Παρουσίαση Φιλοξενία

Γαστρονομικός τουρισμός στην Ανατολική Χαλκιδική…(ΦΩΤΟΣ)

Η αυλαία του φεστιβάλ Κουζίνα 2020 αρχίζει σιγά -σιγά να κλείνει με γεύσεις από εδέσματα της Μικράς Ασίας, σε συνδυασμό με την απλότητα και την αγάπη των ανθρώπων, αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής.

Πρόγευμα στο Ayia Marina Suites

Αρχίζουμε με πρωινό στο ξενοδοχείο Ayia Marina Suites στην Ουρανούπολη το οποίο ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία  Ρηγίνο Τσάνο γεννημένος στη Λεμεσό το 1968. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρίας Lavar Shipping, της σημαντικότερης εταιρίας του Ομίλου RPT με έδρα τη χώρα μας. Ένας πολύ όμορφο ξενοδοχείο, με αριστοκρατική διακόσμηση εντός και εκτός του χώρου.

Το ξενοδοχείο προσφέρει βεράντα και θέα στη θάλασσα. Όλα τα είναι κλιματιζόμενα δωμάτια του Ayia Marina, με  επιπλωμένο μπαλκόνι με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος ή στον κήπο. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι προσβάσιμο σε 130χλμ. από το Ayia Marina Suites. Να σημειωθεί ότι η εταιρία πρόσθεσε άλλο ένα πλοίο στο στόλο της με το όνομα «Παναγία Εγγυήτρια», το οποίο εκτελεί την βασική συγκοινωνία του Αγίου Όρους από την Ουρανούπολη έως τη Δάφνη.

Μονή Ζυγού

Συνεχίζουμε με ξενάγηση στα ερείπια της Μονής Ζυγού στα σύνορα με το Άγιο Όρος, στο Κάστρο και στα στενάκια της Ουρανούπολης. Πρόκειται για ένα παλιό αγιορείτικο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και καταστράφηκε λίγο πριν από το 1198. Βρίσκεται περίπου 2 χλμ. ανατολικά της Ουρανούπολης, ακριβώς έξω από τα όρια του Αγίου Ορους, σε μια θέση γνωστή και ως Φραγκόκαστρο (μόλις 40 μέτρα έξω από τη σημερινή οριογραμμή του Αγίου Ορους). Το κάστρο της Μονής είναι σχεδόν πεντάπλευρο, ενισχύεται με ένδεκα πύργους και περιβάλλει έκταση 5.500 τ.μ.

Είχε δύο εισόδους, ανά μία στην μέση του βορείου και του νοτίου τείχους, πάνω από τις οποίες υψώνονταν πύργοι, αλλά πολύ ενωρίς η βόρεια τοιχίσθηκε. Βλέπουμε ότι η ανασκαφική διερεύνησή μας αφορά μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες αγιορειτικές μονές, η οποία μάλιστα εγκαταλείφθηκε μέσα στον 12ον αι. ο επισκέπτης μπορεί να πάει με τα πόδια ή το αμάξι ανάμεσα σε μια διαδρομή με πλούσια βλάστηση και το γαλάζιο της θάλασσας.

Στης κυρίας Στάθας για μεσημεριανό

 Για μεσημεριανό θα δοκιμάσουμε το σπιτικό μουσακά, τα ντολμαδάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες της κύριας Στάθας στην υπέροχη αυλή του σπιτιού της, με θέα τον Άθωνα και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Θα μας υποδεχθούν με ιδιαίτερη χαρά. Θα ακούσουμε ιστορίες από την περιοχή και την κουλτούρας η οποία συνεχίζει να έχει τη σφραγίδα της Μικράς Ασίας.

Καραγάτσια Αμμουλιανή

Η βραδιά μας κλείνει με street food στα Καραγάτσια Αμμουλιανή. Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της  Αμμουλιανής και απέχει 3χλμ από το λιμάνι. Περιβάλλεται από δύο καταπράσινούς λόφους.  Αμμώδης περιοχής με κρυστάλλινα νερά. Το τοπίο μας μαγεύει.Μοιάζει με καταφύγιο χάρη στις πλαγιές που υψώνονται εκατέρωθεν, αφήνοντας στην κατάληξη της ρεματιάς την ειδυλλιακή παραλία που πήρε το όνομά της από τις φτελιές (καραγάτσια) που φυτρώνουν στην γύρω περιοχή.

Οργανωμένη παραλία  με ομπρέλες ξαπλώστρες και ξύλινο πάτωμα (ντεκ) και στο βάθος η καντίνα η οποία μας πρόσφερε steet food με βάση το ψάρι, από τους σεφ Γιάννη Αγγελούδη, Κώστα Τρόντσιο και Σάκη Κάλφα.

Βάζω τα πόδια μου στη θάλασσα λες και ήθελα να πάρω την αύρα της μαζί μου. Μοιάζει αδιανόητο, ότι σε λίγες ώρες θα ήμουν στο αεροπλάνο για την επιστροφή. Πίνω ένα καφέ στο Άμμος μαζί με τον Νίκο ιδιοκτήτη του cafe- bar…και τον αποχαιρετώ ανανεώνοντας σύντομα άλλη μια επίσκεψη στην Ουρανούπολη.

Ότι ζήσαμε δεν ήταν αρκετό. Η Ανατολική Χαλκιδική δεν σε «αφήνει» να φύγεις και δεν μπορείς να την “χορτάσεις” σε 5 ημέρες. Τώρα πια είμαι σίγουρη ότι: «Δεν επιλέγουμε εμείς τις αναμνήσεις των διακοπών μας, αλλά εκείνες επιλέγουν και δεν ξεθωριάζουν ποτέ.

Ps.Θερμές ευχαριστίες όλους όσους εργάστηκαν για την τόσο εγκάρδια υποδοχή στα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη. Το Ε.Ο.Τ Κύπρου και τον Προϊστάμενο Θοδωρή Θαλασσινό για την πρόσκληση τους, το ξενοδοχείο Akrathos Beach Hotel για τη φιλοξενία και κυρίως την αγαπητή Μαρία Πάππα ξεναγό και συνοδό μας, η οποία έδωσε τον καλύτερο της εαυτό για να κάνει το γαστρονομικό ταξίδι τόσο εκπληκτικό.

Σύντομα και πάλι στην Ανατολική Χαλκιδική με τα παιδιά…Εκεί όπου ο πολιτισμός, η γαστρονομία, η αγιοσύνη, η φιλοξενία, οι ασφαλείς παραλίες και τα πολυτελές ξενοδοχεία «κλειδώνουν» την πολιτιστική μας κληρονομιά τόσων αιώνων…

ΦΩΤΟΣ: Έλενα Οδυσσέως

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κάντε το σπίτι σας…καλοκαιρινό

Taste and Hospitality

Πάνος Μιχαλόπουλος σχεδόν 13 χρόνια αγρότης: «Ο θάνατος του Σωτήρη με τσάκισε»

Villa Balbiano: H θρυλική βίλα στη λίμνη Κόμο όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «House of Gucci»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!