Back of the House (BOH) Διοίκηση

Mind-lab: Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη ομάδα social media στην επιχείρηση σου;

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι τα Social Media είναι πια κομμάτι της ζωής μας και σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεών μας. Οι επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν, έστω στοιχειωδώς τα Social Media, θεωρούνται πλέον παλαιωμένες. Προβλέπεται δε, ότι δύσκολα θα ανταπεξέλθουν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Καθημερινά βλέπουμε καινούργιες επιχειρήσεις να ξεπερνούν παλιά ”μεγάλα” ονόματα της αγοράς και αυτό οφείλεται κυρίως στη χρήση των Social Media, αλλά και του internet γενικότερα. Αυτό το άρθρο δεν αφορά τη δυναμική που μπορούν να έχουν τα Social Media στην επιχείρησή σας, αλλά σαν μικρό παράδειγμα, μπορείτε να αναλογιστείτε ότι με 30 ευρώ διαφήμιση στο Facebook πιθανόν να σας δουν περισσότερα μάτια απ’ ότι με 2000 ευρώ σε μια διαφημιστική ταμπέλα σ’ ένα κεντρικό δρόμο, σε περίοδο 30 ημερών.

Τα Social Media μας μπορούν λοιπόν να μας βάλουν μπροστά στα μάτια πολλών πιθανών μελλοντικών πελατών, να δώσουν μια νέα, πιο φρέσκια εικόνα της επιχείρησης μας και μέσα από αυτά να παρουσιάσουμε τα προϊόντα/υπηρεσίες μας, την εταιρική μας κουλτούρα αλλά και τους στόχους μας σαν εταιρία.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ SOCIAL MEDIA PLATFORMS

Βέβαια, δεν είναι όλα τα κοινωνικά δίκτυα για όλα τα είδη επιχειρήσεων. Εξαρτάται πάντα από το προϊόν ή την υπηρεσία σας, αλλά και το κοινό στο οποίο θέλετε να απευθυνθείτε. Υπάρχουν πλατφόρμες ευρέως γνωστές στη χώρα μας, τις οποίες οι πλείστοι μπορούμε και ξέρουμε να χρησιμοποιούμε (πχ Facebook, Instagram, Linkedin), πλατφόρμες που μας είναι αδιάφορες ή και ακόμη εντελώς άγνωστες με ευρεία όμως χρήση στο εξωτερικό (πχ Twitter, Vkontakte, wechat, telegram), πλατφόρμες τις οποίες δεν γνωρίζουμε πως μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση μας (πχ Pinterest, Youtube) και τέλος ανερχόμενες πλατφόρμες που έχουν τη δυναμική να κάνουν τη διαφορά (π.χ. Tik Tok). Οπότε, ποια πλατφόρμα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πως;

Εδώ μπορείτε να πάρετε τη βοήθεια από ένα Social Media Manager ή καλύτερα μια ομάδα Social Media Management. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε λοιπόν για τις ομάδες Social Media Management, από ποια μέλη πρέπει να αποτελούνται και πως μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τα Social Media που θα σας προτείνουν για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά Social Media Management & Marketing Agencies ,καθώς επίσης και αρκετοί Freelancers.  Σημείο αρκετά θετικό,καθώς μας δείχνει την ανάγκη για σωστή διαχείριση των Social Media μας. Πάμε όμως να δούμε ποια είναι τα μέλη που πρέπει να απαρτίζουν ένα Social Media Agency και ποια είναι τα καθήκοντα τους.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ SOCIAL MEDIA MANAGEMENT
ACCOUNT MANAGER

Αρχικά, πρέπει να υπάρχει ο Account Manager. Υπεύθυνος εξ’ ολοκλήρου για τον εκάστοτε λογαριασμό του κάθε πελάτη. Βασικό καθήκον του Account Manager είναι η επικοινωνία με τον πελάτη, η συνεχής παρακολούθηση των επιλεγμένων Social Media που διαχειρίζεται, η διόρθωση των στοιχείων στις σελίδες, όπου χρειάζεται, η απάντηση μηνυμάτων, reviews και comments, ο συντονισμός της υπόλοιπης ομάδας που εργάζεται στο πρότζεκτ και φυσικά η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων που έχουν οι διάφορες ενέργειες.

Δηλαδή ο account manager είναι το Α και το Ω σε αυτή τη συνεργασία, καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εσάς και την ομάδα την οποία προσλάβατε για τη διαχείριση των Social Media σας. Επίσης, θα πρέπει αρχικά να του αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσει την επιχείρηση και τα προϊόντα/υπηρεσίες σας, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους υποψήφιους καταναλωτές που θα σας στέλνουν μηνύματα και πιθανόν να σας κλείνει ακόμη και πωλήσεις.

MARKETING MANAGER

Δεύτερο μέλος της ομάδας πρέπει να είναι ο Marketing Manager. Υπεύθυνος για το Marketing σας στα Social Media, επιλέγει και προτείνει τις ιδανικές πλατφόρμες για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο Marketing manager εκτελεί τη μελέτη για την επιχείρηση και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Μελετά το Target group σας και πιθανές επιλογές για αλλαγή ή επέκταση του. Ο Marketing Manager θα επιλέξει τα είδη καμπάνιας που θα πρέπει να γίνουν και τα μηνύματα που θέλει να μεταφέρει στο κοινό σας. Θα μελετήσει τις κατάλληλες μέρες και ώρες για να γίνουν οι αναρτήσεις σας και τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν οι διαφημίσεις σας. Τέλος, είναι υπεύθυνος ώστε να ετοιμάζει ένα πρόγραμμα ιδεών και προτάσεων για τον επόμενο μήνα, μήνες ή ακόμη και χρόνο ανάλογα με τη συμφωνία που έχετε. Το παραπάνω πρόγραμμα πρέπει τότε να σας παρουσιάζεται και να μπορείτε κι εσείς να το μεταβάλετε έτσι, ώστε οι ενέργειες της επιχείρησής σας να συνάδουν με αυτά που θα προβληθούν στα Social Media σας. Ένα απλό παράδειγμα των παραπάνω είναι η πρόταση για μια προσφορά ή η διοργάνωση κάποιου event κτλ.

CONTENT WRITER

Τρίτο μέλος της ομάδας, επιβάλλεται να είναι ο Content writer. Υπεύθυνος για τα κείμενα και τα μηνύματα που θα μεταφέρονται μέσα από τα Social Media σας.

Δουλειά ενός Content Writer είναι να γνωρίζει τις απαιτήσεις της κάθε πλατφόρμας και τους κανονισμούς της. Πλατφόρμες όπως το Facebook είναι πολύ αυστηρές με τα κείμενα που γράφουμε στις αναρτήσεις μας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έλαβαν μέτρα ενάντια στους ”παραβάτες” κλείνοντας τους την επαγγελματική τους σελίδα, λόγω τέτοιων λαθών. 

Σημαντικός ρόλος του content writer είναι η μεταφορά μηνυμάτων αλλά και ο τρόπος που θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με το Target group σας. Αλλιώς θα επικοινωνήσουμε με ένα 17χρονο αγόρι, αλλιώς με μια 25χρονη γυναίκα κι αλλιώς με μια 40χρονη επιχειρηματία. Σωστά;

Ένας καλός Content writer μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα που θέλετε σαν επιχείρηση στο ανάλογο target group με το σωστό και αποδοτικό τρόπο. Τελευταίος ρόλος του content writer στα Social Media σας είναι η ορθή και όχι η ανεξέλεγκτη χρήση των hashtags & tags στις αναρτήσεις σας, με σκοπό την οργανική απήχηση σε όσο το δυνατό περισσότερο και ενδιαφερόμενο κοινό.

DESIGNER (GRAPHIC/MULTIMEDIA)

Καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα παίζει το 4ο μέλος της ομάδας. O Designer. Υπεύθυνος για τα σχεδιαστικά των αναρτήσεων σας. Η εικόνα των Social Media σας, στηρίζεται κατα 70% σε αυτό το άτομο. Ο Designer πρέπει να αποκτήσει αρχικά μια εικόνα για τον χαρακτήρα της επιχείρησης σας και για το brand guide σας. Πρέπει να γνωρίζει τους χρωματισμούς, τις γραμμές και το χαρακτήρα σας. Καθώς επίσης, πρέπει να γνωρίσει και το target group σας. Αν δει ότι το πρώτο μέρος με το δεύτερο δεν συνάδουν, τότε πρίν αρχίσει καν η συνεργασία θα πρέπει να σας προτείνει ένα μερικό ή ολικο επανασχεδιασμό της εταιρικής σας ταυτότητας. Εφόσον κρίνει, ότι τα δύο συνάδουν, τότε είναι υπεύθυνος να σχεδιάσει τα σωστά μηνύματα, ώστε να ”πιάσει το μάτι” των καταναλωτών. Θέλουμε δηλαδή το δημιουργικό να κάνει τον user καθώς περιηγείται στα Social Media, να σταματήσει στη δική μας ανάρτηση γιατί κάτι τον κέρδισε και μετά να διαβάσει το μήνυμα μας. Ο Designer, πρέπει να γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς της κάθε πλατφόρμας, ώστε να μην κόβονται μηνύματα ή μέρος της εικόνας, αλλά και να μη παραβαίνει πιθανούς κανόνες που μπορεί, ξανά, να αποβούν μοιραίοι και να έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της σελίδας μας (π.χ. εικόνες ή μηνύματα ρατσιστικού, σεξιστικού, σεξουαλικού ή και άλλου περιεχομένου). Μην ξεχνάτε και το γνωστό γνωμικό ”Μια εικόνα, χίλιες λέξεις”.

AD ACCOUNT MANAGER

Την πιο περίπλοκη και πιθανόν ακατανόητη θέση στην ομάδα έχει το 5ο μέλος. O Ads Manager. Ο Ads manager είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση των διαφημίσεων σας στα Social Media. Πρέπει να είναι πολύ καλός γνώστης της εκάστοτε πλατφόρμας διαφημίσεων, καθώς το κάθε ένα μέσο εκτός από τα Facebook & Instagram, έχει ξεχωριστή και διαφορετική σε χειρισμό πλατφόρμα διαφημίσεων. Είναι λοιπόν υπεύθυνος για την ορθή επιλογή του κοινού και των δημογραφικών καθώς επίσης και για τη δημιουργία sales funnels τα οποία μπορούν να αυξήσουν τις διαδικτυακές σας πωλήσεις. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της διαφήμισης σας, ο Ads manager πρέπει να παρακολουθεί τα αποτελέσματα και να ελέγχει για πιθανά προβλήματα ή μεταρρυθμίσεις που πιθανόν να χρειαστούν. Επίσης, μέσω του Ads manager μπορεί ο Marketing Manager να ανακαλύψει νέα στοιχεία για το κοινό σας και τις προτιμήσεις του, βοηθώντας σας μελλοντικά να αυξήσετε τις πωλήσεις σας σε συγκεκριμένα προϊόντα ή να κάνετε αλλαγές που θα είναι επικερδής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ/ΒΙΝΤΕΟΓΡΑΦΟΣ

Τελευταίος και πολύ σημαντικός τροχός της αμάξης σε αυτή την ομάδα, είναι ένας φωτογράφος – βιντεογράφος. Προφανώς, αν έχετε προιόντα, τότε θέλετε η παρουσία τους στα Social Media, να είναι όσο πιο καλή γίνεται. Στο σημείο αυτό έρχεται ο φωτογράφος, ο οποίος θα φροντίσει για το περιβάλλον φωτισμού, το backround, το στήσιμο κτλ. Θέλετε επίσης, να μπορεί να σας ετοιμάσει μικρά βιντεάκια που θα δείξουν περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν σας. 

Οπότε, τι έχετε να κερδίσετε με τη συνεργασία με μια ολοκληρωμένη ομάδα Social Media Management & Marketing; Πρώτον, ίσως και σημαντικότερο, χρόνο. Θα κερδίσετε χρόνο που θα αφιερώνατε για να σκεφτείτε τι θα πρέπει να αναζητήσετε, χρόνο που θα αφιερώνατε για τη συγγραφή των κειμένων και χρόνο που θα αφιερώνατε για να φωτογραφίσετε τα προιόντα σας. Δεύτερον, θα κερδίσετε μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη τόσο της επιχείρησης σας, όσο και του target group σας. Θα ανακαλύψετε πιθανά νεκρά σημεία που δεν σκεφτήκατε μέχρι τώρα να αξιοποιήσετε. Φυσικά, θα κερδίσετε μια πιο επαγγελματική εικόνα των social media σας. Και τέλος, αυτό που μας ενδιαφέρει όλους περισσότερο είναι ότι θα κερδίσετε ένα επιπλέον τρόπο για να αναπτύξετε νέους πελάτες και νέους τρόπους επικοινωνίας με το πελατολόγιο σας.  

Για να κλείσουμε λοιπόν, αν μπορεί μια σχετικά χαμηλού κόστους επένδυση, να βελτιώσει την εικόνα της επιχείρησής σας, να μειώσει το χρόνο που χρειάζεστε ως μέσος επιχειρηματίας, να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στις σελίδες σας και να αυξήσει τις πιθανότητες πωλήσεων, δεν αξίζει πραγματικά να τη λάβετε υπ’ όψιν

http://www.facebook.com/MindLab.Limassol

www.mind-laboratory.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σπίτια από «χρυσό» – Πόσο κοστίζουν αυτά που βλέπουμε στις σειρές

Taste and Hospitality

Ποιοι προορισμοί στην Ευρώπη έχουν το πιο ακριβό φαγητό

Taste and Hospitality

Ο «θαυμαστός» καινούργιος κόσμος στη μετά Covid -19 εποχή…Μεταλλαγμένη (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!