Παρουσίαση Φιλοξενία

Λυθροδόντας: Ένας τόπος «βουτηγμένος» στους ελαιώνες – Ταβέρνα ΕΛΑΙΑΣΤΡΟ…για μερακλήδες (ΦΩΤΟΣ)

Πέμπτη βράδυ με παίρνει τηλέφωνο ένα φιλαράκι να μου πει πως το βράδυ όλη η παρέα θα βρισκόταν σε μια ταβέρνα στο Λυθροδόντα. «Σπιτικοί απολαυστικοί μεζέδες, μέσα στα ελαιόδεντρα,» ήταν το πρώτο που είδα κάνοντας μια γρήγορη διαδικτυακή έρευνα. Όχι, πως χρειαζόμουν και πολλά για να με πείσουν να πάω αλλά είπα να το ψάξω μην έχουμε τα ίδια πάλι και χαθώ στους δρόμους του νησιού.

Η αλήθεια είναι πως ήταν μια «εύκολη» διαδρομή καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που θα βρισκόμουν στην περιοχή. Καλά οκ….Δεν χάθηκα απλά είναι λίγο έξω από το χωριό και για να μην σας παιδεύω με οδηγίες και σας μπερδέψω το ταβερνάκι Ελαιαστρο βρίσκεται στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου 100, περίπου 30 χιλιόμετρα απο την πρωτεύουσα.

Η κυρία Μάρω μια χρυσή καρδιά και μια εκπληκτική μαγείρισαα

Κατευθείαν στο…οφτό!

Καταρχήν οι ιδιοκτήτες αλλά ούτε και’ γω γνώριζα ότι θα μου πρόκυπτε ρεπορτάζ. Οπότε όλα ήταν χαλαρά.  Τέσσερα άτομα αρχικά η παρέα παραγγείλαμε μεζέδες οι οποίοι ήταν 14 πιάτα. Το πρώτο πιάτο: ψωμί στα κάρβουνα, λάδι, ρίγανη και λεμόνι, κουπέπια, μακαρόνια του φούρνου, παιδάκια, χαλούμι, κεφτέδες, πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, σουβλάκι κοτόπουλο και χοιρινό, μανιτάρια με συκωτάκι και κρεμμύδια κ.α και φυσικά οφτό Κλέφτικο με πατάτες, πουργούρι, τταβά όλα μαγειρεμένα σε παρθένο ελαιόλαδο, όπως θα μου πει η κ.Μάρω η οποία η ίδια αναλαμβάνει το μαγείρεμα κατόπιν οδηγιών του σεφ. Νοστιμιές που δεν περιγράφονται με λόγια.

Το σκηνικό

Η κυρία Μάρω και Μιχάλης ο οποίος είναι ο σερβιτόρος με απίστευτο χιούμορ, πολύ ευγενικός γνωρίζοντας πολύ καλά την κουζίνα της ταβέρνας

Βουτηγμένο στις ελιές, ένας μεγάλος χώρος που «βοηθάει» τα παιδάκια να κινηθούν άνετα, τα τραπεζάκια  «ντυμένα» με το κυπριακό παραδοσιακό τρόπο, οι αποστάσεις βάσει των μέτρων Κωστρίκ, παραδοσιακά λουλούδια, οικογένειες, παρέες από νεαρά παιδιά. Στην παρέα μας προστέθηκε και ο κ.Μιχάλης από την περιοχή. Ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για πολύ γέλιο και είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πόσο άνετος λαός είμαστε, φιλόξενος. Ένας τόπακας που κάθισε μαζί μας μοιράστηκε στιγμές  από τα παιδικά του χρόνια. Μας είπε για τον τρόπο που  κουβαλούσε νερό για να πλύνει τα ρούχα η μητέρα του. Τον κοιτάμε στα μάτια σαν «χαζοί» όλοι μας. Έβγαζε μια σπίθα και μια αγάπη για τον τόπο που μεγάλωσε το Λυθροδόντα που όλο και περισσότερο θα θέλαμε να γνωρίσουμε.  





Δυστυχώς ένας απο την παρέα γεύτηκε το μαχαλεπί ολοκληρο πιάτο μόνος! Μας είπε ήταν εξαιρετικό. Σε ευχαριστούμε φίλε (!)

Λυθροδόντας

Ο Λυθροδόντας, είναι κτισμένος στους πρόποδες του Μαχαιρά με κυρίαρχο χρώμα το πράσινο της ελιάς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Λυθροδόντας είναι γνωστός για τους πλούσιους ελαιώνες του. Βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, σε μικρή σχετικά απόσταση από την πρωτεύουσα, αφού απέχει μόλις 31 χιλιόμετρα.

Ονομασία

Το όνομα του χωριού, όπως αναφέρει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, «προήλθε από τον πρώτο οικιστή του που ονομαζόταν «Ερυθροδόντας» επειδή είχε ερυθρά δόντια.  Tο ίδιο αναφέρεται και σε ένα έγγραφο που βρίσκεται στο αρχείο του Κοινοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα μ’ αυτό,  ο Ερυθρόδόντας, που με το πέρασμα των χρόνων τον φώναζαν Λυθροδόντα ήταν μεγαλοκτηματίας της περιοχής,  ο οποίος είχε κάποιο ελάττωμα στα  δόντια. Αυτό το «ελάττωμα» φαίνεται  πως  ήταν σύνηθες στη περιοχή, γιατί στο προαναφερόμενο έγγραφο σημειώνεται πως αυτό «έχουν πολλοί κάτοικοι της κωμοπόλεως Αθηαίνου μέχρι σήμερον».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ταξίδι στους Δρόμους του Τυριού, στο Bregenzerwald της Αυστρίας!

Taste and Hospitality

Snackbox στην Πάφο: Κάνει delivery τις πιο γευστικές προτάσεις

Ο διάσημος σεφ Nobu Matsuhisa επισκέφθηκε τη Λεμεσό…με πλάνο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!