Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Rock Rose: Ίσως το πολυτιμότερο βότανο της Μεσογείου – Ποια τα ευεργετικά του οφέλη

Ο  Κίστος ή  Rock Rose όπως είναι γνωστός, είναι μικρός αειθαλής θάμνος. Ο βλαστός είναι πολύκλαδος, με πυκνούς αδένες, ύψους μέχρι 100 εκατοστά. Τα φύλλα είναι αντίθετα, παχιά, ρυτιδώδη. Τα άνθη είναι σαν μικρά τριαντάφυλλα, ροδόχρωμα εξ’ ού και το όνομα Ρόδον των Βράχων ή Rock Rose. Ανήκει στην οικογένεια των Κιστιδών (Cistaceae). Εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου και είναι κοινό στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Αυτοφύεται σε θαμνότοπους, κατά συστάδες, σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. H άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Αύγουστο.

Το Rock Rose (Κίστος ο Κρητικός) αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά βότανα που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι ιατροί/θεραπευτές Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης, Θεόφραστος και Γαληνός. Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα με τα ονόματα «κίσθος ο άρρην» όπως αναφέρει ο Θεόφραστος και «κίστος» ή «κίσσαρον» ή «κίσθαρον» του Διοσκουρίδη. Από το 400 π.Χ. συναντάται στη Βόρεια Αφρική και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου και αποτελεί φυτό συνηθισμένο στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Στην αρχαιότητα κατά τον καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας  Παν/μίου Αθηνών Κων. Δεμέτσο χρησιμοποιόνταν σε καρκίνους, κακοήθη σαρκώματα και όγκους του πρωκτού, και σε μορφή ελαίου σε όγκους της μήτρας και ρινικούς πολύποδες. Έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή, αντισηπτική δράση. Σήμερα γίνονται πειράματα για αντι – νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές ουσίες του φυτού in vitro (στο εργαστήριο).

Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας, (η σημαντικότερη ίσως φυσιογνωμία της αραβικής ιατρικής που έζησε στην Περσία (980-1037 μ.χ.), ο οποίος ασχολήθηκε εκτεταμένα με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναφέρει τη χρήση του λαδάνου για την αποσκλήρυνση του στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα.

Είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό

Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση (εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τελικά αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων).Ιδιαίτερη είναι η χρήση του σε φάρμακα, όσο αφορά την ανακούφιση του στομαχιού και γενικά του πεπτικού συστήματος.

Ο Κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιασδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σημαντική προστατευτική δράση για την υγεία του ανθρώπου.

Έρευνες έχουν δείξει πως προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού και παρατείνουν το μέσο όρο ζωής. Οι πολυφαινόλες αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης HDL και μειώνουν τα επίπεδα της λιπο-πρωτεΐνης LDL, της «κακής» χοληστερίνης, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που προκαλούν τη στεφανιαία νόσο. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων. Επίσης, έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Κατά τον ίδιο τρόπο περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού στον καρκίνο.

Είναι ένα υγιεινό βότανο που μπορείτε σε μορφή ροφήματος, σε κάψουλες αλλά και σε σπρέι να υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας προσφέροντας στον οργανισμό τα ευεργετικά του οφέλη.
Ιδιαίτερη είναι η χρήση του σε φάρμακα, όσον αφορά την ανακούφιση του στομαχικού και γενικά του πεπτικού συστήματος.

Είναι σήμερα παραδεκτό ότι το o Kίστος  είναι τρεις φορές πιο υγιεινός από όσο το πράσινο τσάι. Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών. Ισχυρότερος από τη βιταμίνη Ε και C σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν στο ίδρυμα Lefo Ahrensburg της Γερμανίας. Ο Κίστος περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών.

Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης κατά τον καθηγητή Claus Peter Siegers. Ο Κίστος βοηθά σε πολλές μυκητιασικές μολύνσεις κατά τον καθηγητή Frank Petereit. Καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως τα κολοβακτηριδίο και ελικοβακτηρίδιο και άλλες φλεγμονές. Περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι ο Κίστος έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης στους ιούς πτηνών (H7N7). Αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie (Ίδρυμα μοριακής ιολογίας»). Ο καθηγητής Stefan Ludwig στο Munster επισημαίνει ότι το καλύτερο πράγμα είναι, «ότι ο Κίστος δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που επηρεάζονται από τον ιό. Είναι φυσικό αντιικό, ο ιός δεν αναπτύσσει οποιοδήποτε σημάδι αντίστασης»

Είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό. Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβδανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση (εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τελικά αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων).

Η ρητίνη αυτή εκκρίνεται από τις αδενώδεις τρίχες των φύλλων και παρουσιάζει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και κυρίως αντιλευχαιμική δράση, η οποία μπορεί να συγκριθεί με καθιερωμένα φάρμακα των κατηγοριών αυτών, όπως είναι η αμπικιλλίνη και η καμπτοθεκίνη.

Εχει επιβεβαιωθεί η αντιοξειδωτική δράση του Cistus Creticus Το βότανο δρα ως στυπτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό αι αντιδυσεντερικό. Εχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τη διάρροια και τον πονόδοντο.

Για την νευροδερματίτιδα, οι δοκιμές από τον καθηγητή G. Weibling`s και του καθηγητού G. Wiese απέδειξαν ότι χάρη στον Κίστο η εμφάνιση του δέρματος βελτιώθηκε σε 61 από 95 ασθενείς που έπασχαν από νευροδερματίτιδα, πράγμα που αντιμετωπίστηκε χωρίς επιτυχία με άλλες αγωγές. Φαγούρα, ερεθισμένο δέρμα, νευροδερματίτιδα ακμή ο Κίστος τα ηρεμεί πολύ γρήγορα με πλύσεις:

Αρκεί να καθαρίσετε με το αραιωμένο τσάι (10g του τσαγιού σε 200ml του νερού αφού πρώτα το ζεστάνετε για περίπου 5 λεπτά) το δέρμα με ένα σφουγγάρι δύο φορές την ημέρα και αφήστε να στεγνώσει χωρίς ξέπλυμα. Επιπλέον να πιείτε τουλάχιστον ένα με δύο ποτήρι του τσαγιού Cistus ημερησίως, καλύτερα πριν από το πρόγευμα το πρωί. Η θεραπεία του δέρματος πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 4 έως 6 εβδομάδες. Οι πλύσεις με Κίστο συμπληρώνονται με την κατανάλωση του τσαγιού Κίστου (έως και ένα λίτρο καθημερινά όπως για την αποτοξίνωση). 

Από τον Κώστα Αργυρίδη – Boτανολόγο / Φυσικοπαθητικό

Tηλ επικοινωνίας: 99629140

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Bagel : Η γευστική απόλαυση με τη μακραίωνη ιστορία

Taste and Hospitality

Ο MR.Ζανέττος ιδρύει το Επισιτιστικό Ινστιτούτο Κύπρου “Αρχέστρατος”

Taste and Hospitality

Tα «βρώμικα» των παιδικών μας χρόνων – Γαριδάκια και πατατάκια των δεκαετιών ’80 – ’90 (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!