Νέα Νεα της Αγορας

Ο υψηλότερος καταρράκτης της Κύπρου και η σχέση του με τη Σκωτία

Η Κύπρος διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τοπία που δύσκολα συναντάς όμοια τους. Σε αυτά συγκαταλέγονται και οι καταρράκτες της. Τρεχούμενα νερά, καταπράσινο τοπίο και ήχοι από πουλιά να σε γαληνεύουν. Ένας από αυτούς είναι ο καταρράκτης της Καληδονίας ή των Καληδονιών, όπως αλλιώς λέγεται.

Ο καταρράκτης της Καληδονίας και η σχέση του με τη Σκωτία

Το όνομα του ο καταρράκτης της Καληδονίας θεωρείται ότι το πήρε από τους Άγγλους. Για την ακρίβεια τους Σκωτσέζους. Η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένα μέρος στο οποίο έφταναν οι Άγγλοι. Όταν επισκέφτηκαν την συγκεκριμένη περιοχή, γύρω στο 1878, οι Άγγλοι και οι Σκωτσέζοι, δύο χιλιόμετρα περίπου βόρεια των Π. Πλατρών είδαν τον καταρράκτη, ο οποίος τους γοήτευσε. Θυμήθηκαν λέγεται τότε την πατρίδα τους. Τους θύμισε ο καταρράκτης τα φυσικά τοπία της χώρας από την οποία έφυγαν. Έτσι τον ονόμασαν Καταρράκτη της Καληδονίας. Κι αυτό γιατί Καληδονία ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκωτία. Οι κάτοικοι των Πλατρών τον έλεγαν και τον λένε ακόμη και σήμερα Καταρράκτη των Καληδονιών (Τα Καληδόνια),όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Φωτογραφία: Πεζοπόροι Πάφου

Η Κύπρος διαθέτει πολλούς καταρράκτες εντυπωσιακούς και ιδιαίτερα ψηλούς. Ο συγκεκριμένος καταρράκτης βρίσκεται σε έδαφος της κοινότητας Πάνω Πλατρών, στην καρδιά του Εθνικού δασικού πάρκου Τροόδους. Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο της φύσης το συναντάς στην κοίτη του ποταμού «Κρύο Νερό», ο οποίος είναι από τους λιγοστούς ποταμούς που έχει η Κυπρος με συνεχή ροή. Ο καταρράκτης της Καληδονίας είναι από ένας από τους υψηλότερους στην Κύπρο. Το νερό του καταρράκτη πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Η διαδρομή στον καταρράκτη με τα πόδια είναι μαγευτική. Ξεκινώντας από την πλατεία Τροόδους και κατεβαίνοντας, ακολουθώντας την παλαιά οδό Πλατρών-Τροόδους, φτάνουμε στο σημείο απ’ όπου περνά ο ποταμός. Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι που προχωράει παράλληλα με τον ποταμό. Η διαδρομή είναι πολύ πλούσια σε βλάστηση, κυρίως από πεύκα, πλάτανους και κισσούς. Στο δρόμο θα συναντήσεις επίσης και μικρές λίμνες που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο όμορφο.

Κύρια φωτό: Γιώργος Μιχαήλ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κλειστά και αυτά τα καταστήματα τις Κυριακές!

«Στα τέλη Φεβρουαρίου θα είναι δυνατή η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης»

Taste and Hospitality

Ελαιόλαδο vs Φοινικέλαιο: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!