Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Do It Like A Pro: Τα βασικά εργαλεία για μπαρ στην τέλεια σπιτική κάβα

Ο οδηγός του Bitterbooze.com για την τέλεια σπιτική κάβα συνεχίζεται με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, με τα βασικά εργαλεία για μπαρ που π ρέπει να έχει κάποιος ο οποίος επιθυμεί να μπορεί να παρασκευάσει την πλειοψηφία των κοκτέιλ στο σπίτι του.

Σκεφτείτε πως θα ήταν μια κουζίνα χωρίς τα βασικά της εργαλεία. Χωρίς σκεύη παρασκευής. Χωρίς εξοπλισμό. Κάπως έτσι μοιάζει και ένα σπιτικό μπαρ, που θα έχει μεν ποτά, αλλά δε θα έχει καθόλου εργαλεία. Τα εργαλεία για μπαρ αποτελούν προέκταση του χεριού σας και με, πολύ λίγη –ή και πολλή- εξάσκηση, το μέσο για να δημιουργήσετε την παραμικρή κατ’ οίκον ανάμειξη.“Μια σπιτική κάβα χωρίς τα βασικά εργαλεία για μπαρ, είναι σα μια κουζίνα χωρίς κατσαρόλες και τηγάνια, ένα δείπνο χωρίς μαχαιροπήρουνα και πιάτα, ένα δείπνο για δύο χωρίς φαγητό και με μία καρέκλα…”

Εργαλεία για μπαρ: το σέικερ

Το σέικερ είναι το πιο βασικό ίσως εργαλείο που χρειάζεστε στο σπίτι για να φτιάξετε κοκτέιλ. Αποτελεί το σκεύος με το οποίο θα «χτυπήσετε» με πάγο το κοκτέιλ σας για να ομογενοποιήσετε τα συστατικά του, να του χαμηλώσετε τη θερμοκρασία, να του προσθέσετε οξυγόνο, αλλά και τον αφανή ήρωα του κάθε κοκτέιλ, το νερό.

εργαλεία για μπαρ

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες από σέικερ: το σέικερ τύπου Boston και το σέικερ τύπου Cobbler. Το σέικερ τύπου Boston αποτελείται από δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο που μπαίνει και εφαρμόζει μέσα στο μεγαλύτερο. Συνήθως, το μικρότερο μέρος είναι κατασκευασμένο από γυαλί, αλλά εμείς προτείνουμε να προτιμήσετε ένα σετ που το μικρό μέρος είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο μέταλλο. Είναι ελαφρύτερο, είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας και, το σημαντικότερο, δε σπάει!

Όσο για το σέικερ τύπου Cobbler, αυτό συνήθως θα το βρείτε για αγορά ευκολότερα, σε πολλά καταστήματα, ακόμα και σε αυτά με είδη κουζίνας. Είναι ένα από τα εργαλεία που θα βρείτε και σχεδόν σε κάθε μπαρ, όσο παλιό κι αν είναι αυτό, και είναι και το πιο εύκολο για χρήση από τον οποιονδήποτε χωρίς την παραμικρή τεχνική κατάρτιση. Πρακτικά, η διαφορά του από το σέικερ τύπου Boston έγκειται στο γεγονός πως αυτό περιλαμβάνει ενσωματωμένο σουρωτήρι για τον πάγο, οπότε αντικαθιστά, εν μέρει, το σουρωτήρι (strainer) που θα δούμε παρακάτω.

εργαλεία για μπαρ

Η συμβουλή μας: αν έχετε λίγη περισσότερη όρεξη για εξάσκηση, προτιμήστε το σέικερ τύπου Boston, με μεταλλικά και τα δύο του μέρη. Καθαρίζεται πιο εύκολα και έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα. Αφήστε δε, που τα περισσότερα Cobbler της αγοράς είναι χαμηλότατης ποιότητας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να σφηνώνουν τα μέρη του μεταξύ τους μετά το χτύπημα.   

Η οικονομική μας επιλογή: Ginza Tin-Tin Shaker
Η πρόταση που θα σας κρατήσει (σχεδόν) για πάντα: Boston Shaker Yukiwa

Εργαλεία για μπαρ: το δοχείο ανάδευσης aka mixing glass

Το δοχείο ανάδευσης αποτελεί το (σχεδόν) απαραίτητο σκεύος για όλα τα κοκτέιλ που δεν θέλουν «χτύπημα», αλλά ανακάτεμα με πάγο. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το ένα μέρος του σέικερ σας για ανακάτεμα, αλλά καθότι η ανάδευση είναι μια διαδικασία που εξ’ ορισμού χρησιμοποιεί και απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια, καλό είναι να έχετε και το κατάλληλο σκεύος για να πετύχετε την τέλεια παρασκευή του ποτού σας.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Τα δοχεία ανάδευσης είναι κατασκευασμένα σχεδόν πάντα από γυαλί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Το κόψιμο, η ποιότητα και η χωρητικότητα διαφέρουν, οπότε καλό θα είναι, να προτιμήσετε ένα με στιβαρή αλλά και κομψή κατασκευή, όπως αυτά που μας έρχονται από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την Ιαπωνία. Η Ιαπωνία κατασκευάζει γενικά, τα εργαλεία με την καλύτερη ποιότητα και το πιο άψογο και μίνιμαλ στιλ. Αξίζουν συνήθως κάθε ένα από τα επιπλέον ευρώ που θα σας ζητήσουν.

εργαλεία για μπαρ

“Η Ιαπωνία κατασκευάζει γενικά, τα εργαλεία για μπαρ με την καλύτερη ποιότητα και το πιο άψογο και μίνιμαλ στιλ. Αξίζουν συνήθως κάθε ένα από τα επιπλέον ευρώ που θα σας ζητήσουν.”

Η συμβουλή μας: προσοχή! Τα δοχεία ανάδευσης δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο γιατί είναι αρκετά ευαίσθητα. Καθαρίστε τα με ένα σπόγγο και σαπούνι και ξεβγάζετε τα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Επίσης, προσοχή στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Αν το δοχείο ανάδευσης σας είναι από λεπτό γυαλί, κινδυνεύει να ραγίσει και να σπάσει.

Η οικονομική μας επιλογή: Calabrese Mixing Glass 86 cl
Η πρόταση που θα σας κρατήσει (σχεδόν) για πάντα: Mixing Glass T200 530 ml

Εργαλεία για μπαρ: οι μεζούρες

Στη μαγειρική μαγειρεύουμε με γραμμάρια, άρα χρειαζόμαστε ζυγαριά, ενώ στα ποτά, είθισται, να μετράμε (υγρές) ποσότητες σε ml ή ουγγιές (oz). Οι δύο αυτές διαφορετικές μονάδες μέτρησης συνδέονται από την κατά προσέγγιση ισοτιμία «1 ουγγιά = 30 ml». Και στις δύο περιπτώσεις όμως, χρειαζόμαστε το απαραίτητο εργαλείο μέτρησης, τη μεζούρα. Συνήθως δε, για ιδία διευκόλυνση, χρειαζόμαστε παραπάνω από μία μεζούρα.“Προσοχή! Όσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε μεζούρα, άλλο τόσο είναι να το κάνετε σωστά. Για να μετρήσετε θα πρέπει να φθάσετε το υγρό ως το χείλος της ένδειξης και όχι πιο κάτω!”

Οι μεζούρες λοιπόν, είναι κατασκευασμένες, σχεδόν πάντα, από ανοξείδωτο μέταλλο και χρησιμοποιούνται για να μετράμε τις ποσότητες βάσει της συνταγής που εφαρμόζουμε. Προτιμήστε αυτές με εσωτερικές διαβαθμίσεις, που εκ των πραγμάτων, σας δίνουν περισσότερες επιλογές μέτρησης, όπως και αυτές που διαθέτουν εξωτερικό χείλος στις άκρες τους για να αποφύγετε τις διαρροές.

εργαλεία για μπαρ

Η συμβουλή μας: ξεπλένετε τις μεζούρες αμέσως μετά από κάθε χρήση, ώστε να μην κολλάνε υγρά στο εσωτερικό τους. Προσοχή! Όσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε μεζούρα, άλλο τόσο είναι να το κάνετε σωστά. Για να μετρήσετε, π.χ. 50 ml από μία αντίστοιχη μεζούρα, θα πρέπει να φθάσετε το υγρό ως το χείλος της ένδειξης και όχι πιο κάτω.

Η οικονομική μας επιλογή: Double jigger Calibration 30/50 ml
Η πρόταση που θα σας κρατήσει (σχεδόν) για πάντα: Wadasuke Jigger 30/60 ml

Εργαλεία για μπαρ: τα strainer

Έχετε «χτυπήσει» στο σέικερ με πάγο το ποτό σας, ή το έχετε ανακατέψει σε δοχείο ανάδευσης και πρέπει τώρα κάπως να το σερβίρετε στο ποτήρι σας συγκρατώντας τον πάγο, ή/και ό,τι άλλο έχει μείνει μέσα και δεν επιθυμείτε να βρεθεί στο ποτήρι σας. Χρειάζεστε συνεπώς μερικά σουρωτήρια, ή strainer, όπως θα τα βρείτε στο εμπόριο.“Από τα βασικότερα εργαλεία για μπαρ είναι το strainer, και για να είμαστε ακριβείς, τα εξής τρία: ένα Hawthornestrainer, ένα julepstrainer κι ένα finestrainer.”

Αν πρόκειται για ποτά χτυπημένα στο σέικερ, τότε θα χρειαστείτε ένα Hawthorne strainer κι ένα fine strainer, που μοιάζει με τα κλασικά σουρωτήρια του τσαγιού. Το πρώτο θα συγκρατήσει τα παγάκια στο σέικερ, ενώ το fine strainer θα συγκεντρώσει όλα τα θραύσματα που μπορούν να νερώσουν γρήγορα το ποτό σας, αλλά και οτιδήποτε άλλο βάλετε μέσα στο σέικερ (φρέσκα βότανα, φύλλα, φρούτα, κτλ).

εργαλεία για μπαρ

Εμείς προτιμάμε Hawthorne strainer χωρίς «αυτάκια», ώστε να μπαίνει μέσα στο σέικερ για μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά η χρήση του απαιτεί μεγαλύτερη εξάσκηση. Αν είστε αρχάριος, προτιμήστε ένα με αυτά τα ειδικά, μεταλλικά «αυτάκια», που ακουμπούν στο χείλος του σέικερ.

εργαλεία για μπαρ

Αν τώρα απλά ανακατέψετε το ποτό σας σε δοχείο ανάδευσης (mixing glass), τότε το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα julep strainer, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να εφαρμόζει σε αυτό. Ανακεφαλαιώνοντας, και για να είστε απόλυτα καλυμμένοι, θα χρειαστείτε ένα Hawthorne strainer, ένα julep strainer κι ένα fine strainer.

Η πρόταση μας για Hawthorne strainer: No Prong Strainer
Η πρόταση μας για julep strainer: C.K. Julep Strainer Matte Finish
Η πρόταση μας για fine strainer: Coco™ Strainer

Εργαλεία για μπαρ: το κουτάλι του μπαρ, aka bar spoon

Το κουτάλι του μπαρ θα γίνει το δεξί σας χέρι στις σπιτικές σας αναμείξεις –εκτός αν είστε αριστερόχειρας οπότε θα γίνει το αριστερό(αστείο του αρχισυντάκτη μας)…Χρήσιμο για να ανακατεύετε το ποτό σας στο mixing glass ή/και στο ποτήρι σας, αλλά και για να φθάνει εκεί που δεν πρέπει να φθάσει το γυμνό σας χέρι.“Το κουτάλι του μπαρ θα γίνει το δεξί σας χέρι στις σπιτικές σας αναμείξεις –εκτός αν είστε αριστερόχειρας οπότε θα γίνει το αριστερό…”

Το κουτάλι του μπαρ είναι μακρύτερο και στενότερο από ένα κουτάλι της κουζίνας σας και συνήθως στην άλλη άκρη του έχει ορισμένες, μη-λειτουργικές, μα περισσότερο διακοσμητικές, προεκτάσεις. Αν έχει πιρούνι μη δοκιμάσετε να πιάσετε ελιά, όπως «προτεινει» ο αστικός μύθος, δε θα τα καταφέρετε. Το ίδιο κι αν έχει γουδοχέρι, δε θα καταφέρετε να συνθλίψετε τίποτα. Περιοριστείτε λοιπόν στη χρήση της άκρης με το κουτάλι.

εργαλεία για μπαρ

Το ύψος του κουταλιού που θα επιλέξετε, εξαρτάται συνήθως από το ύψος της επιφάνειας που δουλεύετε. Αν η μπάρα ή ο πάγκος σας βρίσκεται σε ψηλό σημείο, προτιμήστε ένα σχετικά κοντό κουτάλι. Αν ο πάγκος σας βρίσκεται χαμηλά, τότε θα χρειαστείτε ένα (πιο) μακρύ κουτάλι.“Αντίθετα με όσα λέγονται το μέγεθος του bar spoon δεν καταδεικνύει την ικανότητα του μπαρτέντερ, αλλά πρέπει να εξαρτάται από το ύψος της επιφάνειας που δουλεύετε.”

Η συμβουλή μας: προτείνουμε να μη χρησιμοποιείτε το bar spoon για να μετράτε ποσότητες. Συνήθως αυτό μετρά από 2,5 έως 5 ml αλλά η ακρίβεια του δεν είναι μεγάλη, τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλη όσο μιας μικρής μεζούρας.

Η οικονομική μας επιλογή: Classic Bar Spoon 27 cm
Η πρόταση που θα σας κρατήσει (σχεδόν) για πάντα: Yukiwa Barspoon Trident 31,5 cm

Εργαλεία για μπαρ: τα υπόλοιπα, αλλά απαραίτητα
  • Ένα πλατό κοπής. Προτιμήστε ένα πλαστικό πλατό κοπής, το οποίο μπορεί να πλυθεί και στο πλυντήριο και δε συγκρατεί μικρόβια και οσμές, όπως θα έκανε ένα ξύλινο. Επίσης, αρκετά χρήσιμοι είναι και οι περιφερειακοί αρμοί, που συγκρατούν τους χυμούς των φρούτων που θα κόβετε.
    Η πρόταση μας: Bar Board
  • Ένα μαχαίρι γενικής χρήσης, ή utility knife, όπως θα το βρείτε σε ξένα site. Μικρό μαχαίρι με «δοντάκια» για να κόβει ευκολότερα τα εσπεριδοειδή και πλαστική, συνήθως λαβή.
    Η πρόταση μας: Victorinox Knife 11 cm
  • Ένα γουδοχέρι. Χρήσιμο για να συνθλίβετε φρούτα και μυρωδικά στο σέικερ. Προτιμήστε κι εδώ ένα μεταλλικό, με πλαστική άκρη για να ξενοιάσετε από καθαριότητα και ασφάλεια.
    Η πρόταση μας: Muddler 240 mm
  • Μία σέσουλα για τον πάγο. Για περισσότερα από ένα ποτά, θα χρειαστείτε σίγουρα μία σέσουλα για τον πάγο, ώστε να γίνεται η δουλειά σας πιο γρήγορα. Προτιμήστε μία πλαστική, έναντι της μεταλλικής, ώστε να μη σπάνε τα παγάκια, ενώ σε καμία περίπτωση μην αγοράσετε σέσουλα χωρίς σχισμές διαρροής. Ειδικά αν ο πάγος σας είναι αρκετά νερωμένος, αυτές οι σχισμές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες, αφήνοντας το νερό να τρέξει στο δοχείο του πάγου και όχι στο ποτό σας με τον πάγο.
    Η πρόταση μας: Motta Drain Scoop
  • Ένας στίφτης, χειρός ή επιτραπέζιος. Αν η κουζίνα σας δε διαθέτει ήδη κάποιον στίφτη για λεμόνια, τότε με πολύ λίγα χρήματα μπορείτε να αποκτήσετε έναν. Επιλέξτε έναν μικρό, πλαστικό επιτραπέζιο ή ακόμα καλύτερα, έναν μεταλλικό στίφτη χειρός.
    Η πρόταση μας: Urban Bar Squeezer Stainless Steel
  • Ένας αποφλοιωτής εσπεριδοειδών, aka peeler. Η φλούδα των εσπεριδοειδών (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ κτλ) θεωρείται μία από τις πιο χρήσιμες γαρνιτούρες στα κλασικά, και όχι μόνο, κοκτέιλ. Την πιέζετε επάνω από το ποτό σας και αμέσως τα αιθέρια έλαιά της το αρωματίζουν μοναδικά. Αν δεν έχετε λοιπόν ήδη ένα καλό peeler για να καθαρίζετε τις πατάτες σας, αποκτήστε ένα και θα μας θυμηθείτε.
    Η πρόταση μας: WMF Peeler

Γιάννης Κορεβάσης

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

BG BERLIN: Το brand που σε κάνει να θέλεις να ταξιδεύεις συνεχώς! ( ΦΩΤΟΣ)

H ζαλατίνα…είναι το Pâté de Tête των Γάλλων και όχι μόνο (Συνταγές) !

Άνηθος: Μυρωδάτος, ωφέλιμος και πρακτικός

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!