Γεύσεις Ποτά

Τα ποτά της… ποτοαπαγόρευσης – Συνταγές

Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική του ’20 και του ’30, απαγορευόταν δια νόμου η παραγωγή, εμπορία και πώληση αλκοόλ. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των «blind pigs» και των «blindtigers» (μέρη όπου σέρβιραν παρανόμως αλκοόλ) και τη σπιτική παραγωγή του βασικότερου συστατικού των κοκτέιλ της εποχής, του gin. Ποια ήταν τα γνωστότερα κοκτέιλ που σέρβιραν όμως, εκείνη την περίοδο;

Το σπιτικό gin όμως, ή αλλιώς «το gin της μπανιέρας» -αφού ήταν αυτοσχέδιο και πολύ χαμηλής ποιότητας- ήταν η βάση για τα περισσότερα κοκτέιλ και ήταν απαραίτητο να καμουφλαριστεί η κακή του γεύση με γλυκαντικά, χυμούς και ό,τι άλλο μπορεί να απαρτίζει και να βελτιώνει τη γεύση ενός κοκτέιλ, προκειμένου να καταναλωθεί.

Η ποτοαπαγόρευση έληξε επίσημα το 1933, αλλά άφησε πίσω της πολλά κοκτέιλ, που επανέρχονται στη μόδα σιγά σιγά μαζί με στέκια εμπνευσμένα από την εποχή εκείνη. Και επειδή είναι σίγουρο ότι έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, δοκιμάστε τις γνώσεις του αγαπημένου σας barman, ζήστε λίγο σαν τον… Great Gatsby και τον Don Draper και την επόμενη φορά που θα βγείτε, μην πιείτε άλλο ένα mojito, αλλά κάτι διαφορετικό, όπως ένα bee’s knees.

Και μην ξεχνάτε, αν αυτά τα κοκτέιλ καταναλώνονταν με μεγάλη απόλαυση τότε, που το gin είχε τη γεύση ληγμένου φαρμάκου, φανταστείτε τώρα, με το καλό gin, πόσο πιο απολαυστικά θα είναι…

Mary Pickford

Τιμώντας μία από τις πρώτες star του παλιού Hollywood, δημιουργήθηκε το Mary Pickford, από το όνομα της γνωστής ηθοποιού. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με θρυμματισμένο πάγο τα εξής:

1 1/2 μεζούρα λευκό ρούμι

1 μεζούρα φυσικό χυμό ανανά

1/2 κ.γ. γρεναδίνη

1/2 κ.γ. λικέρ maraschino

Και πριν το σερβίρετε μην ξεχάσετε να προσθέσετε ένα κερασάκι maraschino.

Bacardi Cocktail

Για τους ειδικούς, το Bacardi Cocktail ήταν τότε ό,τι είναι σήμερα το κοκτέιλ Cosmopolitan στο Manhattan. Και όσοι είχαν την οικονομική άνεση, πετάγονταν μια βόλτα στην Κούβα για να το γευτούν με αληθινό ρούμι. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με θρυμματισμένο πάγο τα εξής:

1 1/2 μεζούρα λευκό ρούμι

1/2 μεζούρα χυμό lime

3 σταγόνες γρεναδίνη

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι martini.

Colony Cocktail

Το speakeasy Colony στη Νέα Υόρκη ήταν το στέκι των αριστοκρατών Ολλανδών Βάντερμπιλτς και του βασιλικού οίκου των Άγγλων Ουίνδσορ, οπότε το κοκτέιλ του Colony να ξέρετε έχει πολύ «υψηλή» καταγωγή. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με θρυμματισμένο πάγο τα εξής:

1 1/2 μεζούρα gin

3/4 μεζούρας φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ

2 κ.γ. λικέρ maraschino

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι martini.

Barbary Coast

Ένα από τα λιγοστά κοκτέιλ του ιστορικού Savoy είναι το τολμηρό Barbary Coast, που συνδυάζει τολμηρά whiskey με gin. Για να το φτιάξετε προσθέστε σε θρυμματισμένο πάγο τα εξής:

¾ μεζούρας whiskey

¾ μεζούρας gin

¾ μεζούρας λικέρ Crème de Cacao

¾ μεζούρας κρέμα γάλακτος

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο και ψηλό ποτήρι.

Whiskey Old-Fashioned

Το Old-Fashioned ήταν διάσημο και πριν, αλλά και μετά την ποτοαπαγόρευση. Διάσημο βέβαια, παραμένει και σήμερα, αφού είναι το αγαπημένο κοκτέιλ του Don Draper των Mad Men… Υλικά παρασκευής:

1 ½ μεζούρα whiskey ή Bourbon

2 σταγόνες Angostura

1 κύβος ζάχαρη

1 φέτα λεμόνι

Διαλύστε τον κύβο ζάχαρης με ελάχιστο νερό και δυο σταγόνες Angostura σε ένα χαμηλό ποτήρι. Προσθέστε την 1 1/2 μεζούρα whiskey ή bourbon, και ανακατέψτε ελαφρώς. Στο τέλος συμπληρώσετε με 2-3 παγάκια, ανακατέψτε ξανά, στύψτε μια φέτα λεμόνι και μετά ρίξτε τη μέσα στο ποτό. Αφήστε το μίγμα να «κάτσει» για 2 λεπτά και μετά σερβίρετε σε ποτήρι του whiskey.

French 75

Με το όνομα ενός πυροβολικού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το French 75 είναι ένα από καλύτερα κοκτέιλ, που υπάρχουν με βάση την σαμπάνια. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με θρυμματισμένο πάγο τα εξής:

1 ½ μεζούρα gin ή κονιάκ

½ μεζούρα φρέσκο χυμό λεμόνι

¾ μεζούρας σιρόπι

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε ποτήρι σαμπάνιας και στο τέλος, προσθέστε 2 μεζούρες παγωμένη σαμπάνια.

Sidecar

Το ποτό που πήρε την ονομασία του από τον στρατιωτικό που του άρεσε πάντα να τον μεταφέρουν στο μπαρ με καρότσα μοτοσυκλέτας (Sidecar), θα ήταν σίγουρα από τα «σκληρά» ποτά και όχι κάτι ελαφρύ. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με θρυμματισμένο πάγο τα εξής:

1 ¼ μεζούρα κονιάκ

½ μεζούρα Cointreau

¾ μεζούρας φρέσκο χυμό λεμόνι

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε ποτήρι martini με ζαχαρωμένο στόμιο.

12-Mile Limit

Κατά την ποτοαπαγόρευση, η κατανάλωση αλκοόλ επιτρεπόταν σε απόσταση 3 μιλίων από τις αμερικανικές ακτές. Χλευάζοντας αυτή τη διάταξη, παρασκευάστηκε και βαφτίστηκε αντιστοίχως το ποτό 3- Mile Limit. Όταν η διάταξη άλλαξε και αυξήθηκε στα 12 μίλια η απόσταση από τις ακτές, άλλαξε και η ονομασία του κοκτέιλ… Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά σε παγωμένο shaker τα εξής:

1 μεζούρα λευκό ρούμι

½ μεζούρα whiskey

½ μεζούρα brandy

½ μεζούρα γρεναδίνη

½ μεζούρα φρέσκο χυμό λεμονιού

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε ποτήρι martini.

Bee’s Knees

Η φράση «bee’s knees» στα Roaring 20s σήμαινε κάτι το εξαιρετικό. Άρα η προσθήκη λεμονιού και σιροπιού από μέλι έκαναν μάλλον, καλή δουλειά στην «κάλυψη» της κακής γεύσης του gin. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με πάγο τα εξής:

1 ½ μεζούρα gin

¾ μεζούρας σιρόπι από μέλι

1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμόνι

Για νια φτιάξετε το σιρόπι μελιού, ανακατέψτε ίσα μέρη μέλι και νερό, μέχρι να διαλυθούν καλά. Αφού ανακατέψετε όλα τα υλικά μαζί, στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι martini και γαρνίρετε με μια φέτα λεμόνι.

Scofflaw

Scofflaw στην αργκό του ‘20, σημαίνει εκείνος που επανειλημμένα παραβιάζει το νόμο. Και το 1924 ήταν που καθιερώθηκε από τους πολέμιους του αλκοόλ, σαν υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τους παράνομους πότες. Οι πότες όμως, αντιδραστικοί όπως ήταν, από αυτό το παρατσούκλι δημιούργησαν ένα ακόμα κοκτέιλ. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με πάγο τα εξής:

1 μεζούρα whiskey

1 μεζούρα vermouth

¾ μεζούρα γρεναδίνη

1 σταγόνα Angostura

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι martini και γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκάλι.

Southside

Το αγαπημένο ποτό του Al Capone και των φίλων του ήταν ένα από τα καλύτερα και πιο πετυχημένα της περιόδου. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε πολύ καλά σε ένα shaker τα εξής:

2 μεζούρες gin ή λευκό ρούμι

Το χυμό ενός λεμονιού

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. φρέσκα φύλλα μέντας

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ψηλό ποτήρι με πάγο.

Tuxedo #2

To Tuxedo #2, δημιουργήθηκε όχι στην ποτοαπαγόρευση, αλλά στα τέλη του 1800. Το 1920 αναβίωσε και με το συνδυασμό vermouth και gin, νοείται ως ο «ξάδερφος» του Martini. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά σε ένα shaker με παγάκια τα εξής:

1 ½ μεζούρα vermouth

1 ½ μεζούρα gin

¼ κγ. λικέρ maraschino

¼ κγ. λικέρ αψέντι

2 σταγόνες bitters

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι martini και γαρνίρετε με ένα κερασάκι maraschino.

Dubonnet Cocktail

Το Dubonnet Cocktail αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’30, που ήταν και η δύση της ποτοαπαγόρευσης (1933). Το Dubonnet είναι κόκκινο κρασί με αρωματικά βότανα και αυτό είναι το στοιχείο στο συγκεκριμένο κοκτέιλ, που αναλαμβάνει να καλύψει κι αυτό την κακή ποιότητα του gin. Για να το φτιάξετε ανακατέψτε καλά με παγάκια τα εξής:

1 ½ μεζούρα gin

¾ μεζούρας κρασί Dubonnet

Στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι martini και γαρνίρετε με φλούδα από λεμόνι.

Ανθή Παπαγεωργίου

 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

   

Related posts

Γιατί ποτό και τσιγάρο πάνε μαζί; – Οι επιστήμονες απαντούν…

Taste and Hospitality

Κουνέλι με δεντρολίβανο και σάλτσα μουστάρδας

Taste and Hospitality

Φτιάξε αυτό το τσάι και κοιμήσου στο πι και φι

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!