Παρουσίαση Προιόντα

Aυτές είναι οι παρενέργειες από την Υπερβολική Κατανάλωση Λευκού Ψωμιού

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να μην τρώει ψωμί! Το ψωμί είναι το βασικό συνοδευτικό στα γεύματά μας και δεν λείπει ποτέ από κανένα τραπέζι. Ή μάλλον λάθος! Δεν αποτελεί μόνο το βασικό συνοδευτικό για το μεσημεριανό ή το βραδινό μας, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελεί την βασική μας τροφή. Για παράδειγμα, πόσοι από εσάς δεν τρώτε το πρωί μια με δυο (ή κάποιοι και περισσότερες) φέτες ψωμί με μαρμελάδα, μέλι ή μερέντα; Και κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετοί δεν τρώτε ενδιάμεσα στα γεύματα ένα τοστ;

Βέβαια, όπως θα γνωρίζετε ήδη, υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού με αρκετές διαφορές. Υπάρχει το λευκό ψωμί, το ψωμί ολικής άλεσης, το πολύσπορο, ψωμί με αλεύρι Ζέας, με προζύμι, με καλαμποκάλευρο. Κάποια από αυτά προάγουν την καλή υγεία μας και κάποια δυστυχώς την μπλοκάρουν. Βέβαια ακόμα και αν τρώτε το πιο υγιεινό ψωμί, χρειάζεται μέτρο.

Οι διαφορές στα είδη του ψωμιού προκύπτουν κυρίως στο αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Επίσης η σύσταση τους σε θρεπτικές ουσίες διαφέρει σε κάθε τύπου ψωμιού. Έχει αποδειχθεί ότι το λευκό ψωμί είναι το λιγότερο θρεπτικό από όλα τα είδη.

Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από άσπρο, επεξεργασμένο αλεύρι, είναι πλούσιο σε νάτριο, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αρκετή γλουτένη ενώ δεν περιέχει φυτικές ίνες. Έτσι παρόλο που είναι ίσως το πιο νόστιμο ψωμί από όλα τα είδη, δεν έχει καμία θρεπτική αξία, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπερβολική κατανάλωσή του θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετές δυσλειτουργίες στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί και οι διατροφολόγοι συνιστούν να αντικαταστήσουμε το λευκό ψωμί και όλα τα παράγωγά του με κάποιο από τα υπόλοιπα είδη που υπάρχουν και κυρίως με ψωμί ολικής άλεσης.

Βρήκαμε λοιπόν, τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση λευκού ψωμιού. Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να δούμε μερικές από αυτές;

1. Προκαλεί δυσκοιλιότητα

Το λευκό ψωμί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και δεν περιέχει φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ως γνωστών για να λειτουργήσει σωστά το πεπτικό σύστημα χρειάζεται φυτικές ίνες, τις οποίες και δεν πρόκειται να βρείτε στο λευκό ψωμί.

Αν, λοιπόν, θέλετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά, καλό θα ήταν να αποφύγετε το λευκό ψωμί και να το αντικαταστήσετε με ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

2. Αποσταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου

Το λευκό ψωμί δεν περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνες με αποτέλεσμα να απορροφάτε από τον οργανισμό πάρα πολύ εύκολα. Έτσι, τα επίπεδα του σακχάρου και ο γλυκαιμικός δείκτης να αυξάνονται δραστικά. Αυτή η απότομη αύξηση και αμέσως μετά η μείωση του σακχάρου έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάτε και να ψάχνετε τι θα καταναλώσετε έπειτα.

Για να αποφύγετε λοιπόν αυτές τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο καθώς περιέχουν πολλούς μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

3. Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το λευκό ψωμί ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση υπερβολικής ινσουλίνης στο αίμα και περισσότερη ζάχαρη στα κύτταρα. Εάν αυτό συμβαίνει συνέχεια τότε τα κύτταρα γίνονται πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα, να γίνεται με την πάροδο του χρόνου όλο και πιο δύσκολος ο έλεγχος των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα.

Εάν λοιπόν σας αρέσει το ψωμί και τρώτε πολύ θα πρέπει να τρώτε ψωμί ολικής άλεσης καθώς περιέχει φυτικέ ίνες που δεν ανεβάζουν τα επίπεδα τους σακχάρου στο αίμα και επίσης προκαλούν κορεσμό. Βέβαια χρειάζεται μέτρο. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι πιο υγιεινό το ψωμί ολικής άλεσης ότι μπορείτε να φάτε με το μεσημεριανό σας μια φραντζόλα!

4. Αύξηση βάρους

Το λευκό ψωμί δεν έχει φυτικές ίνες και θρεπτικές ουσίες. Αντίθετα περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες που όταν τους καταναλώνετε και έπειτα δεν τους καίει ο οργανισμός σε ενέργεια, τότε αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπος. Επιπλέον, οι απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου αφήνουν τον οργανισμό σας πεινασμένο με αποτέλεσμα να νιώθετε έντονα την ανάγκη για φαγητό.

5. Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Μπορεί το λευκό ψωμί να είναι πολύ νόστιμο, όμως έχει την τάση να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, σαν αυτούς που περιέχει το λευκό ψωμί, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κυρίως στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχει το λευκό ψωμί, αυξάνουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με συνέπεια την απότομη έκκριση ινσουλίνης. Η απότομη έκκριση ινσουλίνης μειώνει πολύ τα επίπεδα σακχάρου με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενός ορμονικού μηχανισμού που θα φέρει ξανά ισορροπία σε όλο τον οργανισμό. Όλη αυτή η διαδικασία, εάν επαναλαμβάνεται συχνά, προκαλεί μεταβολές στη διάθεση, άγχος, νεύρα, κόπωση και στο τέλος κατάθλιψη.

Πηγή: currentlytop.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λευκές ελιές: Σπάνια ποικιλία με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain)

Taste and Hospitality

Coca-Cola: Ανανεωμένη νέα πλατφόρμα μάρκας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!