Διοίκηση Πρόσωπα

Το’ χω σε κασέτα! Εκεί που αποθηκεύαμε τα νιάτα μας – O DJ Alex James θυμάται…(ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ

Τη δεκαετία του ΄80 κατέκλυσε κάθε σπίτι και αυτοκίνητο ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των κατασκευαστών της.  Ένα μικρό και συμπαγές μέγεθος,  εύκολη ηχογράφηση/αναπαραγωγή και η εύκολη αντιγραφή, από καταγεγραμμένο σε άλλα μέσα, ηχητικό σήμα: Kασέτα.

Στα σχολικά πάρτι είχαν την τιμητική τους. «Γράφαμε» κασέτες, με τραγούδια που θέλαμε να ακούσουμε και  να χορέψουμε διάρκειας από 30 έως 45 λεπτά ανά πλευρά. Πάντα, τότε, σε όλα τα πάρτι, ή οικογενειακές συνευρέσεις κάποιος αναλάμβανε να γράψει κασέτες και κάποιος αναλάμβανε το ρόλο του «DJ». Μάλιστα αποτελούσε το καλύτερο δώρο που μπορούσαμε να πάρουμε ή και να προσφέρουμε σε κάποιον ή κάποια που μας άρεσε και θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα της αγάπης μέσα από τις μουσικές διαδρομές.

Το «σπάσιμο»

Τραγωδία! Όταν η κασέτα δεν τυλιγόταν σωστά ενώ έπαιζε, τρέχαμε να κλείσουμε το κασετόφωνο για να μην μασήσει την κασέτα, παίρναμε το στιλό και τυλίγαμε προσεχτικά για να μπορέσουμε να ξαναακούσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια.

Περιγραφή…

Η κασέτα είναι μαγνητικό μέσο αποθήκευσης και αποτελείται από μια πλαστική θήκη μικρών διαστάσεων, μέσα στην οποία βρίσκεται μαγνητική ταινία στην οποία εγγράφονται κυρίως ηχητικές πληροφορίες και δευτερευόντως/μεταγενέστερα (πρακτική που πλέον έχει ξεπεραστεί) αρχεία υπολογιστών. Η κασέτα είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με τύλιγμα/ξετύλιγμα της μαγνητικής ταινίας σε μικρές ενσωματωμένες μπομπίνες και να τοποθετείται σε ειδική ηλεκτρονική συσκευή, με κεφαλή ανάγνωσης, που καλείται κασετόφωνο. Παρότι ο όρος κασέτα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορες μορφές μαγνητικών μέσων αποθήκευσης που περικλείονται σε σκληρό περίβλημα, στα Ελληνικά με τον όρο αυτό συνήθως εννοούμε το μέσο που ακολουθεί τις προδιαγραφές (διαστάσεις περιβλήματος, πάχος ταινίας κλπ) του προτύπου Compact Cassette (συμπαγής κασέτα), υλοποιήσεις του οποίου φαίνονται στην εικόνα στα δεξιά.

Ο Alex James θυμάται…

Είναι ένας από τους πιο καταξιωμένος DJ του νησιού η καριέρα του οποίου αρχίζει από το 1991. Αυτό το παιδί το είχα γνωρίσει στο απόγειο της καριέρας του και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Οι γνώσεις και η αγάπη για την μουσική είναι πλέον η ζωή του η καθημερινότητα του. Σήμερα τον απολαμβάνουμε καθημερινά  από το Kiss Fm 07.00-10.00 μεσω της εκπομπής του Kiss Breakfast.

«Μεγάλο κεφάλαιο η κασέτα, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 70 & 80. Κάναμε και τα γνωστά «mixtapes» που ηχογραφούσαμε τραγούδια από το ραδιόφωνο και  δίναμε τη κασέτα στο «αίσθημα»?, εξομολογείται ο αποκλειστικά στο Taste and Hospitality.

Όπως όλοι έτσι και ο ίδιος έχει ζήσει μια «τραυματική εμπειρία όπως θα μας περιγράψει: «Χειρότερη εμπειρία με την κασέτα, ήταν  όταν το κασετόφωνο την “μασούσε” και πήγαιναν όλα στραβά.  Ευτυχώς, δεν μου συνέβη ποτέ επαγγελματικά γιατί δεν χρησιμοποιούσαμε κασέτες αλλά δίσκους και μετά cd, αλλά αυτό που έγινε σε σχολικό πάρτι στα 15 μου χρόνια δεν ξεχνιέται: « Νεκρική σιγή για κάνα 20λεπτο μέχρι να βγάλουμε την κασέτα και να βάλουμε άλλη, άστα τι περάσαμε (!)

Σε ότι αφορά τα κέντρα διασκέδασης  τα περισσότερα ήταν  χωρίς DJ με μόνο εφόδιο τις κασέτες, όπου έπρεπε κάθε 25-30 λεπτά να γυρίζεις πλευρά, αφού δεν υπήρχε συνεχόμενο παίξιμο.

Τότε αρκετοί DJ  έβγαζαν έξτρα λεφτά κάνοντας κασέτες για τους πελάτες. Υπήρχαν και αρκετά στούντιο που σου έκαναν και κασέτες custom, με τα τραγούδια που ήθελες σε πολύ καλή κατάσταση, θυμάται χαρακτηριστικά και προσθέτει: Στούντιο με κασέτες είχαν ο Κώστας Μαλέκος, ο Γιώργος Σεϋχέρλής, ο Μάριος Αργυρίδης και πολλοί άλλοι.

Πόση υπομονή!

Οκ, με την τεχνολογία δεν το είχα και δεν το έχω. Να αντιγράψεις όμως από το ραδιόφωνο σε κασέτα ήταν μια τεράστια διαδικασία. Έπρεπε να ακρίβεια να χτίσεις χτίσεις την κασέτα σου πατώντας με ακρίβεια όταν πρέπει το rec και το stop. Και αυτή η κορδέλα με παίδευε πολύ.  Ώρες ατελείωτες σαν μια «μουσικοσυνθέτης» να προσπαθώ να  συγκεντρώνομαι μην χάσω τα πρώτα δευτερόλεπτα. Μου την «έσπαγαν» τα δελτία ειδήσεων και οι φωνή του ραδιοφωνικού παραγωγού που μιλούσε πάνω από το τραγούδι. Παρ’όλο που οι δικές μου κασέτες δεν ήταν «δημοφιλής» στους φίλους μου, μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω για να ξαναδημιουργήσω και πάλι από την αρχή τις δικές μου μελωδίες που με ταξίδευαν μέσα από τους ήχους και τις υπέροχες φωνές των καλλιτεχνών που άφησαν ιστορία.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Trends 2022: Tο e-commerce είναι το μέλλον για τους retailers

Taste and Hospitality

«Μαύρο» κρασί και Instagram

Taste and Hospitality

Απελπισμένος σεφ στο «Σηµείο βρασµού»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!