Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Γαστρονομικά ταξίδια στις αγορές του κόσμου

Σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου, οι κεντρικές αγορές αποτελούν σημείο αναφοράς αλλά και τόπο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Κυρίως, όμως, είναι ένα αέναο πανηγύρι γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Οι κεντρικές αγορές τροφίμων σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου στη σύγχρονη μορφή τους ξεκινούν να υπάρχουν από τον 15οαι. Οργανωμένοι χώροι με δική τους «νομοθεσία», πρακτικές κτιριακές εγκαταστάσεις και θεσμικούς ελέγχους. Τα πρώτα βήματα της οικονομίας της αγοράς, αλλά και του μάρκετινγκ του φαγητού είναι γεγονός.

Όπως είναι φυσικό, πιθανότατα αν κάποιος επισκεφθεί μια μεγάλη πόλη, δεν θα παραβλέψει μια επίσκεψη στα μουσεία ώστε να προλάβει να επισκεφθεί την κεντρική αγορά τροφίμων της. Όμως μια έστω σύντομη επίσκεψη στην αγορά θα έδινε στον επισκέπτη τη δυνατότητα να έχει μια άποψη της πόλης μακριά από την ομογενοποιημένη αντίληψη της σύγχρονης αγοράς, μακριά από «αλυσίδες» τροφίμων και κονσερβοποιημένες αντιλήψεις. Όλες οι ζωντανές πόλεις διαθέτουν πολύ σημαντικές δημόσιες αγορές τροφίμων και μέσα από αυτές μπορεί κανείς να μάθει πολλά για τους ντόπιους και τις συνήθειές τους.

DJEMAA EL-FNA – ΜΑΡΑΚΕΣ, ΜΑΡΟΚΟ

Η περίφημη κεντρική πλατεία του Μαρακές, γεμάτη «ζάχαρη και μπαχαρικά». Δεν είναι πασίγνωστη για την αρχιτεκτονική της ομορφιά, αλλά για την παρουσία των γητευτών φιδιών, των χαρτοριχτρών, των πιτσιρικάδων που δεν θα σας  αφήνουν να ησυχάσετε, αλλά και των δεκάδων καφενείων όπου μπορείτε να απολαύσετε τσάι με μέντα ή και τζίντζερ.Τα φαγητά είναι πραγματικά εξαίσια.

QUEEN VICTORIA MARKET – ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση αγορές σε όλη τη Γη. Στο μεγαλύτερο τμήμα της, δεν είναι στεγασμένη, ενώ το 50% της αγοράς είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα φρέσκα τρόφιμα. Πρόκειται ίσως για την πιο οργανωμένη και καθαρή αγορά στον κόσμο. Κάθε Κυριακή, η αγορά τροφίμων σταματά και η αγορά μετατρέπεται σε ένα χώρο γεμάτο από καφετέριες και υπαίθρια εστιατόρια με χιλιάδες επισκέπτες. Η αγορά της Μελβούρνης είναι χωρισμένη σε εξειδικευμένα τμήματα, με ιδιαίτερα σημαντικό εκείνο με τα βιολογικά προϊόντα από όλη την Αυστραλία.

MERCAT DE SANT JOSEP DE LA BOQUEIR – ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο αγαπημένος προορισμός των gourmet όλου του κόσμου, εξαιτίας της προβολής της ισπανικής κουζίνας και ιδιαίτερα της καταλανικής. Στεγάζεται σε κτίριο του 19ουαι. από σίδερο και γυαλί και βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από το Liceu, τη φημισμένη όπερα της Βαρκελώνης. Εδώ θα βρει κανείς κάθε είδους jamón, απίστευτη ποικιλία ψαρικών και τυριών και δεκάδες μικρά tapas bars για να δοκιμάσει τις πρώτες ύλες προς πώληση.

TSUKIJI MARKET – ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ

Οι άνθρωποι που λατρεύουν τις αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα σημαντικά πράγματα συμβαίνουν τη νύχτα – και η δημόσια αγορά του Τόκιο είναι πραγματικά ζωντανή από τις 2:00΄ το βράδυ μέχρι τις 7:00΄ το πρωί. Εδώ γίνονται οι περίφημες δημοπρασίες των τόνων, που ξεκινούν στις 5:30΄ τα ξημερώματα, ενώ μπορεί να βρει κανείς τα περισσότερα και πιο παράξενα «φρούτα» της θάλασσας από κάθε άλλη αγορά στη Γη, από τσούχτρες μέχρι μάγουλα πεσκανδρίτσας και αυγά αχινών albino. Χρονολογείται από τον 16οαι.

LA MERCED – ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, ΜΕΞΙΚΟ

Ένα τεράστιο συγκρότημα αυτόνομων κτιρίων στο κέντρο της πόλης με μεγάλες πλατείες ανάμεσά τους γεμάτες λιανοπωλητές. Εδώ μπορεί κανείς να βρει από φαγητό μέχρι έργα λαϊκής τέχνης, και παιχνίδια. Διατίθενται κυριολεκτικά εκατοντάδες ποικιλίες καυτερών πιπεριών, τα περίφημα nomales (φύλλα κάκτου), καλαμπόκι σε διαφορετικά χρώματα και δεκάδες ντόπια τυριά,. Ίσως το εντυπωσιακότερο στοιχείο, αυτής της αγοράς είναι τα έτοιμα φαγητά που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης, στα μικρά εστιατόρια ή στις πλανόδιες «κουζίνες» της αγοράς. Tacos, quesadillas, tamales, burritos, χοιρινό λίπος και εξωτικά φρούτα. Δυστυχώς, η αγορά κλείνει αρκετά νωρίς γι’αυτούς που θέλουν να την ευχαριστηθούν.

MARCHÉ INTERNATIONAL DE RUNGIS – ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ

Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη αγορά φρέσκων τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι, δίπλα στο αεροδρόμιο Orly, σε μια έκταση 232 εκταρίων. Το 2007, οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 8 δις ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 1,6εκατ.τον, φρέσκων τροφίμων και 33εκατ. μπουκέτα λουλουδιών. Στην αγορά λειτουργούν 1.300 εταιρίες εμπορίας τροφίμων, οι οποίες απασχολούν 12.000 και πλέον εργαζόμενους. Μαζί με τη Mercat de Sant Josep de la Boqueira της Βαρκελώνης αποτελούν τα σημαντικότερα γαστρονομικά κέντρα διακίνηση, τροφίμων στη Δύση.

KHAN AL KHALILI – ΚΑΙΡΟ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Γνωστή την εποχή της οθωμανικής κατοχής ως «τούρκικο παζάρι», η αγορά του Khan Al Khalili χρονολογείται από το 1382 και μαζί με την αγορά του Al Muski στα δυτικά της πόλης αποτελούν τα δύο κέντρα εμπορίου του Καΐρου. Είναι ίσως η μοναδική αγορά στη Μέση Ανατολή που επιτρέπει την παρουσία ξένων εμπόρων, γεγονός το οποίο φανερώνει και την ιστορική σπουδαιότητα της αγοράς. Εντυπωσιάζουν τα δεκάδες διαφορετικά μπαχαρικά, αλλά και τα είδη λαϊκής τέχνης, που πωλούνται στην αγορά.

QUINGPING FREE MARKET – ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ, ΚΙΝΑ

Μία τεράστια αγορά για επισκέπτες με αντοχές: Ζωντανοί σκορπιοί, χελιδονοφωλιές, διάφορα κομμάτια από τίγρεις, αλλά και κάθε άλλο κρέας. Εδώ όλα τρώγονται.

Σπάνιοι θαλάσσιοι οργανισμοί και τρόφιμα που ένας δυτικός δεν έχει ξανακούσει, δει ή γευτεί. Πιθανότατα, θα είστε ένας από τους ελάχιστους ξένους στην αγορά, ενώ κανένας δεν μιλάει άλλη γλώσσα από τα κινεζικά. Υπάρχουν 2.000 και πλέον μικρομάγαζα μέσα στην αγορά και άλλοι τόσοι περιφερόμενοι μικροπωλητές.

gastrotourismos.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ελλάδα: Εξαγωγές – Απώλειες καταγράφει το επιτραπέζιο σταφύλι

Taste and Hospitality

Οινοποιείο ΜΕΝΑΡΓΟΣ : Η χρύση Κουμανδαρία της Κύπρου

Taste and Hospitality

Ron Zacapa Centenario 23 Sistema Solera Rum

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!