοι διαθέτουν Boiler Steamer ή Direct steam-η δυνατότητα αυτή μπορεί να ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις μαγειρέματος αναζωογονώντας το προϊόν.

Μια άλλη διάκριση είναι εκείνη των φούρνων σνακ που το μέγεθός τους προορίζεται για μικρές ποσότητες σφολιατοειδών και όχι μόνο.

Φούρνοι μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής σημαίνει μεγαλύτεροι φούρνοι σε μέγεθος και ισχύ και αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν φούρνοι που η απόδοσή τους διατηρεί πραγματικά την απόλυτη γεύση και το άρωμα της γαστρονομικής σας δημιουργίας.

Μια άλλη δυνατή κατηγορία φούρνων είναι: οι φούρνοι πίτσας. Οι συγκεκριμένοι φούρνοι λειτουργούν με πυρόπλακα, έχουν διάφορες διαστάσεις ανάλογα με την ποσότητα πίτσας που θέλετε να ψήσετε ταυτόχρονα. Ρυθμιζόμενη θερμοκρασία υπάρχει τόσο στους διαφορετικούς θαλάμους όσο και πάνω-κάτω στους πολλαπλούς ή μονούς φούρνους πίτσας.

Άλλη κατηγορία, φούρνοι μικροκυμάτων: Υπάρχουν εκείνοι με τη γνωστή περιστρεφόμενη βάση, υπάρχουν όμως κι εκείνοι με κεραμική βάση και μάλιστα με διπλή επίστρωση για ομοιόμορφη θερμότητα. Εκτός από αυτούς, θα βρείτε και φούρνους μικροκυμάτων με grill για μια ακόμη επιλογή ψησίματος εκτός της απόψυξης κτλ.

Μια τελευταία κατηγορία είναι η στόφα. Ανθεκτικές, συμπαγείς, οι στόφες διατηρούν τη θερμοκρασία του προϊόντος σταθερή κι είναι φτιαγμένες για να συμπληρώνουν ουσιαστικά τη δουλειά του σεφ, εσωκλείοντας το έτοιμο προϊόν πανέτοιμο για service ανά πάσα στιγμή.

Τρόποι λειτουργίας

Θερμός αέρας
Ο θερμός αέρας στους φούρνους προέρχεται από έναν ανεμιστήρα που βρίσκεται στην πλάτη του φούρνου και μεταφέρει τον θερμό αέρα παντού ενώ διατηρεί πολύ σταθερή τη θερμοκρασία. Είναι η περίπτωση που μπορούμε να βάλουμε τις λαμαρίνες σε οποιοδήποτε ύψος στον φούρνο μας προσδοκώντας την ίδια απόδοση.

Αντιστάσεις
Πρόκειται για τα θερμαντικά στοιχεία που βρίσκονται στο επάνω και στο κάτω μέρος του φούρνου τα οποία θερμαίνονται και μεταφέρουν τη θερμοκρασία στον φούρνο. Αυτός είναι ο τρόπος εψήσεως που λέμε κοινώς: πάνω-κάτω, οι γνωστές δηλαδή: αντιστάσεις.

Grill-Maxi Grill
Η λειτουργία grill του φούρνου είναι ουσιαστικά το ροδοκοκκίνισμα του προϊόντος ή το λιώσιμο του τυριού προμαγειρεμένων γευμάτων κτλ. Δεν επηρεάζεται το εσωτερικό κι είναι ιδανικό για επίπεδα φαγητά όπως πριζόλες, παϊδάκια, ψάρια κτλ.

Κάποιοι φούρνοι έχουν και λειτουργία Maxi Grill με κυκλοφορία αέρα το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να ψήσουν δίνοντας αυτήν την λαχταριστή όψη του ροδοκοκκινίσματος και μάλιστα αν τοποθετήσετε κοτόπουλο ή κυνήγι πάνω στη σχάρα θα έχετε ένα αποτέλεσμα που αγγίζει εκείνο της ψησταριάς. Συμβουλευτικά τοποθετήστε από κάτω ένα ταψί για την περισυλλογή του ζωμού και των υγρών.

Ατμός
Πρόκειται για μια καινοτόμο λειτουργία που «υπόσχεται» ζουμερό φαγητό που διατηρεί την φυσική γεύση και τα συστατικά του, προσθέτοντας υγρασία στο προϊόν που ψήνετε. Μια λειτουργία που διαθέτουν οι επαγγελματικοί σύγχρονοι φούρνοι.

Ξεπάγωμα
Το λέει κι η λέξη και συνήθως γι αυτό χρησιμοποιούνται οι φούρνοι μικροκυμάτων. Φυσικά στους συγκεκριμένους φούρνους μπορείτε μαγειρέψετε και μάλιστα λόγω του μικρού χρόνου κατά τον οποίον ετοιμάζεται το φαγητό, δεν επηρεάζεται η θρεπτική αξία του. Λαχανικά, αυγά, ποπ κορν ακόμη και να αποκρυσταλλώσετε το ζαχαρωμένο μέλι μπορείτε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Καθαρισμός Φούρνου

Κι αφού τα Κυριακάτικα γιουβέτσια έχουν μοιραστεί στις παραγγελίες των θαμώνων έχει έρθει η ώρα του καθαρισμού… Η αφαίρεση καμένων υπολειμμάτων είναι ένας σκληρός αντίπαλος. Γι αυτό η σύγχρονη τεχνολογία έχει προνοήσει με συστήματα αυτόματου καθαρισμού των εσωτερικών επιφανειών με ελάχιστη προσπάθεια. Οι λειτουργίες με τις οποίες πετυχαίνετε κάτι τέτοιο είναι:

  • Η εσωτερική επιφάνεια υψηλής αντοχής
  • Full inox κατασκευές
  • Η εσωτερική επιφάνεια της πόρτας είναι από διπλό κρύσταλλο
  • Ειδικές επιστρώσεις στο πίσω μέρος με δυνατότητα αυτοκαθαρισμού
  • Πυρόλυση: πρόκειται για τον αυτόματο καθαρισμό του θαλάμου σε υψηλές θερμοκρασίες
  • Υδρόλυση: πρόκειται για τον αυτόματο καθαρισμό του θαλάμου με χρήση νερού.

Οι σύγχρονοι επαγγελματικοί φούρνοι έχουν φροντίσει για την ασφάλεια την δική σας και της επιχείρησής σας

Διαθέτουν αποθήκευση προγραμμάτων εψήσεως κι αρκετά βήματα ανά πρόγραμμα, αυτόματη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση αν η διάρκεια λειτουργίας υπερβεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο, πλήκτρο κλειδώματος ασφαλείας της συσκευής για να μην τεθεί σε λειτουργία από λάθος, χαμηλής θερμοκρασίας εξωτερικό κρύσταλλο πόρτας η οποία είναι καλυμμένη με πολλαπλές στρώσεις θερμομονωτικών κρυστάλλων, πάγωμα θαλάμου, εσωτερικό φωτισμό για να ελέγχετε καλύτερα τη διαδικασία εψήσεως.

Βοηθητικά στοιχεία που αξίζει να διερευνήσετε: 

Θερμόμετρα για ψητά. Είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ατσάλι που σας επιτρέπει την μέτρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κρέατος για να κάνετε τους λεπτούς χειρισμούς μαγειρικής που προτιμάτε.

Θερμόμετρα φούρνου. Με μεγάλη πλακέτα για εύκολη ανάγνωση, από ανοξείδωτο ατσάλι που προσφέρουν τη δυνατότητα να το κρεμάσετε μέσα στο ράφι του φούρνου.

Χρονόμετρα φούρνου: Ψηφιακά χρονόμετρα κουζίνας για λεπτομερή ρύθμιση των κινήσεών σας. Διαθέτουν ρύθμιση λεπτών και δευτερολέπτων και κουμπί μέτρησης χρόνου για παύση και συνέχιση του χρόνου μέτρησης.

Ενεργειακή Κλάση: Η υψηλότερη ενεργειακή κλάση ισούται με χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: stockhousecenter.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!


  

Related posts

Οι ώρες της μέρας που δεν πρέπει να πίνεις ποτέ νερό

Taste and Hospitality

Αλκοολούχα ποτά: Ποια έχουν τις λιγότερες και ποια τις περισσότερες θερμίδες;

Taste and Hospitality

Όταν το εστιατόριο γίνεται οικογενειακή υπόθεση!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!