Νεα της Αγορας Νομοθεσία

Ποτοαπαγόρευση δια νόμου σε 17χρονους – «Μπάζει νερά» η νέα ρύθμιση

Πέρασαν οι προτάσεις νόμου, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων, και Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, τις οποίες προηγουμένως είχε καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ζητώντας την αλλαγή τόσο στο όριο ηλικίας που θα επιτρέπει την χορήγηση και πώληση αλκοόλ σε άτομα άνω των 18 ετών – σήμερα επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ και σε 17χρονος , όσο και αύξηση στα πρόστιμα και στις ποινές, αναφέρει σε ρεπορτάζ η offsite.

Με 35 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον, πέρασε σε νόμο η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε 17χρονους, αφού μέχρι σήμερα το όριο ήταν μέχρι 17. Μαζί πέρασε και η αύξηση στις ποινές.

Κατά τάχθηκαν ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ.

Ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ καταψήφισαν την αλλαγή του ορίου ηλικίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του ως προς το όριο ηλικίας και είχε ζητήσει μάλιστα και αναβολή στην προηγούμενη Ολομέλεια.

Φυλάκιση και πρόστιμο σε όσους καταδικαστούν

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών νόμου, έτσι ώστε πρόσωπο το οποίο πωλεί, διαθέτει, ή χορηγεί οινοπνευματώδη ποτά σε πρόσωπα κάτω από το όριο ηλικίας που ορίζει ο νόμος να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες ή/και σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 3.400 ευρώ.

Από 35 λίρες σε 300 ευρώ το πρόστιμο

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο, ώστε να αυξηθεί το εξώδικο πρόστιμο που επιβάλλεται για το αδίκημα της πώλησης, διάθεσης ή χορήγησης οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους. Ειδικότερα με την προτεινόμενη τροποποίηση προβλέπεται η αύξηση του εξώδικου προστίμου στο οποίο υπόκειται πρόσωπο για το πιο πάνω αναφερόμενο αδίκημα από 35 λίρες  σε 300 ευρώ.

Νίκος Τορναρίτης…

«Αρχικά να πω, πως συμφωνούμε όλοι πως θα πρέπει να ισχυροποιηθεί το πλαίσιο απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους 12, 13, 14, 15, 16 χρονών. Αυτό είναι σίγουρο και πρέπει να δούμε πως θα ισχυροποιήσουμε το πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως: «από κει και πέρα υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά από κάποιους ως προς την μετάβαση από τα 17 στα 18 έτη, που αναφέρονται στο γεγονός πως ένας 17χρονος δικαιούται να παντρευτεί, μπορεί να βρεθεί στον στρατό, έχει άδεια μαθητική για οδήγηση και θα του απαγορεύσουμε να καταναλώσει αλκοόλ; Γι’ αυτό και δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στη τελική μας απόφαση», είχε αναφέρει ο Νίκος Τορναρίτης θέτοντας έτσι ένα μεγάλο προβληματισμό.

Νικόλας Παπαδόπουλος – Πρόεδρος ΔΗΚΟ
“Αν δεν είμαστε η πρώτη είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στην κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους. Άρα τι θέλουμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε τον κίνδυνο”.

Ζαχαρίας Ζαχαρίου – Βουλευτής ΔΗΣΥ
“Όταν μια κοπέλα φοιτήτρια του Πανεπιστημίου βγει έξω μετά την κούραση του διαβάσματος, της απαγορεύουμε να πιει ενα ποτήρι ποτό”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως η νομοθεσία δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα είναι ένα χαλίκι. Είναι εύκολο να παρασυρθούν οι νέοι σε υπερκατανάλωση, πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως θα ήταν πιο σωστό να είναι μόνο για πώληση αλκοόλ το αδίκημα και όχι για κατανάλωση.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου είπε ότι ο νόμος όπως ψηφίζεται μιλά για την πώληση απευθείας σε ανήλικο. Ένας γονέας μπορεί να αγοράσει αλκοόλ και να το δώσει στο παιδί του πρόσθεσε αναφέροντας ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ σε καταλύματα.

Nα σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είχε αναφέρει στην Επιτροπή Εσωτερικών τον περασμένο Φεβρουάριο ότι οι καταγγελίες της Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια δεν υπερβαίνουν τις 50 συνολικά σχετικά με την παράνομη πώληση ποτού σε ηλικίες κάτω των 17.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Εντείνει τις προσπάθειες η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών

Taste and Hospitality

Μόνο 40 από τα 140 κέντρα διασκέδασης ανοίγουν 10 Ιουνίου – Χάθηκε μισό δις σε 15 μήνες!

Taste and Hospitality

Ανοίξτε τα κέντρα διασκέδασης «φωνάζουν» οι 4000 εργαζόμενοι του κλάδου

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!