Διοίκηση Τάσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Από τη γενέτειρα του Αριστοτέλη…σ΄ ένα «ταξίδι γεύσεων» (ΦΩΤΟΣ)

Το Οδοιπορικό της δεύτερης μέρας στο φεστιβάλ “Κουζίνα 2020” στην πανέμορφη ανατολική Χαλκιδική αρχίζει με πρωινή περιδιάβαση στα αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του φιλοσόφου Αριστοτέλη. Γεννήθηκε εδώ το 384 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Νικόμαχος, γιατρός του βασιλιά Αμύντα Β΄ και μητέρα του η Φαιστίς ή Φαιστιάς. Οι γονείς του πέθαναν νωρίς και τη φροντίδα του μικρού Αριστοτέλη ανέλαβε ο Πρόξενος, συγγενής του από τον Αταρνέα, μια πόλη της Μυσίας. Σε ηλικία 18 ετών κατέβηκε από τα Στάγειρα στην Αθήνα, όπου και φοίτησε για 20 ολόκληρα χρόνια στην Πλατωνική Ακαδημία.

Τα αρχαία Στάγειρα,  βρίσκονται περίπου 500 μ. νοτιοανατολικά του σημερινού χωριού της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, η οποία ονομάζεται “Λιοτόπι”. Ιδρύθηκαν από Άνδριους αποίκους γύρω στο 655 π.Χ. στον ανατολικό ορεινό αυχένα της Χαλκιδικής, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν εκεί και άποικοι από τη Χαλκίδα. Στις αρχαίες πηγές γίνεται ακριβής αναφορά για τη θέση της πόλης: τοποθετούν τα Στάγειρα βορειότερα της Ακάνθου και σε παραθαλάσσιο μέρος και προσθέτουν την ύπαρξη ενός μικρού νησιού απέναντι από την πόλη με το όνομα “Κάπρος” (το ίδιο όνομα αποδίδεται και για το λιμάνι της πόλης, ενώ πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο τον Κάπρο). Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σταγειρίτες μετέφεραν και έθαψαν στην πόλη τους τα οστά του Αριστοτέλη και καθιέρωσαν προς τιμή του μεγάλη γιορτή, τα “Αριστοτέλεια”.

Οι πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον αρχαιολόγο Φ. Πέτσα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές από τη ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με διευθύνοντα τον αρχαιολόγο Κ. Σισμανίδη, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και στοιχεία για τη γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Από το 1995, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης που συντάχθηκε από ομάδα αρχιτεκτόνων, πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο νότιο σκέλος της οχύρωσης και στην ακρόπολη και δημιουργήθηκαν διαδρομές και σημεία θέασης για τους επισκέπτες. Από το 2011 έως το 2013, με διευθύνοντα τον αρχιτέκτονα Γ. Γιαννάκη, οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου επεκτάθηκαν και στον βόρειο λόφο με την αναστήλωση μιας ελληνιστικής οικίας, τμήματος του υστεροκλασικού τείχους, των ιερών και των εργαστηρίων.

Σήμερα, έπειτα από συστηματικές ανασκαφές, διαμορφώσεις και αναστηλώσεις, τα αρχαία Στάγειρα αποτελούν έναν θελκτικό για τον επισκέπτη αρχαιολογικό χώρο, μέσα σ’ ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίπλα στην τοπική κοινότητα της Ολυμπιάδας, του Δήμου Αριστοτέλη.

Ο Τάφος του Αριστοτέλη, το Αρχαϊκό Ιερό, Υστεροκλασικό Τείχος (εποχής του Φιλίππου Β’), το ιερό της θεάς Δήμητρας, θα δούμε την αγορά με καταστήματα και αποθήκες θα περπατήσουμε σε Στοά κλασικών χρόνων και λιθόστρωτη οδό θα δούμε ανάμεσα σε άλλα το τετράγωνο βυζαντινό πύργο, χτισμένος μέσα στο προγενέστερο αψιδωτό οικοδόμημα. Μια περιδιάβαση γεμάτη ιστορία. Νοιώθεις ακόμη τον “παλμό” της ιστορίας που άφησε ο μεγάλος φιλόσοφος μέσα σε μια διαδρομή περίπου 5 χλμ. Εναλλαγές της φύσης που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού: Στενά σοκάκια γεμάτα βότανα, δέντρα ψηλά, απένταντι η θάλασσα, σκαλάκια μικρά που οδηγούσαν εκεί όπου ο Αριστέλης θα γινόταν ο πρώτοςγνήσιος επιστήμονας στην παγκόσμια ιστορία, με τα έργα να αναφέρονται σε πολλές επιστήμες, όπως φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, πολιτική κ.ά.

Γεύμα στο παραλιακό ταβερνάκι Akroyiali Greek Restaurant

Βρισκόμαστε στο παραλιακό ταβερνάκι Akroyiali Greek Restaurant όπου ο ιδιοκτήτης κ. Δημήτρης μας σέρβιρε παραδοσιακές συνταγές από την Μικρά Ασία. Ο ίδιος θα βρεθεί στην περιοχή, αφού ο παππούς του διώχθηκε από την Σμύρνη κα θα μεταναστεύσει στην Ολυμπιάδα το 1924 όπου και θα γίνει ο Πρώτος Πρόεδρος της περιοχής.

Παραδοσιακό σαγανάκι από μύδια της περιοχής θα βρεθούν στο τραπέζι μας. Από τις σαλάτες θα δοκιμάσουμε:  Παντζάρια ψητά με καρύδια και βινεγκρέτ μηλόξιδου με μαστίχα και η χωριάτικη σαλάτα αποτελείται με πλιγούρι και δυόσμο. Αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες και παστουρμαδάκια Καισαρείας μας «ταξιδεύουν» σε μια πανδαισία γεύσεων. H σπιτική συνταγή με χταπόδι μελωμένο με κρασί ξερά σύκα και δύο είδη φάβας θα απογειώσουν το γαστρονομικό ταξίδι…

Eagles Palace Khalkidhiki

Επιστρέφουμε γεμάτοι εμπειρίες, εικόνες και ετοιμαζόμαστε για το βραδινό μας γεύμα όπου θα δοκιμάσουμε πιάτα δια χειρός του γνωστού και βραβευμένου chef Στέφανου Λαφάρα από τη Νάουσα.

Υπέροχα Μακεδονικά εδέσματα, απλώνονται μπροστά μας: Ταρατόρι, μια δροσερή σούπα από αγγούρι, άρωμα δύοσμου, και ψίχα καρυδιού. Μάντζα -πιπεριές με γρέσκα ντομάτα και τυρί ΠΟΠ Μπάτζιο, κεφτεδάκια από μοσχάρι και χοιρινό κιμά μέσα σε ελαφριά κόκκινη σάλτσα.

Το ποντιακό πιάτο με τηγανιτές μελιντζάνες τουρσί μέσα σε κρούστα θα δώσουν μια άλλη νότα στον ουρανίσκο μου. Ίσώς οι περισσότεροι από μας να μην το γνωρίζουμε και γι’αυτό το προτείνω ανεπιφύλακτά είναι το «Μοσχάρι της τεμπέλας γιαγιάς» όπου περιέχει μοσχάρι χτένι μαγειρεμένο με λιαστή ντομάτα, μανιτάρια και καρότο. Για επιδόρπιο ήμουνα σχεδόν σίγουρη ότι θα ήταν ρυζόγαλο, ο chef το «απογειώνει».

Aναχώρηση για το ξενοδοχείο αργά το βράδυ…η τρίτη μέρα θα μας βρει στο καραβάκι για περιήγηση στο Άγιο Όρος…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ : TASTE AND HOSPITALITY

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

1963: Η πρόταση ενός Ιρανού γεωλόγου που θα …τριπλασίαζε την Κύπρο!

Taste and Hospitality

Έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του στην Κύπρο, το εμβληματικό φορτηγό της Coca-Cola

Taste and Hospitality

Μια καπετάνισσα ρυμουλκού από τη Χαλκιδική, σε Κυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!