Διοίκηση Τάσεις

Όταν η τέχνη συναντά τη γαστρονομία

Ο ερωτισμός είναι το πιο έντονο και βαθύ πάθος ενώ η γαστρονομία το πιο εκτεταμένο …Αν και τα δύο γίνονται από συνδυασμούς και συνδέσεις -σώματα και υλικά – στον Έρωτα οι συνδυασμοί είναι περιορισμένοι και η ευχαρίστηση τείνει να κλιμακώνεται σε μια στιγμή , ενώ στη γαστρονομία ο αριθμός των συνδυασμών είναι άπειρος . Η ευχαρίστηση στη γαστρονομία αντί να συγκλίνει πρός μια κλιμάκωση και συγκέντρωση , προπαγανδίζει τον εαυτό της , επεκτείνεται μέσω της γεύσης και της νοστιμάδας..

Η βιομηχανία του επισιτιστικού τομέα  έχει συμμετοχή όχι μόνο στην παραγωγή φαγητών  και υπηρεσιών. Το φαγητό ενός εστιατορίου , όπως όλα τα φαγητά, έχει μια αισθητική , ένα βαθμό τέχνης , ένα food style , όχι βέβαια τόσο ξεκάθαρο όπως η φωτογραφία, ή η εσωτερική διακόσμηση ή οι εφαρμοσμένες τέχνες αλλά το σίγουρο είναι  ότι οι σεφ ενδιαφέρονται σοβαρά για την τέχνη του εφήμερου έργου τους.

Η παραγωγή και η προετοιμασία ενός φαγητού πρέπει να ικανοποιεί 5 αισθήσεις

ΟΡΑΣΗ

ΜΥΡΩΔΙΑ

ΑΦΗ

ΓΕΥΣΗ

ΗΧΟΣ , ίσως  δεν είναι τόσο σημαντικός αλλά σίγουρα όμως σε κάποιες περιπτώσεις πχ  ενός σιγοψησίματος , τσιγαρίσματος  , έχει και αυτό την σημασία του.

Το θέμα είναι ότι το φαγητό περιλαμβάνει πολλές αισθητικές , αισθαντικές διαστάσεις περισσότερες από κάθε άλλη μορφή τέχνης ..

Η γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ουσιαστική ποιότητα της γεύσης, αλλά και την ελκυστική εμφάνιση. Μέσω της γαστρονομίας ένας σεφ ανακαλύπτει γεύσεις, αρώματα, αυθεντικά προϊόντα και νέες εμπειρίες με το στήσιμο των πιάτων.

Γενικότερα, γαστρονομία είναι η τέχνη της απόλαυσης εκλεκτής τροφής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η επιλογή και η παρασκευή της τροφής αλλά και η τέχνη της παρουσίασης του πιάτου.

Κάθε παρασκεύασμά ενός σεφ είναι ένα δημιούργημα τέχνης και φαντασίας στην σύγχρονη μαγειρική οι σεφ εκτός από καλοί μάγειρες γίνονται και καλλιτέχνες στο στήσιμο του πιάτου. Δικαίως λοιπόν, η γαστρονομία εντάσσεται στις δέκα καλές τέχνες !!!

Ο λευκός καμβάς ενός σεφ είναι ένα απλό άσπρο πιάτο που με αρκετή διάθεση, τέχνη, τεχνική και φαντασία μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έργο τέχνης.

Τεχνικές όπως ο κενός χώρος στο πιάτο, ο όγκος για να αποφευχθεί η επιπεδότητα, η χρήση λευκών πιάτων σε διάφορα σχήματα, η χρήση της δυναμικής γεωμετρίας, αντί της τυχαίας διάταξης και τέλος, η ζωγραφική είναι οι τεχνικές που ενισχύουν τις καλλιτεχνικές τάσεις ενός σεφ και με αυτές μπορεί με επιτυχία να απογειώσει το πιάτο του.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στο μέλλον το σούπερ μάρκετ θα έρχεται στο σπίτι σου

Taste and Hospitality

Αθλητικός τουρισμος: Θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη 10ετία

Taste and Hospitality

Μελέτη Cargill: Οι τύποι λίπων και λαδιών είναι ισχυροί παράγοντες εξέτασης της αγοράς

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!