Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

1853: Ο σεφ που θέλησε να “εκδικηθεί” ένα ιδιότροπο πελάτη και έγινε ο Μr chips (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Το 1853 ο Τζορτζ Κραμ   (1824-1914) εργαζόταν ως σεφ στο ξενοδοχείο «Moon’s Lake House», που βρισκόταν πλησίον της λίμνης Σαρατόγκα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Κάποια ημέρα σέρβιρε ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες σ’ ένα πελάτη, ο οποίος του παραπονέθηκε ότι ήταν χοντροκομμένες και μαλακές.

Έτσι, ο σεφ θέλησε να τον… εκδικηθεί. Έκοψε τις πατάτες όσο πιο λεπτά μπορούσε και τις τηγάνισε σε καυτό λάδι και τις γαρνίρισε με έντονο αλάτι. Αφού σέρβιρε το πιάτο, ο Τζορτζ Κραμ περίμενε την έντονη κριτική και παράλληλα την απόλυσή του. Όμως, τότε έγινε κάτι αναπάντεχο. Ο πελάτης όχι μόνο ενοχλήθηκε, αλλά ήταν ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα.

Ο Κραμ, ψάχνοντας τρόπο να τον “ικανοποιήσει”, έκοψε τις πατάτες όσο λεπτές γινόταν, δημιουργώντας αυτό που ονόμασε αργότερα Σαρατόγκα Τσιπς (Saratoga Chips). Το νέο έδεσμα όχι μόνο ενθουσίασε τον δύστροπο πελάτη, αλλά στην πορεία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα ο Κραμ ν’ ανοίξει δικό του εστιατόριο.

Ο Τζορτζ Κραμ (1822 – 1914), ήταν «γιός ενός μαύρου τζόκεϊ και μιας ινδιάνας καμαριέρας», όπως έγραφε το μενού του εστιατορίου Moon Lake House.

Ο Κραμπ άνοιξε δικό του εστιατόριο το 1860 και συνέχισε να ξεπουλάει τα τσιπς του. Εμειναν τοπική σπεσιαλιτέ ως την Ποτοαπαγόρευση, όταν ένας άλλος επιχειρηματίας πήρε το προϊόν και το πουλούσε σε όλο τον Νότο των ΗΠΑ.


Ο Κραμπ δεν κατοχύρωσε, όμως, την ανακάλυψή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την εκμεταλλευτεί εμπορικά.

Πηγή: iefimerida.gr

Related posts

Παφίτικη πίσσα: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Masataka Taketsuru : Ο ιδρυτής της Nikka Whisky και πατέρας του ιαπωνικού ουίσκι.

Taste and Hospitality

Οίνος χωρίς αλκοόλ θεωρείται οίνος;

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!