Γεύσεις Παρουσίαση

“Νονός” σκέτη μαφία και στη μαγειρική! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην οσκαρική επιτυχία του Φράνσις Φορντ Κόπολα “Ο Νονός I”, ο εκπληκτικός Μάρλον Μπράντο στο ρόλο του Δον Βίτο Κορλεόνε έχει πάντα δίπλα του τον παλιό καλό του φίλο, Πίτερ Κλεμέντζα, όπως αναφέρει το olive.gr σε πολύ καλό αφιέρωμα γαστρονομίας που θα ακολουθήσει.

clemenza-making-sauce

Ο τσουμπωτός, λοιπόν και αξιαγάπητος Κάπο (υψηλόβαθμο μέλος της μαφιόζικης οικογένειας), μαθαίνει στον Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο) πώς να φτιάχνει τη σωστή κόκκινη σάλτσα για κεφτέδες με μακαρόνια. Γιατί στους κύκλους της μαφίας όλα πρέπει να γίνονται σωστά, με σειρά και οργάνωση, ακόμα και τα κόκκινα κεφτεδάκια! Μήπως να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε κι εσείς;

italian-meatballsedited

Ιταλικοί κεφτέδες σε κόκκινη σάλτσα, με μακαρόνια και μπόλικη παρμεζάνα

Υλικά (για 4 άτομα)
1 πακέτο ή (λίγο παραπάνω) μακαρόνια Νο6 ή Νο5
1 κρεμμύδι μεγάλο, σε κυβάκια
120γρ. μπέικον, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
8-10 κλαδάκια θυμάρι (δεμένα μαζί σε μπουκετάκι σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής)
4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή από κύβο
2 φλιτζάνια νερό
2 κονσέρβες ξεφλουδισμένα ντοματάκια ολόκληρα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κομμάτι παρμεζάνα (το εξωτερικό κομμάτι που δεν τρώγεται, το εσωτερικό το κρατάτε για τρίψιμο)

Διαδικασία
Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να βγάλει το περισσότερο λίπος του. Βγάζετε το ψημένο μπέικον με τρυπητή κουτάλα και το κρατάτε για αργότερα. Αφήνετε στην κατσαρόλα δύο κουταλιές της σούπας λίπος και πετάτε το υπόλοιπο. Ρίχνετε μέσα δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, κατόπιν το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε την πάστα ντομάτας και τη σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τις ντομάτες, το ζωμό κοτόπουλου και το νερό. Τέλος, τη ζάχαρη και το κομμάτι παρμεζάνας (εξωτερική φλούδα).
Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 1 ώρα περίπου. Η σάλτσα θα πρέπει να μειωθεί σε όγκο κατά 20%.
Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάτε το κομμάτι παρμεζάνας και τα κλαδάκια θυμάρι. Με ραβδομπλέντερ ή σε multi σε δόσεις ή σε μπλέντερ χτυπάτε τη σάλτσα να λιώσει και να γίνει απαλή. Ρίχνετε ξανά το μπέικον στη σάλτσα. Την κρατάτε στην άκρη μέσα στην κατσαρόλα. Έτοιμη!

godfather-meatball-recipeedited

Για τα κεφτεδάκια
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500γρ. χοιρινό κιμά άπαχο
1 φλιτζάνι χοντρά ψίχουλα ψωμιού μπαγιάτικου, αποξηραμένα
½ φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι παρμεζάνα καλής ποιότητας τριμμένη
1 φλιτζάνι μεγάλα φύλλα βασιλικού, πλυμένα, στραγγισμένα
1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκο μαϊντανό, πλυμένα, στραγγισμένα
2 κουτ. σούπας φύλλα θυμάρι φρέσκο
½ φλιτζάνι χοντροκομμένο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα αβγά
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Αποξηραίνετε τα ψίχουλα του ψωμιού αφήνοντάς τα όλη νύχτα να ξεραθούν ή τα ψήνετε στο φούρνο στους 250C για 30 λεπτά. Τα χτυπάτε στο multi να κοπούν και να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε να μουλιάσουν με το γάλα για 5 λεπτά.
Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το βασιλικό, το μαϊντανό και το θυμάρι σε μίξερ πολυκόφτη και τα ψιλοκόβετε. Μην πολτοποιηθούν όμως. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά σε ένα μπολ με τα δύο είδη κιμά, μαζί με την παρμεζάνα και ανάλογο αλάτι και πιπέρι (ίσως χρειαστεί λιγότερο αλάτι, επειδή η παρμεζάνα είναι ήδη αλμυρή). Στύβετε τα ψίχουλα να φύγει το περιττό γάλα και τα ρίχνετε στο μπολ με τον κιμά. Προσθέτετε τα αβγά και ανακατεύετε με τα χέρια πολύ καλά. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Με βρεγμένα χέρια πλάθετε κεφτεδάκια με διάμετρο 1,5εκ. Σε ένα πολύ καλό αντικολλητικό τηγάνι, που έχετε ζεστάνει λίγο ελαιόλαδο ίσα να καλύπτει τον πάτο του, ροδίζετε τα κεφτεδάκια σε δόσεις από όλες τις πλευρές. Κατόπιν, τα ακουμπάτε σε ταψί και τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζετε αν θέλετε μερικά ιταλικά λουκάνικα πικάντικα σε ροδέλες και τα προσθέτετε μαζί με τους κεφτέδες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου να αναμιχθούν όλες οι γεύσεις.
Στο μεταξύ βράζετε μακαρόνια ακολουθώντας οδηγίες στη συσκευασία τους al dente όμως (να κρατάνε). Με πιρούνα για ζυμαρικά τα πιάνετε και τα ρίχνετε απευθείας στην κατσαρόλα με τα κεφτεδάκια. Το νερό που θα πέσει μαζί τους θα κάνει τη σάλτσα σας ακόμα πιο βελούδινη. Ανακατεύετε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά. Τα ζυμαρικά θα απορροφήσουν τη σάλτσα και δεν θα κρατάνε πια, απορροφώντας όλες τις γεύσεις και τα αρώματα. Μοιράζετε σε πιάτα και πασπαλίζετε με όση παρμεζάνα θέλετε.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Και τη σκηνή με τον Πίτερ Κλεμέντζα εν δράσει μαγειρική…


Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Photos Photiades: Επενδύει στη μικροζυθοποιία Siris Microbrewery

Taste and Hospitality

Η Tesla έχει τη δική της τεκίλα με άρωμα ξηρών φρούτων και παλαίωση 15 μηνών

Taste and Hospitality

Γρήγορη, καλοκαιρινή σπιτική λεμονάδα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!