Διοίκηση Πρόσωπα

Λοράν Πονσό: Ο… επίμονος οινοποιός και το κυνήγι των «fake» κρασιών

Ο Γάλλος που «ξεσκέπασε» την μεγαλύτερη απάτη στις δημοπρασίες ακριβών οίνων και κυνήγησε τον Ρούντι Κουρνιάουαν, έναν νεαρό που πλάσαρε εκατοντάδες πλαστά κρασιά σε γνωστούς συλλέκτες

Ο Λοράν Πονσό δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που ήρθε στα χέρια του ο κατάλογος της δημοπρασίας σπάνιων κρασιών, που περιείχε και κάποιες φιάλες Clos De La Roche από το οικογενειακό κτήμα στην Βουργουνδία. Κοιτώντας προσεχτικά τις φιάλες που δημοπρατούνταν, κατάλαβε αμέσως ότι ήταν πλαστές, από την ημερομηνία εμφιάλωσης -αναγραφόταν το έτος 1929- αφού την συγκεκριμένη χρονιά το Domaine Posnsot δεν είχε καν αρχίσει να εμφιαλώνει τα κρασιά του.

Το έκανε για πρώτη φορά ο παππούς του Λοράν το 1934 και έτσι ο εγγονός του, αυτός ο γκριζομάλης σοφιστικέ τύπος, ο μεγαλωμένος μέσα στα αμπέλια και «άρρωστος» με την δουλειά του, αποφάσισε να δράσει άμεσα. Ήταν Απρίλιος του 2008, όταν πήρε το αεροπλάνο και πέταξε για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσει το «παρών» στη δημοπρασία της 25ης Απρίλίου, στο εστιατόριο Cru του Μανχάταν.

Οι 22 φιάλες που υποτίθεται προέρχονταν από το περιώνυμο κτήμα του Λοράν Πονσό, θα απέφεραν ένα ποσό άνω των 550.000 ευρώ στον οίκο δημοπρασιών. Ο Πονσό πήρε την θέση του και, λίγα λεπτά πριν αρχίσουν τα χτυπήματα από αδημονούντες συλλέκτες, σηκώθηκε και, αφού συστήθηκε, απαίτησε να αποσυρθούν τα κρασιά του, λέγοντας ότι είναι πλαστά και έχει τις αποδείξεις γι’ αυτό. Ήταν μια δημοπρασία που έμεινε αξέχαστη σε όλους, αφού η εμπλοκή του Γάλλου «μάγου» από την Βουργουνδία, στάθηκε η αρχή για να ξεσκεπαστεί μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον χώρο των δημοπρασιών οίνου.

laur2
laur1

Ο επίμονος οινοποιός

Εμπνευστής της ο Ρούντι Κουρνιάουαν, ένας νεαρός από την Ασία που εμφανίστηκε σαν… κομήτης στον χώρο των δημοπρασιών, έχοντας ένα πολύ καλό ατού και χρήματα να ξοδεύει. Οι γευστικοί του κάλυκες μπορούσαν να ανακαλύψουν σχεδόν οποιοδήποτε κρασί του κόσμου, προσόν που αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ιδανικό για τον νεαρό Ασιάτη.

Όταν είπε σε μια συγκέντρωση συλλεκτών ότι έχει στην κατοχή του μια mαgnum 6λιτρη φιάλη La Tache του 1962 από το Domaine de la Romanee-Conti, κάποιοι κόντεψαν να λιποθυμήσουν. Η τιμή του, κοντά στα 140.000 ευρώ, προσεγγίζει αυτήν μιας Porche Carrera, είναι ένα από τα πλέον σπάνια κρασιά στον κόσμο και σχεδόν αδύνατο να βρεθεί έστω και ένα μπουκάλι του, γεγονός που εκτόξευσε την φήμη του Ρούντι Κουρνιάουαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Το ντοκιμαντέρ «Ξυνά σταφύλια» σκιαγραφεί ανάγλυφα την διαδρομή του προς την κορυφή, αλλά και την πτώση του, όταν συνελήφθη από το FBI μέσα στο σπίτι του. Εκεί όπου κατασκέυαζε πλαστά κρασιά διάσημων οίκων, τα οποία πουλούσε σε δημοπρασίες, αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι να εμφανιστεί ο Λοράν Πονσό, ο επίμονος οινοποιός. Χάρη στον Γάλλο, η απάτη του Ρούντι έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και δεκάδες συλλέκτες που έιχαν αγοράσει χωρίς δεύτερη σκέψη τα κρασιά του έχασαν τον ύπνο τους. Ένας από αυτούς είχε δώσει πάνω από 500.000 δολάρια για δύο magnum φιάλες Chateaux Petrus του 1948, που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ πριν στην αγορά.

Αισθητήρες στον φελλό!

Πολύ αργότερα έμαθε ότι το Chateaux Petrus εμφιάλωσε για πρώτη φορά το κρασί του σε magnum φιάλη το 1952, κι εκείνο το βράδυ πιθανότατα έκλαψε πικρά, όχι όμως για τα λεφτά που έδωσε. Έκλαψε, γιατί διαλύθηκε ο μύθος της κατοχής από τον ίδιο ενός πολύ σπάνιου κρασιού, το οποίο όμως δεν υπήρξε ποτέ -κι αυτό είναι ένα αίσθημα οδύνης που μόνο οι συλλέκτες μπορούν να αντιληφθούν.

Ο Πονσό από την άλλη, επέστρεψε στην Γαλλία, εκεί όπου ευνέχισε να κάνει την δουλειά του στους αμπελώνες του κτήματος που βρίσκονται γύρω από τα χωριά Γκερβέ Σαμπερτάν, Μορέ Σεν Ντενί και Σαμπόλ Μουζινί.

Το 2017, ως ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισε να αφήσει το Domaine Ponsot στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και να ξεκινήσει κάτι καινούργιο, αποκτώντας επτά εκτάρια στην περιοχή. Μετά από δύο χρόνια, τα κρασιά που φέρουν το όνομά του -Laurent Ponsot- κυκλοφόρησαν επιτέλους στην αγορά (ήρθαν και στην Ελλάδα), ενώ συζητιούνται ήδη όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά και για τις καινοτομίες.

Μία από αυτές είναι ο αισθητήρας που υπάρχει στον φελλό κάθε μπουκαλιού, ο οποίος, μόλις ανοιχτεί το κρασί, παίρνει ένα συγκεκριμένο χρώμα, μπλε για την ακρίβεια. Αυτό υποδηλώνει ότι το κρασί είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ, αν το χρώμα γίνει μαύρο, αυτό σημαίνει ότι το κρασί έχει αλλοιωθεί.

Αισθητήρας υπάρχει και στο κουτί που τοποθετούνται οι φιάλες, ο οποίος μετράει την θερμοκρασία κάθε τρεις ώρες και κατόπιν την αποθηκεύει, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να διαπιστώσει αν είχαν αποθηκευτεί σωστά με τον κωδικό QR, από το κινητό του τηλέφωνο.

Είναι και αυτό ένα απτό δείγμα της μανίας για τελειότητα που έχει ο Λοράν Πονσό, ο μάγος του οίνου από την Βουργουνδία που κυνήγησε ως δαιμόνιος ντετέκτιβ τον άνθρωπο που πλαστογράφησε τα κρασιά του.

Πηγή:protothema.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Χρονιά έντασης το 2022 για τους εξαγωγείς κρασιού με μεγάλες αυξήσεις τιμών

Taste and Hospitality

Η bartender Βάλια Μπέρδου και τα αγαπημένα της κοκτέιλ!(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Η χαμένη δόξα του… club sandwich και η «δικτατορία» του bao bun

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!